Четири основни инструмента на PR, за увеличаване на популярността

Защо комуникацията е толкова важна и кои са основните стъпки, които да следваме?

Как лидерите в бизнеса успяват да се превърнат в съществена част от живота на всички нас ?

Как намират златната среда в общуването без да го превърнат в откровено пропагандиране?

Аз вярвам, че правилното общуване с потенциалните аудитории – клиенти и партньори може да направи всеки бизнес успешен.

PR или връзки с обществеността е изкуството на комуникация между организацията и обществото. Това са всички онези начини и средства, с които мисията и целите на нашата организация да станат разпознаваеми, популярни и желани от потенциалните ни клиенти и партньори.

Връзките с обществеността работят в полза на бизнеса, като се стремят да предложат повече достоверност от рекламата. Погрешно е схващането, че PR е „по-евтината реклама“.
Важно е да знаем разликата между PR и реклама, защото тя е много голяма и съществена. Рекламата е платено използване на медийно пространство или време. Тя е много активна и подкрепя PR кампаниите.
Кои са четирите основни инструмента на PR, които е важно да бъдат използвани, за да увеличим популярността си и да спечелим повече клиенти?

1. Връзките с медиите 
Дори и да мислим, че не ни се налага, че е скъпо и излишно, понеже бизнесът ни не е толкова голям, всъщност връзките с медиите са основна част от общуването ни с нашите клиенти и партньори. Медиите определят и насочват общественото мнение. Те са трибуна и барометър. Те са сцената, от която можем да станем видими. Онлайн, електронни или печатни медии – всички те са все още основен канал в комуникацията.

Когато планираме медийни участия първо е нужно да направим анализ на това кои медии следят нашите аудитории, кое им е интересно да научат и по какъв начин? Важно е да решим какво ще е присъствието ни в правилните медии и разбира се при какви условия. Не всеки от нас е обучен как да изглежда и как да говори чрез медиите. Това също е съществен елемент, който е добре да вземем под внимание и да се подготвим предварително.

2. Специалните събития
Те могат да бъдат бизнес семинари, обучения, дискусии, промоции, вътрешно фирмени събития, тържества или коктейли с клиенти. Специалните събития са основна техника в общуването, защото създават ярки, запомнящи се спомени. Тяхната цел е да родят емоционална връзка между нас и нашите клиенти и партньори.

  • Когато организираме специални събития е важно да имаме предвид кое е най-подходящото място, което да отговаря на идеята ни.
  • Кои са най-важните хора, които искаме на съберем там?
  • Как искаме те да се почувстват по време на събитието?
  • С какви мисли и чувства искаме те да си тръгнат от там?
  • Какво искаме те направят след събитието?
  • И разбира се какво искаме да им кажем?

Когато начертаем тези въпроси и направим скелето, можем да построим наистина успешно събитие, независимо от формата и големината му.
Събитие, което ще ни помогне да общуваме с хората, които ни интересуват!

3. Участието в изложения и конференции
Екипът на 3CON повече от две години работи за различни международни изложения. Участието в тях е един от най-силните инструменти за повишаване популярността на организацията.

Изложенията и панаирите са традиционни примери за популяризиране и среща с нови клиенти. Независимо от бързо развиващата се онлайн комуникация, изложенията продължават да са икономически най-изгодния начин за демонстриране на стоки и създаване на нови партньорства. От една страна ни дават възможност за директен контакт, от друга – да се отличим от конкурентите си. Те са и възможност да получим обратна връзка. Изложенията и специализираните конференции са чудесен начин да си сверим часовника и да излезем от рутината, в която понякога попада бизнес ритъма ни.

Важно да изберем най-правилния начин за присъствие, най-атрактивната форма на представяне. Понякога ефект може да бъде постигнат с творчески подход и идея, без това да струва непосилен бюджет. Мислете за участието си в изложение или конференция като за няколко дни, в които може да блеснете – буквално!

Моят съвет е – забравете за стандартите. Избягвайте скучното стоене на щанда с брошури. Направете тези дни атракция за бизнеса си, забавлявайте се с колеги и с клиенти. Ако успеете на направите тези дни празник за себе си и вашата фирма, гарантирам ви, че ще ви донесат много нови клиенти.

4. Създаване на качествено съдържание 
За да може нашата мисия, нашата цел и качествата на нашите продукти и услуги да бъдат възможно най-добре разпознаваеми и запомнени, важно е те да бъдат представени чрез най-подходящите думи.

Писането на текстове е изкуство! То има своите специфики в зависимост от това за какво е предназначено – дали е за социалните мрежи Facebook, Twitter, блог или официалния сайт на компанията ни?  Дали е за брошура или за статия? Дали тази статия е за масовата аудитория или за специализирано издание?

Важно да се подготвим със съдържанието в дълбочина. Начинът, по който то е написано, подредеността на думите, които използваме, формулировката на посланията, историите, които разказваме. Именно те са най-важния ключ за спечелване на доверието.

Комуникацията е процес! За да бъде изградено успешно общуване ни е нужно време и стратегия, която да следваме. Ефектът също се измерва във времето. С помощта тези четири инструмента на PR имаме възможност да изградим така нужното ни доверие.

Това видео разказва историята на копнежа за общуване, старанието, което можем да вложим и красотата, която можем да постигнем. Приятно гледане 🙂

автор: Надежда Ванева