Как да продължим живота си след трудова злополука

Съвети от практиката на д-р Димитър Софиянски, експерт ЗБУТ

Основната задача на фирмите за здраве и безопасност е да се грижат за превенцията и предотвратяването на трудови злополуки на своите служители по време на работа. Понякога обаче такива ситуации се случват, въпреки усилията на работодателите и мерките, които са взели. В практиката възникват различни казуси, един от които е свързан с възможността становището на лекаря от СТМ (Служба по трудова медицина) да промени вече поставено предписание на служител.

Д-р Димитър Софиянски има зад гърба си над 14 години стаж и работи в една от най-големите фирми  в сферата на трудовата безопасност – Респонса Превент. Той споделя история за 30- годишен сервизен техник, чиято работа е била поддръжка и ремонт на строителни и подемни машини. За нещастие претърпява инцидент и получава счупвания на таза и бедрената кост. Счупванията били толкова тежки, многобройни и на такива места, че зарастването било невъзможно. Направената операция за съжаление се оказва неуспешна, а работещият вече не можел да се движи без помощта на патерици. При освидетелстване от ТЕЛК решението било, че човекът е подходящ за работното си място, а на практика това било невъзможно.

„Наистина не винаги можем да избегнем тези неприятни случаи, но винаги трябва да се стремим да направим всичко възможно пострадалите да се върнат пълноценни и с чувство на удовлетвореност“ –

споделя д -р Софиянски. Според него е важно освен за превенция за здравето на работещите, винаги да мислим за това, как хората биха продължили живота си след инцидент или злополука.

В конкретната ситуация д-р Софиянски не е съгласен с решението на ТЕЛК и решава да напише жалба до НЕЛК, в която да даде професионален съвет на юрисконсулта на дружеството. В резултат на това комисията установява, че пострадалият е необходимо да бъде трудоустроен на друго работно място. По този начин той  може да продължи работата си в същия колектив, като здравословното му състояние позволява да изпълнява длъжностите на новата позиция.

От съществено значение е синдикатите и работническите представители по безопасност и здраве при работа да  допринасят съществено за по-безопасни, по-здравословни и по-достойни работни места. Екипът на Респонса Превент работи за по-голяма информираност, консултиране и обучение на работниците и служителите в областта на безопасността и здравето при работа.

***

Респонса Превент е консултант по здраве и безопасност, Служба по трудова медицина, учебен център и лицензиран партньор на VDA QMC. Фирмата е част от международната група Health and Safety Alliance, която се развива в 15 държави в целия свят.