БАЛКONA case study

Как Covid кризата провокира креативността ни?

  • НАЧАЛОТО

Пролетта е сезонът, който винаги всички чакаме с нетърпение, за да усетим първите топли слънчеви лъчи, красотата на зеленината, ароматът на цветята. Времето, в което природата се събужда, а ние отново поставяме начало на дългите разходки с любимите хора, срещаме се навън с приятели, спортуваме и се чувстваме свободни. Тази пролет обаче не беше такава. Всички заедно попаднахме в непознатата ситуация на извънредната обстановка. Стояхме затворени в домовете си, а пролетта навън разцъфваше, но ние не можехме да се срещнем отблизо с нея. Единственото  място, където можехме да бъдем спокойни навън и на зелено, се оказа често подценявания балкон. Така се роди кампанията БАЛКONA. Заедно с нашия клиент студио Ona Design смело решихме, че ще сбъднем поне една мечта за красив зелен оазис на терасата. Успяхме ли? Определено! Направихме даже нещо много повече!

  • ИДЕЯТА

БАЛКONA вдъхнови десетки хора да пожелаят да превърнат терасите си в градини и така не само да са по-близо до природата в комфорта на своя дом, но и да станат част от промяната на цялостната градска среда. Пространството отвън бе преоткрито от много от нас по време на карантината, но превръщането му в малък оазис на спокойствие и красота, носи и редица ползи.

#nabalkona – още едно място, което да споделим с приятели, което внася уют, намалява стреса и дори пречиства въздуха. Зеленината на терасата е не само красива украса, но и успешен начин за борба с намаляването на парниковите емисии и вредите, които всекидневно ни нанася замърсеният въздух, който дишаме. Промяната започва от всеки от нас – това е историята, която разказахме ние и която беше съществена част от комуникационната стратегия, която изградихме.

Социалната кампания БАЛКONA стартира от идеята на интериорно студио Ona Design за изграждане на вертикални градини на градските тераси. Целта – положително действие в две посоки:

✔      Хората да създадат свой зелен оазис в комфорта на  дома си и още едно място, където да правят всичко, което обичат.

 

Зелените градини на балконите се борят успешно с редица проблеми на градската среда като мръсния въздух и все по-малкото останали зелени пространства в града.

Комуникацията на социалната кампания имаше и за цел да популяризира бранда Ona Design – да привлече повече последователи в социалните мрежи, да представи арх. Милена Добрева (собственик на студиото) като професионалист с усет и грижа към детайла, като вдъхновяваща жена и личност, която е приела за своя мисия с работата си да направи света по-красиво място за живеене.

  • КАМПАНИЯТА

✔   Период: май – юни 2020

✔   Активност: Конкурс в който участниците споделят снимки и/или видео на своите тераси и се мотивират защо балконът е важен за тях

✔  Награда: Трима наградени с 3D интериорен проект на балкона си, а един от тях и напълно реализиран

✔  Цел: Повече хора да се мотивират да преобразят балконите си, да насочат вниманието си ролята на интериорния дизайнер и неговите партньори в реализацията на един проект.

✔   Използвани канали:

www.balkona.design

FB Page Balkona Design

FB Group Na Balkona

Instagram balkona.design

YouTube Кампания БАЛКONA

Медии

  • КАКВО НАПРАВИХМЕ

Започнахме със създаване на цялостната визия на кампанията – изградихме стратегия за максимално ефективна комуникация.

Създадохме полезно и интересно видео и текстово съдържание и го разпространявахме във всички комуникационни канали. Споделихме полезни идеи за трансформация на балконите, съвети от специалисти, представихме тенденциите в дизайна, както и разнообразни практични решения. По този начин мотивирахме аудиторията не само да се включи в кампанията, но и да стане неин посланик.

Привлякохме 23 медии и организации (резултат от задълбочено проучване), които припознаха мисията на БАЛКONA за своя. С тяхната подкрепа социалната кампания достигна до по-голяма аудитория и спечели  широка популярност и разпознаваемост. Благодарим на списание „Наш дом“, GRANDecor, Rozali.com, Brick Engineering, b2b Media, Madamsko, Exterior, Dartsnews, 2b-consult, Level Famous, Paragraph21, Kарта Холидей, BIOBoard, Mapei, BCA import and export services, „Цветни идеи“, „Декоративни щайги ръчна изработка“, 1kam1.com, Phivex, OSMO, „Мис Комфорт“, Pillow Point, Vintage Room. Съдържанието, което създавахме ни помогна да инициираме активна комуникация с потребители, като по този начин изградихме аудитория с конкретен фокус към екстериорни и интериорни решения.

 

  • КАКВО ПОСТИГНАХМЕ

✔      84 участника в конкурса

✔      84 медийни публикации

✔      4 телевизионни участия

✔      2 радио участия

✔      23 партньора, спечелени за каузата

✔      Широка популярност и разпознаваемост на кампанията и на бранда Ona Design

 

  • СОЦИАЛНИ МЕДИИ: РЕЗУЛТАТИ

✓  В рамките на кампанията успяхме да съберем 1018 активни потребители като последователи на страницата.

✓    В рамките на кампанията успяхме да създадем общност в групата с общо 732 души.

✓    84 души се включиха в рамките на срока на конкурса.

✓    Страницата е достигнала до над 400 000 души в рамките на кампанията.

✓    Публикациите бяха видени над 700 000 пъти.

✓    30 400 души гледаха нашите видеа.

✓    Генерирахме силен трафик към сайта (над 1000 души на ден) със сесии над 2 минути.

✓    Създадохме устойчива общност в социалните мрежи, която последва идеята ни и дори след края на кампанията продължава да споделя и да общува по между си.

  • ОТЗВУК

Кампанията БАЛКОNA бе отличена с III място в категория „Социален проект“ на Годишните награди на b2b Media 2020

  • ГОРДЕЕМ СЕ ЗАЩОТО  

В период на изключително непривична ситуация, която ни затвори по домовете, уплаши ни и сякаш светът беше буквално затаил дъх, ние показахме, че духа, позитивната нагласа и творческото мислене създават нови възможности. Използвайки избрани комуникационни средства създадохме активност, която постигна и надгради предварително заложените цели – нашият клиент ONA Design започна своята социална кауза и придоби разпознаваемост и популярност, което е значително конкурентно предимство.

Кампанията БАЛКОNA се превърна в кауза и за целия ни екип. Както за всеки наш проект, работихме с много страст и вдъхновение, а цифрите категорично показват, че постигнахме страхотни резултати. Месеци след официалния край нови хора се присъединяват към FB групата, споделят и общуват помежду си.

Кампанията вече живее свой живот, който успяхме да ѝ вдъхнем с креативност, много работа, отношение и ангажираност към проекта.

 

Абонирайте се за нашия бюлетин