Деян Михов case study

COVID кризата не пощади нито една сфера на света такъв, какъвто го познавахме до скоро. В сянка обаче остана как тя повлия на изкуството. Какво се случи с художниците, когато изложбите им бяха отложени? Немалко художествени галерии фалираха, а ние сякаш забравихме за света на изкуството, изправени пред непознатата ни до момента предизвикателна и критична ситуация.

През септември 2020 г. с нас се свърза Деян Михов – финансист, художник и наш приятел, единственият българин, поканен да участва в предизвикателна изложба в Сингапур в края на 2020/началото на 2021 г. –  „Месец на несъществените артисти“ (The Non-Essential Artists Month).  В смятания за най-чист и зелен мегаполис в Азия бе проведена кампания за ролята на изкуствата в съвременното общество, особено в ситуацията на  COVID-19.

Каква беше задачата?

Целта ни бе да популяризираме участието и творчеството на Деян и пред българска аудитория. С него вече бяхме работили успешно през 2017 г., когато той направи първата си самостоятелна изложба в Българския културен институт в Лондон.

Какво направихме за Деян Михов?

Разказахме неговата история, през призмата на актуалната в момента тема, вълнуваща целия свят. Дори повече от това! Развихме я чрез  влиянието на коронавируса върху целия сектор на творците. Новината бързо спечели медиен интерес, защото я представихме с конкретен информационен повод – изложбата в Сингапур, в комбинация с личната, човешка история на Деян Михов. Финансист по призвание, но художник по душа с участия в различни прояви на няколко континента, неговата личност ни провокира и успяхме, благодарение на:

  • Способността ни да разказваме истории
  • Умението ни да изваждаме подходящите акценти
  • Добрите ни контакти с медиите


Организирахме НЕплатени участия на Деян в избрани медии, сред които b2b media, Rozali, Madamsko, Bliasak.bg, Novanews, предаването „Социална мрежа“ – 14 януари, БНТ, „100% Будни“ – 7 януари, БНР, програма Христо Ботев, „Нашият ден“, Анонси в културния афиш на радио София, Списание Forbes Bulgaria (предстои – март 2021),

Какво постигнахме?

Нашият опит показва, че дори кампании за популяризиране на една конкретна инициатива могат да бъдат успешни, ако имаме ясна стратегия. Ние успяхме да подберем онези медии, които биха припознали темата за историята на Деян за своя и фокусирахме усилията си в организиране участия на нашия клиент в тях, което да не го ангажира с допълнително заплащане. Начертахме ясни стъпки, по които да действаме – задълбочено проучване, разговори с Деян (в предизвикателната 6 часова разлика между Сингапур и София!), събиране на необходимата информация, създаване на атрактивно съдържание, комуникация с медиите. Една от силните страни на екипът в 3CON е именно умението да извличаме значимото от една новина и превръщането ѝ в интересно и любопитно събитие, което медиите сами да пожелаят да разкажат.

Желаем успех на Деян и сме щастливи, че разказахме тази история сред аудиторията в родната му България! Защото интересните и любопитни истории трябва да бъдат споделяни особено в предизвикателни и несигурни времена като днешните.

„Някой може и да съществува без изкуството, но никой не може да е жив без него.“ (Оскар Уайлд) и ние в 3CON вярваме в това!