Какво е Clubhouse? Аудио приложението – обяснено

clubhouse

Това аудио базирано приложение, което вече е достъпно освен за iOS така и за Android, е като да слушате чужд телефонен разговор, при това законно.

Чудите се защо чувате много за Clubhouse? Подобно на полемиката „Gamestonk“, можем частично да обвиняваме Илон Мъск (Elon Reeve Musk, /ˈiːlɒn ˈmʌsk/). Изскачайки в стая в Clubhouse през януари 2021 г., най-богатият човек в света (пoне през повечето време) привлече огромно внимание към платформата. Бил Гейтс направи същото и той предизвика фурор.
Ето какво трябва да знаете за приложението за аудио чат.

Окей, какво е това изобщо?

Ето същността: Представете си, че имате приложение на телефона си, което ви позволява да се включвате в разговорите на други хора на живо. Но не по страховит начин – тези хора искат да бъдат чути. Те дори могат да бъдат известни или поне интересни или знаещи (без гаранция, обаче). И може да ви се удаде възможност да се присъедините към чата. Мислете за това като за аудио чат социална мрежа.

Кога стартира?

Clubhouse стартира (заедно с COVID в САЩ!) през март 2020 г. И се превърна в голям фурор поради първоначалната си ексклузивност – приложението можеше да бъде изтеглено, но не можеше да се ползва без покана от активен член (а всеки такъв разполагаше с 2 покани). В крайна сметка компанията зад Clubhouse – Alpha Exploration Co.- получи инвестиция от 12 милиона долара от Андреесен Хоровиц след два месеца съществуване. Цената на платформата бързо порастна до 100 милиона долара, при наличието на едва 1500 потребители по това време. (Оценка към април 2021 г: 4 милиарда долара)

Наистина ли няма снимки или видеоклипове?

Не, няма. Само снимки на профили за всеки потребител.

Къде мога да изтегля приложението Clubhouse?

В момента Clubhouse се предлага за iOS и Android. Той стартира в iOS миналата година и компанията стартира версия за Android само за САЩ в началото на май. Вече се предлага за Android по целия свят. Изтеглянията на версията за Android преминаха 1 милион за по-малко от две седмици и това надхвърли общия брой сваляния от 10 милиона през юли.

Мога ли да използвам Clubhouse на iPad?

Разбира се, но не е оптимизиран за iPadOS. Така че ще използвате приложението в малък прозорец или ще го гледате в странен, увеличен размер 2x. Трябва обаче да работи добре на таблет с Android.

Вече мога просто да се регистрирам, нали?

Да! От 21 юли 2021 г. Clubhouse вече не е само за поканени потребители. Всеки с iPhone или смартфон, работещ с Android, може да получи достъп.
Защо отне толкова време, за да се направи приложение за Android?
Разработчиците искаха да развиват платформата бавно. Има повече потребители на Android от потребителите на iPhone по целия свят. Стартирането на Android може би щеше да убие сървърите на Clubhouse след рекламен шок (като, да речем, Мъск да влезе да говори в стая).

Защо иконата на приложението се сменя?

Въпреки че Clubhouse има официално лого, то не използва логото (или другия си емблематичен символ – махащата ръка) на иконата на приложението. Избран е непрекъснато въртящ се черно-бял портрет на човек, който да се появява на екрана на смартфона като икона.
Всеки от портретите е на потребител в реалния живот на Clubhouse. Обикновено това е някой, който е оказал важно въздействие върху платформата или поне някой, който Clubhouse вярва, че е специалист в това, което прави. Показванто на всяка икона трае няколко седмици и се променя с основната актуализация на приложението. Някои похвалиха Clubhouse за този избор на дизайн като разбиване на монотонността, но други смятат, че просто е трудно да намерите приложението на телефона си, когато иконата се промени.

Колко от моите данни Clubhouse иска за регистрация?

Трябва да дадете на Clubhouse своя телефонен номер и истинското си име (на теория). Ще получите линк чрез SMS текст, който ви казва да посетите joinclubhouse.com/app и да влезете с този номер.
Свържете профила си в Twitter с Clubhouse, ако не искате да настройвате профила си от нулата; дори ще вземе съществуващата ви снимка от профила ви в Twitter.

Теми на Clubhouse

Какво трябва да слушам в Clubhouse?

Когато най-накрая получите достъп, приложението предлага страница, пълна с разговорни теми, които да следвате, от спорт до технологии, от световни събития до вяра и религии. Във всяка от тях ще намерите хора, които се интересуват от едно и също нещо и можете да ги следвате – както отделните личности, така и различните клубове. Колкото повече теми и хора следвате, толкова по-голяма е вероятността да получите предложения за стая, която отговаря на вашите желания.
Колко хора могат да участват в разговор?
Сегашният лимит е 5000 души на стая в Clubhouse – което Мъск прокара като възможност, разбира се. Потребителите в тази стая започнаха да предават на живо разговора в YouTube (което е умно решение за записване на казаното). Този лимит от 5000 души обаче може да бъде изключен по преценка на Clubhouse.

Какво всъщност имаш предвид под разговор? Не е ли като подкаст?

Зависи от вашите предпочитания за подкаст. Не забравяйте – всички участващи хора говорят чрез своите смартфони, а не с професионални микрофони. Те не се виждат, така че наистина е като да участвате в телефонен разговор. Няма професионално редактиране, няма звукови ефекти, няма преходи и няма реклама (поне не официално).
Въпреки това, „стилът“ на разговора е гъвкав: една стая може да е небрежна като разговор между приятели, докато друга е като официално интервю в стил ток-шоу, дискусия в голяма група или дори музика.

Мога ли само да слушам?

Всеки, който слуша, може на практика да „повдигне ръка. От създателя/модератора на стаята зависи дали иска да ви оставят да говорите – той има възможноста да ви посочи като говорител. Разбира се, не е задължително да участвате в разговорите – можете да влизате в различни стаи и единствено да слушате.

А през юли 2021 г. Clubhouse представи функция за чат, наречена Backchannel, така че потребителите да могат да разговарят с текст с хора чрез директни съобщения (DM), дори ако всички те са в активна стая в Clubhouse или след като стаята е приключила. Ораторите могат да го използват, за да получат обратна връзка от публиката. Имате достъп до Backchannel чрез иконата на самолета в долния десен ъгъл или прекарвате пръст наляво.

Ами ако искам да напусна този клуб?

Вече можете да деактивирате акаунта си, като отидете на Settings> Account> Deactivate Account.

Деляна Немска (LinkedIN) е Digital Marketing Manager в маркетингова агенция 3CON. С богат опит в модния сектор, самата тя набира популярност в социалните мрежи Instagram и TikTok. В нашите проекти тя управлява Influencer Marketing кампании за различни марки, сред които L’Oréal, Natura Bisse, Mesoetetic.