Най-важното от дигиталната седмица с 3CON

Седмичен обзор 29.08-4.09

И тази седмица не можем да се оплачим от липса на ъпдейти. Както сами виждате, промените в бранша са непрестанни. Не се ли адаптираме спрямо тях, нямаме шанс срещу конкуренцията. Затова ако не сте, абонирайте се за нашия нюзлетър в LinkedIn, за да сте сигурни, че ще получавате най-актуалните новини на време.

А сега да продължим към най-важното от седмицата.

Добавяне на опция за предварително залагане на постове в LinkedIn

LinkedIn с добавяне на опция за залагане на постове и нов курс

LinkedIn работи все повече по улесняване и подобряване на присъствието ни в платформата. Нима Оуджи даде светлина относно ъпдейта в Туитър. Както сами виждате, от LinkedIn са ни улеснили максимално и единственото, което трябва да направим е да си настроим дата и час за публикуване.

Разбира се, ще кажат някои, защо ви е да го използвате, като вече си има програми за това. А защо не, казваме ние! Когато залагате поста директно от платформата ще имате най-добър поглед за това как ще изглежда вече публикуван.

Пред Social Media Today от компанията заявиха:

“Работим по добавяне на опция за планиране на публикациите за отделните потребители и страници. Очаквайте скоро още новини относно въвеждането на ъпдейта.”

LinkedIn е една от най-бързо разрастващите се платформи, така че ако не сте, е време да засилите присъствието си в нея. Особено след ъпдейтите, с които ни заливат от компанията вашите конкуренти, ако вече не са, със сигурност ще го направят!

LinkedIn обявява нов курс, в колаборация с Meta, IBM, Oracle и др.

LinkedIn, като професионална социална мрежа, многократно е показвала, че се грижи за израстването на потребителите, които я използват. Както бяхме обявили, до 31.08, от компанията бяха отключили редица курсове, които можеха да се изкарат напълно безплатно.

От LinkedIn обясниха:

“През последните няколко години дадохме на обучаващите се различни начини да докажат уменията си, включително да получат академична диплома, да продължат обучението си, придобивайки различни професионални лицензи, както и да получат сертификати, показващи дълбоко разбиране в сферата на изучаваната индустрия. Днес, ние разширяваме още достъпа до сертификати, този път партнирайки си с компании като Meta, IBM и Oracle, за да помогнем на тези които се обучават, да открият съдържанието което ще изучават за сертифицирането, директно от източника. ”

Курсовете, ще бъдат налични в LinkedIn Learning и обучаващите могат да бъдат на 100% сигурни, че информацията в тях ще е актуална, релевантна и ще им донесе много ползи занапред.

Цитирано от Social Media Today , от компанията споделиха, че за последните 2 години, потребителите които са добавили сертификат в профила си, са нарастнали с 44%. В сътрудничество с други големи компании и работа от страна на LinkedIn за непрестанно подобряване на курсовете, този процент със сигурност ще се увеличи.

YouTube тества нов таб “Promotions” в YouTube Studio

YouTube тества нов таб Promotions

YouTube продължава да разработва начини за улесняване на създателите, които разчитат на платформата, за да достигнат до аудиторията си. Наскоро от компанията обявиха, че тестват нов таб в YouTube Studio, който цели да улесни създаването на платена реклама.

От компанията обясниха:

“Експериментираме със създаването на нов таб “Promotions” в YouTube Studio, който ще улесни създаването на платени реклами. Разбрахме, че създателите на съдържание искат повече инструменти, които ще им помогнат за разрастването на каналите им, чрез по-лесно достигане до аудиторията, затова и тестваме тази възможност да бъде достъпна през YouTube Studio, вместо през Google Ads. Ако вие сте сред хората, които попадат в този експеримент, ще откриете новият таб в Content page на Studio. Тестовете се провеждат с ограничен брой потребители, само на декстоп.”

Подобренията в YouTube не стихват. Всички създатели на съдържание през тази платформа могат само да очакват с нетърпение новата опция да бъде налична за всички в YouTube Studio. Ще можем да контролираме рекламирането на съдържанието ни директно чрез инструментите в акаунта ни, а какво по-удобно от това!

YouTube с нов наръчник за създаване на Shorts

Shorts стават все по-популярно съдържание в YouTube. Проучване показва, че 75% от потребителите на платформата, гледат Shorts, съобщават от Lotus Tech Tips. Това е достатъчно, за да добавим формата към нашия маркетингов микс и ако не знаем точно как да започнем, от YouTube са се погрижили с пълно ръководство за създаване на Shorts, което може да изтеглите от тук

Разбира се, това че Shorts се консумира в такъв голям процент, не означава, че трябва да прекратим създаването на дългоформатно съдържание. Както ви съобщихме в обзора ни от миналата седмица, по данни на YouTube, създателите на дългоформатно и краткоформатно съдържание получават повече ангажираност и набират повече последователи.

Google Ads вече с възможност за добавяне на стойност на конверсия при посещение на физически магазин

Google Ads с възможност за стойност на конверсия за физически обекти

Google отключи възможността да се задава ръчно стойността на конверсията при посещения във физически обекти, съобщават от Search Engine Journal . От сега нататък, бизнесите, които си докарват трафик в магазините, чрез Google Ads ще имат повече контрол при наддаването. Ако желаете да наддавате повече за кампания, осигуряваща ви повече посетители в магазина, вече можете да го направите. Стойностите, които се задават са на ниво кампания.

За наше улеснение, от Google ни предоставят следния пример:

“Задавате си стойностите за посещение или продажба във физически магазин. Ако кампанията промотира по-скъпи стоки, може да зададете стойност на конверсия от $100, а ако промотирате такива с по-ниски цени – $10.”

Както отчитат от Google, цитирано от  Search Engine Journal, ъпдейта идва навреме за коледните и новогодишните празници. Така, бизнесите ще могат да отчитат много по-лесно конверсиите, през този период, в който клиентите са най-активни и се наблюдава драстично увеличение на продажбите.

Ще имате възможност и да определяте правила относно конверсиите, на база различни условия, като локация, аудитория и устройства.

От Google предоставят нов пример:

“Ако смятате, че посещение в магазина от клиент, който е в програмата ви за лоялни клиенти, ще ви донесе повече стойност, може да създадете правило, спрямо аудиторията, което гласи, че ако такъв клиент посети магазина ви, конверсията да се умножи х2.”

Стойността на конверсия се задава от Measurement -> Conversions -> Value rules -> Create conversion value rule

Google дава отговор на оплакванията относно новият ъпдейт за полезното съдържание

Както ви информирахме в нашия първи обзор, Google обяви огромна промяна в алгоритъма си, целяща да изведе хора, публикуващи полезно съдържание напред в SERP. Изявлението на компанията относно подобряването на алгоритъма, гласеше и че тези на които целта им е единствено класиране чрез използване на нечестни практики, ще видят значителен спад в резултатите.

Седмица, от както новият ъпдейт влезе в сила обаче, създателите на съдържание виждат минимални разлики в класирането. В отговор на недоволен от ъпдейта tweet, Дани Лаязон от Google обяснява:

“Ъпдейта още не е приключил. Както обяснихме, работата по него е продължителна и ще продължаваме да го подобряваме. Все пак, препоръките които сме дали трябва да се вземат впредвид от създателите на съдържание и SEO специалистите. Следва да знаем, че ъпдейтите не винаги означават огромни промени в резултатите. Ако по принцип създавате добро съдържание, няма от какво да се притеснявате. Тези, които имат проблем с резултатите е нормално да мълчат и да не говорят изобщо за промяната.”

Работата по ъпдейта приключва следващата седмица, но както обявиха и от Google, ще продължават да работят по него и в бъдеще.

Искате да създадете присъствие в TikTok, но не сте сигурни от къде да започнете?

Ето как да създадете присъствие в TikTok

В предишните издания на седмичния ни обзор, ви представихме страхотни ъпдейти и промени, които TikTok прави по платформата. Както споменахме и в предишния ни обзор, дори 10% от аудиторията ви да е там, трябва да създадете присъствие!

В тази връзка, ви споделяме един много добър наръчник за начинаещи , предоставен ни от TikTok.

• Как се създава видео?
  • Как се създава Бизнес акаунт?
  • Как се създава TikTok Ads Manager?

Вече знаете как да започнете, включете креативността си и залейте аудиторията си със страхотното съдържание, което създавате!

Instagram обяви добри практики за препоръчано съдържание

Instagram обяви добри практики

Цитирано от Search Enjine Journal, добрите практики включват:

• Публикуване на оригинално съдържание – публикувайте ваше лично уникално съдържание, а не адаптирано от някой друг
  • Създавайте повече reels – направете reels част от вашата маркетинг стратегия, за да увеличите шанса съдържанието ви да бъде препоръчано
  •  Оптимизирайте за търсачката – Добавяйте хубави и описателни descriptions, използвайте релевантни хаштагове, за да се появява съдържанието ви при търсене в search. Оптимизацията на био и името на акаунта, също би било плюс.

Адам Мосери, изпълнителен директор на Instagram,  обяви в Twitter, че компанията ще засили показването на препоръчано съдържание, от акаунти които не следваме.

Във видео обръщението, Мосери, обяснява:

“Идеята на засилването на показване на препоръчано съдържание е хората да виждат такова от създатели, за които дори не са чували. Надяваме се в бъдеще, фийдовете да бъдат запълнени с препоръчано съдържание, защото когато видим, че се споделя нещо добро, сме склонни да го споделим и в story и на лично съобщение. Ако си свършим работата както трябва, а ние не сме го направили все още, ще помогнем на потребителите да откриват страхотни създатели на съдържание, което не само ще ги накара да прекарват повече време в платформата, но и ще помогне на създателите да получават по-висок reach. Ако направим нещата както трябва, ще преместим фокуса от акаунти, които по мое мнение получават повече от колкото заслужават, към създателите на съдържание. Отново казваме, че вярваме, че можем да помогнем много на създателите с малко последователи и да направим така, че всеки да може да бъде чут и видян в Instagram и да може да прави това, което прави и за в бъдеще.”

Ивета

Ивета Георгиева (LinkedIN) е стажант в Digital Marketing екипа в маркетингова агенция 3CON. Интересува се от маркетинг и дигитални комуникации.