Най-важното от дигиталната седмица с 3CON

Седмичен обзор от 3CON

Ежедневното публикуване на съдържание подобрява ли класирането в Google?

Краткият отговор тук е не!

Класиране в Google

Цитирано от Search Engine Journal, по време на ежемесечните “Google SEO office hours hangouts”, към компанията е бил отправен следния въпрос:

“Всекидневното качване на съдържание подобрява ли класирането?”

Отговорът от страна на Google, ще бъде крайно незадоволителен за някои:

“Не. Всекидневното публикуване или през някакъв конкретен период време, няма да ви помогне да се класирате по-добре. И все пак, колкото повече страници имате в индекса, толкова повече съдържание ще се показва в SERP. “

През годините стана ясно, че Google роботите не обхождат всички страници в сайтовете. Може да имате много съдържание и много страници, но в индекса на бъдат само няколко. Причината за това е качеството на уебсайта:

“Причината да не обхождаме много от сайтовете е, че не сме сигурни за качеството им. Това е нещо, с което особено при новите сайтове, изпитваме известни затруднения. Чувам също, че много хора казват, че могат да си направят сайт с милиони страници, просто защото имат съдържание за тях. Качват го в базата данни и изведнъж всичко това се появява при нас. Но ние няма как да сме сигурни, дали каченото съдържание е качествено или не. Затова и ще бъдем много по-предпазливи при обхождането и индексирането им, докато не се уверим, че са наистина качествени.”

И отново всичко се свежда до едно – качване на добро и полезно съдържание.

Ще наказва ли Google идентични сайтове?

На въпрос, дали ще бъдат наказвани сайтове с идентични HTML структура, компоненти, оформление, усещане и визия между различните брандове, от компанията, цитирано от Search Engine Journal отговориха:

“Няма да налагаме наказания или да определяме за спам, два идентични уебсайта. Това означава, че ако HTML структурата и съдържанието им са еднакви, системата ни ще определи една от двете за канонична.

И обратното, ако двата сайта се различават, ще се индексират поотделно.

Например: Ако имате един и същ документ и на двата сайта, ще се индексира само единия и ще се показва само той. Ако държите и двата сайта да се индексират, трябва да ги направите така, че да се различават драстично. Не само по цветове и лого. ”

Google с нов HTTPS репорт за Search Console

Целта му е да се помогне да се идентифицират кои страници са индексирани като незащитени и още по-важното: защо.

Обръщението на компанията гласи:

“Молбата, която най-често получаваме е да предоставим повече информация относно HTTPS статуса на уебсайтовете и да може ясно да се разбира кои страници не са защитени и защо.

За да изпълним тази молба, в идните месеци ще пуснем в действие нов HTTPS репорт за Google search console. Освен изглед на грешките, репорта ще предоставя и примерни URL-и, които ще можете да ползвате”

Microsoft Ads с ключово предимство пред Google Ads

Microsoft обяви, че работи по нова смарт платформа, която ще й даде предимство пред Google.

Тя ще ви позволява да показвате рекламите си в:

• Microsoft
  • Google

Microsoft Ads Smart Campaign прилича много на Google Performance Max. Разликата е, че обхвата на Google е ограничен единствено до неговите собствени ресурси, от където и идва предимството на Microsoft.

Ако рекламирате през Microsoft Ads и желаете да получите уведомление от компанията, когато платформата е налична, попълнете тази форма

Наред с това, Microsoft обяви и серия от ъпдейти, които целят да подпомогнат създателите на реклама:

Ъпдейтите включват:

• Обновено ръководство за създаване на кампания
  • Обновен чат със съпорта на компанията
  • Опростено създаване на кампании, с възможност това да се направи ръчно или автоматизирано
  • Обновен изкуствен интелект за оптимизации

Резултатът е по-добро разпределение и пестене на времето за рекламодателите.

YouTube работи по монетизиране на Shorts

За момента всичко е само спекулации, но цитирано от New York Times:

“Според запис на аудио от среща между хора, запознати със ситуацията, YouTube ще стартира показване на реклами в Shorts. Според един от тях, компанията смята да плати 45% от цената на рекламата на създателя на shorts. Създателите на съдържание в YouTube в момента получават 55% от цената на рекламите, които се появяват преди и по време на техните видеа.”

Според същия запис, от компанията планират да намалят границата за YouTube Partners. По този начин повече хора ще могат да получават пари за съдържанието, което правят.

Изискванията за YouTube Partner в момента са: изгледани поне 4000 часа съдържание за последните 12 месеца и над 1000 последователи.

YouTube Shorts са най-гледаният формат в платформата, с повече от 1.5 милиарда потребители, ангажирали се с тях за последния месец. Ако тази спекулация се окаже истина, това със сигурност ще мотивира създателите на краткоформатно съдържание да публикуват все повече и повече.

Дали това няма да се окаже една голяма опасност за TikTok и Instagram?

И дали те ще поемат в същата посока, като YouTube?

YouTube тества нова персонализация на съдържанието на канала

Ан Катрин, продуктов мениджър на YouTube, обяви серия от ъпдейти, по които работи компанията:

• Разделяне на съдържанието на Video, Shorts и Live

Целта, разбира се, е да се улесни аудиторията, което ще е и в плюс за създателите на съдържание.

Ако даден потребител в даден момент иска да гледа само Shorts от вашия канал, вече ще може да достигне до тях много лесно. Скролирането през ненужно за него съдържание, ще бъде избегнато. По този начин потребителското изживяване на канала ви ще се подобри.

Ако нямате Shorts или Live видеа, тогава просто няма да виждате таб-а, като опция на канала ви.

Ъпдейта се очаква да влезе в сила есента.

• След активирането на “Shorts” таб-а, при посещение на канала ви от Shorts, потребителите ще се озовават директно на него.

По този начин, ако потребителите се заинтригуват от вашето видео, ще имат лесен достъп до канала ви и останалото съдържание, което публикувате. Това, от своя страна, ще съкрати потребителската пътека към Subscription.

Този ъпдейт, също се очаква да влезе в сила тази есен.

• От компанията търсят начини за персонализация на канала ви и като цяло в YouTube, спрямо индивидуалните интереси на потребителя. Тя може да е по определени теми или дори езика, от който той се интересува.

“Тази опция ще е особено полезна ако на страницата си имате различно съдържание по теми или език на говорене. На канала ви може да се покаже, например, секция “Препоръчано за вас”, която ще съдържа съдържание, базирано на интересите на потребителя.

Например, ако потребител започне да гледа видео, но не го довърши, това означава, че на по-късен етап би бил заинтересован да го догледа. Ще имате възможност да добавите тази секция в канала си.”

Ивета

Ивета Георгиева (LinkedIN) е стажант в Digital Marketing екипа в маркетингова агенция 3CON. Интересува се от маркетинг и дигитални комуникации.