Google подобрява Consent Mode, YouTube ще монетизира Shorts и още…

3CON Digital News cover

Мета таг роботите имат ли значение за класирането в SERP?

Цитирано от Search Engine Journal, Джон Мюлер, посланик на Google Search, дава отговор на въпроса дали използването на мета таг роботи оказва влияние върху класирането.

 Краткият отговор на този въпрос е не!

От друга страна обаче, е добре да се използват, тъй като се наблюдава значително по-висок CTR, когато присъстват.

“Говорим за тези SEO елементи толкова често, че хората вече си мислят, че са необходими. В този случай обаче, не е така. Мета таг роботите не са нужни за доброто класиране.

Ролята им е единствено да изобразят дадена страница в SERP по-определен начин, може разбира се и изобщо да не се използват. Те са необходими само тогава, когато искате да промените начина, по който страницата ви излиза в резултатите на SERP.

Например, ако искате да ограничите дължината на снипетите, тогава използвате мета таг робот за максимум снипети. Ако няма значение за вас как ще се показва страницата ви в резултатите от търсенето, тогава е напълно нормално да не използвате никакви роботи. ”

Разбира се, не всичко трябва да опира да позитивно и негативно влияние върху класирането. Не случайно присъствието на мета таг роботи в снипетите засилва CTR. 

Google подобрява “Consent mode”

Новите инструменти ще осигурят повече възможности за регулиране на настройките. По този начин се осигурява възможност да бъдат персонализирани, в съответствие с интересите на всеки отделен потребител.

Google

От Google обясниха:

„През следващите месеци ще можете да преглеждате предупрежденията за отстраняване на неизправности във вашите раздели за диагностика, както и да виждате информация на ниво домейн за вашите тагове и процента на съгласие. Ще можете също така да изтеглите и списък с URL адреси, да получите достъп до инструментите за отстраняване на грешки на Google Tag Assistant, които ще ви помогнат да коригирате проблеми при настройките си.“ 

Google добавят и нови препоръки в раздела за диагностика, като същевременно опростяват изгледа на “Consent mode”.

“За да помогнем на маркетолозите да настроят режима спокойно, създадохме нови функции за поддръжка и отстраняване на неизправности в Google Ads, като ще имате ясни насоки директно на вашия екран. На страницата “Conversion diagnostincs” ще може да видите ясно дали Consent mode е настроен правилно. Също така ще ви се предостави директен достъп до диагностиката от там, както и от страницата с настройки по конверсиите”

Източник https://www.blog.google

Това ще предостави ясна информация за това какви данни се получават и как потребителите реагират на страницата, като същевременно не се нарушават правата им. 

ПОТВЪРДЕНО: YouTube ще монетизира Shorts

В обзора ни от миналата седмица ви споменахме за тези планове на YouTube. Тогава, обаче, всичко беше само спекулации.

Вече не е.

Цитирано от Search Engine Journal, компанията обяви плановете си да монетизира Shorts в идните месеци.

За разлика от дългоформатните видеа, които печелят от реклами, за Shorts няма директен път към печалба. 

YouTube

За да започне да се печели от краткоформатни видеа, от компанията обявиха, че разхлабват критериите за YouTube Partner. Така повече създатели ще могат да печелят пари от платформата. 

Как и кой, обаче, ще печели от Shorts?

От 2023 г. критериите за YTP са:

 • Поне 1000 последователи на канала и 10М гледания на Shorts за последните 90 дни
 • Поне 1000 последователи и 4000 часа изгледано видео съдържание за последните 12 месеца

YouTube ще изплати 45% от приходите си от реклами, измежду всички създатели на Shorts. Тези, които имат повече гледания на Shorts, ще получават повече от тези с по-малко. 

Този начин на заплащане цели да стимулира повече хора да създават краткоформатни видеа. Все пак, колкото повече реклами се показват в Shorts за месеца, толкова по-голямо ще бъде заплащането.

YouTube с нова опция “Creator Music” в YouTube Studio 

От компанията обявиха, че добавят опция, с която създателите на видео ще могат директно да избират музиката чрез платформата. 

Възможностите, които предоставят от компанията са две:

 • Закупуване на лиценз – Заплащане за използване на музиката, като приходите от видеото остават непроменени
 • Споделяне на приходите – Приходите се разделят между вас и изпълнителя на песента или хората, които държат правата 

На този етап не е ясно как това ще разшири или няма да разшири използването на опцията, въпреки че YouTube отбелязва, че планира да предложи широка гама от лицензионни ценови рамки и възможности за използване, които може да включват и съображения за търговска употреба.

За сега е в Бета вариант и е достъпна само за САЩ.

Meta стартира нов вид реклама, която ще цели да засили директните продажби

Новият тип реклама позволява на марките да си партнират с местни търговци, които предлагат техните продукти, с цел увеличаване на представянето на рекламите им във Facebook и Instagram. 

Тя се нарича “Collaborative Ads” и ще позволи на бранда да рекламира продукта си, като продажбеният процес ще се пренасочва към техния локален партньор. 

Източник: https://www.facebook.com/business/news

Както виждате от примера, предоставен ни от Meta, при клик на рекламата на компанията “Little Lemon”, Facebook пренасочва към техния партньор за дадената област, който ще извърши доставката.

Този тип реклама поддържа brand awareness, трафик и директни продажби, като се гарантира показването само на продукти, които са в наличност с актуалните им цени. 

Meta с подробности как да се повиши reach във Facebook

Компанията сподели много полезна информация за всеки, който публикува съдържание във Facebook. 

 • Създаване на оригинално съдържание – Най-голямо разпространение получава съдържание, което е направено от самия създател. Оригиналното съдържание изразява вашата уникалност, която внасяте във Facebook. То е отличително, ангажиращо и предпочитано от facebook потребителите
 • Оптимизирано за споделяне – Направете така, че съдържанието да може да се споделя. Така то може да стартира смислен диалог, дискусия и да привлече повече харесвания и реакции.
 • Да бъде препоръчвано – Уверете се, че съдържанието ви отговаря на правилата на Facebook . Тези правила ясно показват какво се препоръчва и какво не.

Meta с още нови попадения за създателите във Facebook

В туит, публикуван от Meta , от компанията дават светлина върху новите инструменти. 

 • Препоръка: Всеки, който е създател на съдържание и има страница, ще може да препоръчва на последователите си да следват друг автор, чрез нотификация. Това е страхотен начин да се подаде ръка на човек, който прави качествено съдържание, но е непознат за аудиторията, както и за създаване на връзки. Аудиторията, от своя страна, ще ви оцени подобаващо, като човек, който се грижи те да получават страхотно съдържание, дори да не го е правил самия той. 
 • Представяне на нови създатели на съдържание: Този е подобен на ъпдейтите, които се правят и в Instagram. Целта му е да ви покаже съдържание от автор, който е непознат за вас, но алгоритъмът смята, че това което прави ще ви бъде интересно. От компанията планират до края на годината, препоръчаните публикации на стените на потребителите да се удвоят. 
 • Facebook тестват и опция, която ще ви позволи да ограничите съдържанието, което публикувате. Така то ще може да бъде достъпно само за топ фенове на страницата ви или потребители, които са се абонирали. Страхотен начин да се стимулира ангажирането на аудиторията. 
 • И не на последно място, Facebook работят по подобряване на опцията за качване на съдържание. Така от едно място ще може да се избира дали да се качи обикновена публикация, Story, Reels или Live. 

Очевидно целта на Meta е да подпомага създателите на съдържание, за да могат потребителите да прекарват повече време на платформата. Дали всичките им усилия ще се увенчаят с успех? Предстои ни да разберем. 

Instagram с изявление за видеата до 60 сек на story

Потвърдено от експерта по социални мрежи Мат Навара, видеа до 60 сек на story няма да бъдат разделяни на части. До момента актуализацията е била налична само за определен кръг от хора в САЩ. 

От компанията вече са готови да я предоставят на всички потребители. Когато е достъпна и за вашия акаунт, ще ви изпратят нотификация. 

Целта на актуализацията е по-безпроблемно гледане на story и подобряване на потребителското изживяване на платформата. 

TikTok увеличава броя на Live гости

TikTok

Вече ще имате възможност да добавяте до 5 госта във вашите live видеа. TikTok тестват актуализацията от м. юли, като само определен кръг от потребители имаха достъп до нея. От платформата усилено работят по активирането й за всички потребители. 

Както знаете, Live видеата са достъпни за акаунти с над 1000 последователи, а възможността за включване на гости за такива с над 5000. 

Тази актуализация е добра възможност да се свържете с аудиторията си на по-дълбоко ниво. Запознайте ги с продукта или услугата си, поканете ги и нека стане дискусия. Това ще засили генерирането на лоялни привърженици със сигурност. Така че, ако имате отключена опцията, възползвайте се от нея по най-добрия начин! 

SEO за TikTok

TikTok увеличава броя на символите в descriptions, съобщи в туитър профила си, експерта по социални мрежи Мат Навара.

Още в първия ни обзор ви информирахме, че TikTok започва да диша във врата на гиганта Google. 

Пред Fortune Live Media  Прабхакар Рагхаван – вицепрезидент на Google тогава, сподели че, земята под най-голямата търсеща машина в света започва да се разтриса:

“Проучванията ни сочат, че почти 40% от младото поколение, при търсене на място за хапване, се насочват към TikTok и Instagram, а не към Google Maps или Google Search”.  

От сега нататък броя на символите за Descriptions ще бъдат 2 200. От компанията дават пълната свобода да оптимизирате видеото си, така че да излиза при правилните ключови думи в търсачката. 

„Това ви позволява да дадете повече подробности за съдържанието, което публикувате. Възможността да опишете какво показват вашите видеа ще ви позволи да се доближите до аудиторията си и да генерирате повече ангажираност. Освен това, ще станете и по-леснодостъпни при търсене и ще бъдете препоръчвани повече от хората, които ви гледат.”

Така платформата ще може да използва гениалния си алгоритъм да определя още по-добре интересите на потребителите. По този начин ще им предоставя съдържание и оферти, които са релевантни за самите тях. 

От Social Media Today ни дават светлина как еквивалента на TikTok в Китай, наречено Douyin, работи точно по този начин в момента. 

Кони Чан обяснява: 

“Douyin монетизира търсенето на краткоформатно видео съдържание от години. На видеата се слагат тагове на магазини и други локации. При клик върху линка, потребителите отиват директно в приложенията им, където получават специални купони и отстъпки.

Благодарение на алгоритъма и потребителското поведение в Douyin, приложението може да предложи на потребителите места, които никога до сега не биха си и помислили да търсят.

Краткоформатното видео осигурява възможности за непрекъснато откриване на нови места около вас. Колкото повече видеа гледате, толкова повече платформата ви опознава и разбира вашите интереси”

Интересно, нали!

Това е пътят, който е поел и TikTok.


Заявете час за разговор с нас, за да направим консултация как вашия бранд може ефективно да взаимодейства с инфлуенсъри и лидери на влияние. Последвайте 3CON в LinkedIn.