Какво представляват гранфлуенсърите и защо са толкова популярни?

Какво представляват гранфлуенсърите и защо са толкова популярни?

Социалните медии са заляти от 20-годишни инфлуенсъри, които се хвалят с милиони последователи и печелят масивни сътрудничества. Ние работим с редица български брандове като сред тях са Natura Bisse, Belodore, МЦ Доверие, Komoder, Reviv, SEG, Bulgaria Mall и още много. Мирена Петкова, инфлуенсър маркeтинг специалист, споделя своето мнение за тенденциите в инфлуенсър маркетингът, който все повече дава бързи и сигурни резултати.

През последните години наблюдаваме все по-голямо популяризиране на брандовете чрез инфлуенсър маркетинг, който дава бързи и сигурни резултати. Има определени брандове, които обаче търсят вниманието и таргетират потребители, които на дали се вълнуват от младите инфлуенсъри, а искат да чуят препоръка за даден продукт от човек с по-голям опит. Тук идва моментът, с който ставаме свидетели на нова вълна от инфлуенсъри, които сами си проправят път в социалните медии. Кои са те?

Според източници като GoDaily и So Standart Granfluencer е нов термин за инфлуенсър, който е на възраст над 50 години. Макар че всеки granfluencer е уникален и представя свои собствени истории и съдържание, много от тях споделят своя уникален опит, съвети и стратегии за това как да живеят пълноценно и ползотворно след като влязат в определена възраст. Те са експерти в много области като здраве, уелнес, мода, красота, пътувания, хранене и др. Следенето на granfluencers е чудесен начин да откриете нови неща, като дейности и рецепти, които са идеални за възрастни хора.

В резултат на добрите си съвети и опита, те се превръщат във влиятелни гласове в своите общности, като всекидневно вдъхновяват с историите си хора от всякаква възраст. Чрез използването на своите платформи те ни показват, че възрастта е само число и че никога не е късно да следвате мечтите, да излизате и да изследвате нови възможности.

Подобно на типичните инфлуенсъри, гранфлуенсърите обхващат широк спектър от теми, често доминират в определена ниша, участват в платени кампании и споделят живота си открито в интернет пред хиляди, дори милиони последователи. Най-важното обаче е, че тази нова вълна от инфлуенсъри разчупва стереотипа за това, какъв може да бъде успешният инфлуенсър и междувременно печели много пари.

Какво прави гранфлуенсърите толкова интересни ?

През тази година наблюдаваме промяна във видовете съдържание, които хората търсят. Преминаваме от силно планирано, инсценирано и редактирано съдържание към много по-автентично съдържание. Това е огромна причина гранфлуенсърите да стават толкова популярни. Аудиторията търси съдържание, което издига нови гласове, споделя нови гледни точки и като цяло я кара да се чувства добре отвътре.

Подобно на традиционните инфлуенсъри, гранфлуенсърите имат близки отношения със своите последователи, а последователите им се доверяват и се интересуват от ежедневието им. Като доказват, че в живота има толкова много неща въпреки възрастта, тези инфлуенсъри насърчават аудиторията си да празнува различията си и да живее свободно, без да се страхува от чуждото мнение. Тази положителна перспектива и промяна в гледната точка към живота е една от причините, ако не и основната, която прави тези инфлуенсъри толкова успешни в това, което правят. Марките, които са се впуснали и са започнали да използват granfluencers в маркетинговите си стратегии, добавят елементи на мъдрост, реалност и житейски опит към имиджа на своята марка.

Кои са най-големите гранфлуенсъри?

Без съмнение в света на гранфлуенсърите има няколко ГОЛЕМИ имена и сега ще споделим няколко от нашите фаворити:

92-годишната Хелън Рут Елам е най-популярната баба инфлуенсърка, която за първи път се появи в интернет на 85-годишна възраст и има около 3,5 млн. последователи в Instagram. Тази бляскава баба винаги прави моден фурор, с което дава заявка за успех на младото поколение. Хелън без съмнение доказва, че възрастта е само число.

Лин Слейтър е 67-годишен доцент по право в нюйоркския университет „Фордъм“. С близо 800 000 последователи в Instagram тя открива славата си случайно, когато фотографите я приемат за модна дама по време на модно събитие. Целта на Лин с нейната платформа е да покаже, че грациозното остаряване е възможно.

Отказвайки да позволи на дамите да откраднат шоуто, 59-годишният преподавател Ървин Рандъл се прочува като Мистър „Открадни си баба“. Можете да хванете Ървин да споделя любимите си тоалети със своите близо 800 000 последователи в Instagram.

Кой работи с granfluencers?

Сега, след като имаме по-добра представа кои точно са тези инфлуенсъри и защо са толкова успешни, нека разгледаме някои примери за световноизвестни брандове, с които работят.

Aura Frames

Един от най-ярките примери за успешното използване на гранфлуенсъри идва от Aura Frames, технологична компания за цифрови рамки за снимки. Не всеки ден се случва технологична компания да се възползва от възможността да си сътрудничи с възрастни хора, но поради промяната в поведението на купувачите през 2020 г. марката видя възможност да достигне до нова аудитория. Те забелязаха, че демографската група над 50 години има изключителна покупателна способност и е крайно недостатъчно представена в света на социалните медии. Миналата година най-успешната кампания на марката с инфлуенсъри не беше с млад 20-годишен младеж, а с @travelingblackwidow – 65-годишен пенсиониран съветник по ориентиране. Нейната публикация Aura Frames не само беше най-добре представящата се реклама за годината, но ѝ донесе пет пъти повече конверсии и шест пъти повече ангажираност, отколкото който и да е рекламен криейтив или реклама на инфлуенсър преди това за тях.

Fashion Nova

Друг бранд, който се е насочил към използването на баби инфлуенсъри, е Fashion Nova. За никого не е тайна, че и по-възрастното поколение иска да бъде модерно, и марката за дрехи разпозна това по-рано от другите, като още през 2018 г. работи с 90-годишната Хелън Ван Уинкъл. Сега жените не са единствените, които получават парче от тортата – съвсем наскоро Fashion Nova си партнира с 59-годишния преподавател Ървин Рандъл, за да популяризира своята линия мъжки облекла. Последната му публикация за марката събра 22 245 харесвания.

Amazon

През изминалия празничен сезон Amazon стартира кампания с участието на granfluencers. Празничният сезон може да бъде труден момент за възрастните хора, тъй като някои от тях са вкъщи и не могат да се съберат със семействата си по това време. От компанията изпозваха умело гранфлуенсърите, за да покажат как техният Amazon Echo Show ще позволи на семействата да направят импровизирани посещения дори от разстояние.

Добра стратегия ли е това?

Лесно е да кажем, че по-възрастните поколения не са готови да се научат как да използват социалните медии или какви са последните тенденции, но това не е така. Възрастните хора стават все по-технически грамотни, изявяват присъствието в социалните мрежи и дори изграждат лични брандове по начина, по който го правят традиционните инфлуенсъри. Всичко това ги прави фантастични партньори на марките.

Марките често пренебрегват това по-възрастно поколение, когато става въпрос за маркетингови усилия и разходи. Това поколение не само прекарва все повече време в социалните медии, но и харчи повече пари онлайн от по-младите поколения, като годишно те възлизат на около 7 млрд. долара.

Дори при цялата тази информация повечето маркетолози отделят само 10 % от бюджетите си за маркетинг на това поколение, а вместо това отделят около 50 % за милениумите. За марките ще бъде важно да включат в своя маркетинг влиятелни личности, за да представят точно тези, които имат покупателна способност. Брандовете, които са отворени към маркетинга на тази демографска група, ще помогнат да се отворят нови врати, да се разчупят дългогодишните стигми и да се приветства една демографска група, която в миналото е била недостатъчно представена.

А какво мислим ние?

Както казах в началото, ние работим с много брандове и компании като всеки от тях притежава своята различност и уникалност. Би било погрешно да смятаме, че един силен инфлуенсър с активна аудитория и завладяващо съдържание би паснал на всеки бранд. Опитът ни показва, че въпреки големият брой инфлуенсъри, които се появиха през последните години, най-добрите и предпочитани продължават да бъдат тези, които развиват профилите си само в една определена пазарна ниша.

Важно е всеки да носи своята индивидуалност и да бъде експерт пред своите последователи в една област. Точно това прави микро и макроинфлуенсърите толкова полезни за брандовете. Да бъдеш постоянен в това, което показваш в социалните си профили създава истинска връзка с последователите.

Добре знаем, че тенденциите и новостите в България идват с леко забавяне, но няма да се изненадаме ако скоро видим на хоризонта първия гранфлуенсър, който да разчупи ледовете и предразсъдъците сред по-възрастното поколение. Пазарът има нужда от нещо ново и истинско, а някои клиенти, с които работим биха прегърнали идеята за работа точно с такива инфлуенсъри.

Дали не би било много по-достоверно ако един гранфлуенсър представи пред своята аудитория масажни столове, които помагат за справяне с проблемите в гърба и намаляват болката в тялото? Мисля, че отговора е ясен. Ние нямаме търпение да станем свидетели на тази тенденция и у нас, защото сме сигурни, че и вие искате да чуете нещо малко по-различно.  


Изграждането на цялостна стратегия за комуникация на бранда е част от услугите в портфолиото на маркетингова агенция 3CON. Това е една от ефективните стъпки за достигане до правилната аудитория. Комбинирана с точни послания по конкретните канали, тя е ключов инструмент за изграждане и утвърждаване позитивния имидж на бранда.

Заявете час за разговор с нас, в който заедно да потърсим работещите решения за вашия бранд. Последвайте 3CON в LinkedIn.