Защото здравето има значение

Защото здравето има значение


ЗАЩОТО ЗДРАВЕТО ИМА ЗНАЧЕНИЕ

социална кампания за безплатни прегледи за гръбначни заболявания

 

Период на кампанията: организация и планиране септември и октомври 2016, начало ноември 2016. Кампанията не е приключила, тъй като нейната цел е да обхване  възможно най-голям брой ученици в цялата страна.

Организатори: Американска клиника за гръбначни заболявания с подкрепата на Столична Община и Сдружение „Спорт, превенция и здраве“

Възложител: Американска клиника за гръбначни заболявания

Изпълнител: Агенция за интегрирани маркетингови комуникации 3CON

Основна мисия: Ранна диагностика на гръбначни асиметрии при подрастващи

Цели и задачи на комуникационната кампания:

Целта на кампанията „ЗАЩОТО ЗДРАВЕТО ИМА ЗНАЧЕНИЕ“ е да бъдат взети навременни мерки спрямо тенденциозно нарастващия процент на деца с проблеми на костно-мускулната система и най-вече липсата на практики по мониторинг и превенция срещу гръбначните изкривявания в детска възраст.

Целевите аудитории на комуникационната кампания са:

-          Ученици, деца на възраст 10 - 11 г.

-          Родители и учители, които имат ежедневна комуникация с учениците

-          пациенти, страдащи от гръбначни заболявания

Използвано комуникационно послание:

ЗАЩОТО ЗДРАВЕТО ИМА ЗНАЧЕНИЕ

Описание на дейността по време на кампанията:

Комуникацията на кампанията беше обявена с пресконференция в столичното 22-ро СУ „Г. С. Раковски“, където специалисти от Американската клиника за гръбначни заболявания, Сдружение „Спорт, превенция и здраве“ и Столична община поясниха пред колеги от медиите същността на инициативата, нейният график и търсените резултати.

Прегледани бяха общо 240 деца от шест столични училища - 22-ро СУ „Георги С. Раковски",  88-мо СУ "Димитър Попниколов", 55-то СУ "П. Каравелов", ЧСОУ "Свети Георги", ЧСОУ ДРИТА и 85-то СУ "Отец Паисий". Едновременно с прегледите на децата, организаторите на инициативата поддържаха активна комуникация с техните родители, даваха им информация по всяко време.

Част от екипа, който се срещна с всички деца и проведе прегледите, беше специалистът по хиропрактика и мануална терапия д-р Томас Новак. Той обобщи впечатленията си така: „Изключително щастлив съм, че успях да взема участие в тази кампания. Да можеш да прегледаш едно дете в ранна възраст и да дадеш насоки за неговото правилно развитие или пък да му помогнеш, ако то вече има някакъв проблем, е най-доброто, което ние като специалисти можем да направим.“

Резултатите показват, че подобни профилактични прегледи са повече от необходими за децата в началните училищни класове – времето, в което едно евентуално изменение на гръбначния стълб се хваща в ранен стадий и е най-податливо на корекции. Тежките раници, неправилната стойка и дори неподходящия за част от подрастващите спорт са сред причините за множество проблеми, които водят до сериозни последици, ако не бъдат установени навреме. Всички тези фактори се вземат под внимание при провеждането на прегледите и дори да няма никакви установени смущения при детето, специалистите по физиология и лекарите винаги с усмивка дават напътствия и съвети за правилна стойка на малчуганите и техните родители.

В крайна сметка данните сочат следното - проблеми при 81 деца – 34% от изследваните 240, като при част от тях проблемите бяха комбинирани. Най-често срещаните сред тях са мускулен дисбаланс (80 деца), паднал свод (70), протракция (69), лордоза (68), кифоза (49) и сколиоза (41). Специфичното при тези състояния е съответно дисбаланс в позициите на крайниците, сведен или почти елиминиран свoд на стъпалото (плоскостъпие), изместване на главата встрани и напред, изгладена извивка в долната част на гърба, изкривяване на гръбначните прешлени и странично изкривяване на гръбнака. За всички тези случаи специалистите дадоха обратна връзка на родителите на всяко едно дете, както и необходимите насоки за лечение, ако това е необходимо. Някои деца бяха пратени на специализиран преглед, а лекарите са убедени, че лечението им ще доведе до желаният резултат.

Родителите, които включиха децата си в инициативата споделят, че са повече от щастливи. Част от тях дори си спомнят с носталгия за годините, когато в българските училища такива прегледи бяха задължителни за всички, а не по желание. Всички изказват надеждата си инициативата да продължи да се развива занапред, състоянието на децата да бъде следено и при нужда – да се вземат необходимите мерки. 

Кампанията „Защото здравето има значение“ продължава своята мисия за подпомагане правилното развитие на децата. Работи се усилено за реализирането на проекта в цялата страна. Желанието е инициативите да прераснат в национален мащаб.

Комуникационни етапи и използвани похвати:

Ø    Създаване на официален сайт на кампанията с програмирани възможности да индивидуално следене на резултатите - http://za-zdraveto.com

Ø    Създаване и поддържане на официална Facebook страница - https://www.facebook.com/zdraveto.ima.znachenie/

Ø    Създаване и поддържане на медийни партньорства - http://www.kidssports.bg/, http://www.kidsarts.bg/, http://www.noviteroditeli.bg/

Ø    Създаване на партньорства с други граждански организации: Фондация Wings for Life („Крила за живот"), Гражданската инициатива за безопасни детски площадки и Инициативата „Млади герои” на учебните центрове „Хелен Дорон”.

Ø    Организиране на пресконференция на 13 декември 2016 г. в 22-ро СУ „Георги С. Раковски" - ПОКАНА

Ø    Разпространение на информация до медиите преди и след всеки проведен преглед

Ø    Иницииране на разговори с родители и учители с докторите от Американска клиника за гръбначни заболявания. Целта е обсъждане на състоянието на децата, мерките за превенция и профилактика срещу гръбначните заболявания.

Ø    Подготвяне и поддържане на рубрика със съвети в сайта http://www.noviteroditeli.bg/

Ø    Включване на кампанията като част от партньорството на Американска клиника за гръбначни заболявания и детски футболен клуб РД Спорт:

- организиране на безплатни прегледи на децата от отборите на клуба, организиране на прес конференция за обявяване на партньорството

- провеждане на интервю с Емил Костадинов (популярен футболист и изп. директор на БФС)

Екип на агенция за интегрирани маркетингови комуникации 3CON, работил по проекта:

- Юлиян Ефтимов - Цялостен процес и управление на проекта, организация и комуникация с Американска клиника за гръбначни заболявания

- Надежда Ванева - комуникации и връзки с медиите

- Светла Йордакиева - изготвяне и разпространение на ПР информация

- Люба Петрова - управление социални медии

- Христо Михайлов - програмиране

- Надя Димитрова - уеб дизайн и поддръжка на сайта

- Ива Кръчмарска - криейтив, дизайн и предпечат