Как бизнесът трансформира комуникациите си в условията на криза?

Photo by Sebastian Pena Lambarri on Unsplash

Какво означава да адаптираме комуникацията си в условията на криза и как реагира бизнеса?

Това, което знам от опитните плувци е, че когато попаднеш на мъртво течение е важно да не спираш да плуваш. Необходимо е да овладееш паниката и да продължиш да плуваш методично и фокусирано. Не спираш!

През изминалата седмица си мисля, колко е адекватно това бизнеса днес. За начините, по които бизнесът трябва да продължи да общува. В условията на криза това е най-важното и всички международни експерти по комуникация и бизнес развитие съветват именно това.

Свидетели сме на криза, която никой от нас не помни. В тези условия за бизнесите, които продължават, чиято специфика е да не преустановяват дейността си е изключително важно да не спират. Няма какво да се изчаква. Сега повече от всякога е необходимо да сме активни. Истината е, че никой от нас не е бил подготвен за тази ситуация, за появата и последствията от коронавируса. Много от нас изобщо не са преживявали пандемия и именно затова това е своеобразен урок по общуване по време на криза.

Големите, международните компании веднага активираха комуникационните си отдели, адаптираха посланията си, демонстрираха социална отговорност към служителите си, към техните семейства, към клиенти и партньори. Наблюдавам няколко фази на реакция при малкият и средният бизнес. Първите няколко дни след 13-ти март сякаш всички бяха изключително изненадани, а това не трябваше да е така – за лавинообразното разпространение на вируса по света се говори от януари. Първият уикенд бяха дни на колапс, на страх. Страх от неизвестното, от непознатото. Някои компании още от първата седмица започнаха да се преструктурират. В зависимост от сферата си на дейност започнаха да търсят начини да общуват по-ефективно и адекватно със своите аудитории – клиенти, партньори, просто приятели на брандовете.

Мисля, че точно сега е моментът, в който ще си проличи кои са наистина професионалните играчи.

Има някои основни, базисни стъпки, с които е необходимо да започнем. Първо да направим свой собствен кризисен щаб. Дори да е много малка компания – до 10 човека, сядаме с един бял лист и определяме кои са най-силните ни страни, нашите предимства, кои са тези продукти и услуги, за които можем да говорим сега, тези, с които можем да бъдем полезни. Не да ги продаваме! Сега не е време за продаване. Сега е време да покажем експертност. Сега е време да покажем социална ангажираност, емпатия и професионализъм.

Днес повече от всякога е необходимо да си признаем, че правилата на бизнеса се промениха завинаги. Разбираемо е, че се страхуваме от съкращения, от намалелите бюджети, от ефекта на доминото при свиването на бизнеса. Защото, когато бизнесът върви има попътен вятър, а днес, когато времената са трудни – затягаме коланите. Истината е, че е необходимо да разберем, че всеки ресурс, който притежаваме, може да ни помогне да продължим, докато другите – нашите конкуренти съкращават, отчайват се и просто се оттеглят.

Това означава да покажем експертността си сега! Да извадим на показ това, с което сме различни и в тази посока да преформатираме общуването с клиентите и партньорите си.

ОНЛАЙН ОБЩУВАНЕТО

Истината е, че именно онлайн общуването в голяма степен ни спасява сега. И като хора и като отделни бизнеси. В онлайн средата можем повече от всякога да покажем своята  индивидуалност. А представяте ли си как щяхме да общуваме ако бяхме напълно изолирани ?! В дигитална среда днес имаме много повече възможности.

През последните две седмици аз съм в непрекъснато в онлайн срещи с колеги и партньори по целия свят.  В момента сякаш обстоятелствата ни отварят един огромен портал на общуване, което ни предоставя онлайн средата. Онлайн общуването дава възможност на бизнесите да създадат свои собствени медии, да превърнат сайта си в актуална медия и да не зависят от това дали и колко ще бъдат отразяване от глобалните комуникационни канали.

Вижте цялото гостуване на Надежда Ванева, управляващ партньор в маркетингова агенция 3CON в предаването Директно в ефира на Bulgaria ON AIR