Защо всеки бизнес план има нужда от комуникационна стратегия ?

Създаването на бизнес план е базова карта е за това, как да се развива бизнеса ни и къде искаме да бъдем.

Веднъж, след като е начертан и визуализиран, той излиза от рамките на нашите планове и мечти и се превръща в реален път от конкретни стъпки, които е необходимо да следваме.

Често обаче, предприемачите подценяват силата на комуникацията и сякаш вярват, че тя ще им е необходима на някакъв следващ етап или дори (което е по-лошото), че това е дейност, която може да се извършва между другото от маркетинг мениджърите в компанията. Истината е, че като всяка ключова дейност в развитието на един бизнес или позиционирането на един бранд, комуникацията е от ключово значение.

Погрешно схващане е, че връзките с обществеността – PR са просто друг маркетингов инструмент. Те са много повече.

В стратегически план, когато говорим за маркетингови комуникации имаме предвид техните различни инструменти. Но силата на връзките с обществеността надхвърля маркетингово комуникационният план. Мениджърите, които търсят помощ от рекламни и маркетингови агенции, пренебрегват многобройните ползи, които връзките с обществеността могат да осигурят за техния бизнес.

Умелият PR специалист може да помогне с връзките с медиите, социалните медии, рехабилитацията на онлайн репутацията, стратегическите комуникации и кризисния PR.

За много от тези неща се мисли сякаш абстрактно. Връзките с обществеността могат да направят много повече, от това да увеличат медийното присъствие на компанията и продажбите. Професионалната PR консултация може да изгради репутацията на вашата марка и да я позиционира стратегически във вашата индустрия по начин, който рекламата и маркетингът никога не биха могли да постигнат.

Специалистите по връзки с обществеността инициират ценни отношения с ключови влиятелни лица, които комуникират директно с потенциалните клиенти на марката. Независимо дали са експерти в индустрията, финансови анализатори, създатели на тенденции или журналисти, тези влиятелни лица имат способност да утвърдят марката като лидер в индустрията и да вдъхнат или увеличат общественото доверие в нея.

Как PR може да помогне за изграждането на отношения между компанията и обществото?

PR помага да разкажете уникалната история на вашата марка, прави я свързана и интригуваща и ви отличава от конкуренцията. Той съобщава творчески вашата визия на настоящите и потенциални клиенти по начин, който генерира лоялност към марката.

Връзките с обществеността са насочени към създаване на ЛИЧНИ И ДЪЛГОСРОЧНИ връзки между вашата марка и света. Това не става за една нощ. Този процес и отнема време и усилия. Но за разлика от маркетинга и рекламата, стратегическият PR предоставя дългосрочни ползи, които могат да подхранват вашия бизнес за години напред.

Връзките с обществеността допълват традиционните маркетингови дейности на една компания, могат да помогнат за смекчаване на кризи, които се появяват, когато някой наруши имиджа на марката и увеличава цялостната ѝ видимост.

Екипът в 3CON има опит сумарно повече от 60 години, за да помогне за повишаване на разпознаваемостта и позиционирането на вашата марка. Ние знаем какво е необходимо, за да ви забележат, да имате установени контакти с медиите и можем да ви обучим, ако имате притеснения да говорите с медиите.

Експертите по управление на кризи на 3CON могат да се справят със завихрящи се  бедствия с бързина и финес и да помогнат за коригиране на всички проблеми с онлайн репутацията, възникнали в резултат на това.Надя Ванева е съосновател и директор комуникации в 3CON. Тя е журналист и комуникационен експерт с повече от 20 г. опит. Екипът на 3CON е специализиран в изграждане на цялостни комуникационни стратегии за повишаване разпознаваемостта на бранда, медийни стратегии, популяризиране на работодателската марка и кампании за корпоративно социална отговорност.  

Заявете час за разговор с нас, за да научите как може да подобрите комуникационната си стратегия. Последвайте 3CON в LinkedIn.