5 съвета за ефективно комбиниране на дигиталната стратегия с традиционния PR

Дигиталният PR и традиционният маркетинг използват различни тактики за постигане на целите си, но комбинацията създава цялостна и мощна комуникационна стратегия. Дигиталният PR, комбиниран със стратегическите комуникации, помага на компаниите да бъдат забелязани и ги държи във фокус.

Двете специалности имат различни цели. Традиционните действия на връзките с обществеността обикновено са насочени върху връзките с медиите с акцент върху привличането на гласност за марката. Дигиталният PR се фокусира върху привличане на повече реални клиенти, чрез насърчаване на осведомеността за ползите и респективно на продажбите. Днес, тези два екипа работят в синхрон.

Онлайн общуването промени правилата на играта на работа на комуникационните агенции. Днес всички са онлайн. Хората използват интернет, за да научават актуалните новините, да се свързват със семейството и приятелите си, да следят най-новите тенденции. В резултат на това е важно да се адаптират и съгласуват усилията за дигиталните връзки с обществеността и маркетинг в общ подход.

Дигиталният PR, съчетан със стратегическите маркетингови планове води до по-добри резултати и произвежда по-успешни кампании. Ето няколко причини да включите  дигитален PR в своята стратегия:

  • Получавате релевантна обратна връзка от уебсайтове и онлайн публикации.
  • Печелите публичност онлайн.
  • Печелите честни (надяваме се добри) отзиви на клиенти.
  • Отговаряте с коментари на запитвания от потребителите.

Ето пет кратки съвета, с които може да включите ефективно дигиталния PR в своите маркетингови стратегии:

Съдържанието:  Когато един материал е публикуван онлайн, включете силни ключови думи, специфични за вашия бизнес. Ако статията е изпълнена с подходящи термини за търсене, вероятността тя да се появи при търсене се увеличава значително

Съобщения за пресата:  Онлайн съобщенията за пресата трябва да включват подходящи ключови думи, за да се увеличи способността за търсене в прессъобщението. Дигиталните прессъобщения също трябва да съдържат връзки към уебсайта. Силните връзки могат да помогнат на органичното ви класиране да се повиши драстично.

Уебсайтове и целеви страници:  Уебсайтовете и целевите страници трябва да бъдат създадени с оглед на медиите. Ключовите думите е важно така да бъдат вмъкнати, че  да се увеличи класирането на страницата и да се подобри възможността тя да бъде намерени в органично търсене.

Социални медии:  Социалните медии продължават да са водещи. В резултат на това компаниите е необходимо да имат оптимизирани профили с активно съдържание за публикуване. Ангажирането на аудиторията също играе роля. PR специалистите могат да помогнат, като създадат интересни теми и да отбележат важни хаштагове за хитове, които могат да се споделят в каналите на социалните медии, за да се насърчи ангажираността на потребителите.

Видео интервюта:  Видеосъдържанието продължава да набира популярност. Ако компанията има онлайн интервю или дигитална презентация, SEO експерта може да вмъкне подходящи ключови думи в скрипта. Видеоклиповете в YouTube е необходимо  да имат подходящи тагове и ключови думи, така че клиповете да се показват в онлайн търсенията.

Общуването на марките с техните аудитории се променя ежедневно и ако искаме да се задържим дълго на повърхността, името на нашия бранд да има история и истински почитатели  е необходимо да използваме целия комуникационен арсенал.


Надя Ванева е съосновател и директор комуникации в 3CON. Тя е журналист и комуникационен експерт с повече от 20 г. опит. Екипът на 3CON е специализиран в изграждане на цялостни комуникационни стратегии за повишаване разпознаваемостта на бранда, медийни стратегии, популяризиране на работодателската марка и кампании за корпоративно социална отговорност.  

Заявете час за разговор с нас, за да научите как може да подобрите комуникационната си стратегия. Последвайте 3CON в LinkedIn.