Повече информираност за по-добра грижа за бъбреците е надсловът на Световния ден на бъбреците през 2022 г.

бъбреците

Световния ден на бъбреците има за цел да привлече вниманието върху профилактиката при бъбреците, споделя д-р Явор Семерджиев началник на урологията в Медицински комплекс „Доверие“

Световният ден на бъбреците се отбелязва от 2006 г. и е съвместна инициатива на Международното дружество по нефрология  (ISN) и Международната федерация на бъбречните фондации (IFKF).

Част от активностите е кампанията в социалните мрежи „Покажи своите бъбреци“, а нейната цел е да повиши здравната култура за бъбреците. Хаштагът  #showyourkidneys е символ, който ни напомня за основната функция на нашите бъбреци и тяхното местоположение в телата им. „Покажи своите бъбреци“ предизвиква всички да направят своя снимка отзад или отпред като използват юмруците си, за да посочат местоположението на своите бъбреци в тялото. Нека да припомним отново: те се намират в долната част на корема, под гръдния кош. Това може да варира, ако сте трансплантирани или родени само с един бъбрек. След това снимките ще бъдат споделяни в социалните мрежи с хаштаг  #showyourkidneys.

Един на всеки десет възрастни хора по света страда от хронична бъбречна недостатъчност (ХБН), според данни на Международното дружество по нефрология (ISN). Ако не се лекува, тази болест може да бъде фатална. Ранното откриване позволява навременни грижи и управление на заболяването. Статистиката посочва, че смъртността, свързана с бъбречни заболявания, продължава да расте всяка година и се очаква до 2040 г.  да бъде 5-та водеща причина за смърт. Постоянната и продължаваща хронична бъбречна недостатъчност (ХБН) е пропуск в знанията и в обществената здравна култура на всички нива в здравеопазването, посочват от Международната федерация на бъбречните фондации (IFKF).

Наричаме бъбреците лабораторията на организма

Това се дължи на факта, че те имат две основни функции – едната е да изхвърлят от организма вредните вещества, които нямат място в него и другата е да синтезират вещества, които са необходими, за да сме здрави. Например за костното здраве, за нормалното производство на червени кръвни телца, за хемоглобина, да няма анемия, защото част от анемиите са от бъбречен произход и много други. Бъбреците, макар и малки, са важни заради това, че през тях минава много голямо количество кръв. Това е може би органа, който е изключително добре кръвоснабден. Затова и най-малкото засягане може да повлияе върху цялостното, добро общо състояние на организма.

Д-р Явор Семерджиев повече от 20 години работи в сферата на урологията, а от 2008 г. е началник на отделението по урология в Медицински комплекс „Доверие“. Той е един от първите специалисти в България, които започват да извършват операции с роботизираната система „Да Винчи“.

Цялото интервю може да прочетете в сайта на Медицински комплекс „Доверие“, линк към статията: Кои са най-честите заболявания на бъбреците? – Медицински комплекс ДОВЕРИЕ (doverie.bg)

Изграждането на цялостна стратегия за комуникация на бранда е част от услугите в портфолиото на маркетингова агенция 3CON. Това е една от ефективните стъпки за достигане до правилната аудитория. Комбинирана с точни послания по конкретните канали, тя е ключов инструмент за изграждане и утвърждаване позитивния имидж на бранда.

Заявете час за разговор с нас, в който заедно да потърсим работещите решения за вашия бранд. Последвайте 3CON в LinkedIn.