Планиране и създаване на съдържание

съдържание

В днешния дигитален свят едно от най-важните неща във формулата на успеха е планирането. То важи още повече за съдържанието, което комуникираме. Вместо всеки ден да се чудим какво да публикуваме, много по-лесно е да се фокусираме върху цялото съдържание за предстоящия месец.

По този начин, в рамките на няколко часа (или един ден), ще можем да запълним целия период от време. След като имаме нагледно всичко в календара, става много по-лесно да се организира изпълнението – създаване, заснемане и обработване на дигитално съдържание.

Защо е важно да се планира съдържанието? 

Планирането на съдържание:

  • пести време; 
  • оптимизира работния процес;
  • води до по-добри резултати.

Формулата за добро съдържание е – комбинация между това, което искаме да кажем и това, което аудиторията ни, иска да научи.

Има два основни модела, които да следваме при създаване на съдържание

Модел 3C:

Consistent (последователност)

Точно, както при изграждането на нов навик, последователността при създаването на съдържание, помага за оформяне на работната ни рутина. Освен това, последователността играе ключова роля според алгоритмите в социалните мрежи. Затова е много важно да не се отказваме, дори първоначално да не виждаме резултатите, които ни се искат.

Contextual (контекстуалност)

За да бъде контекстуално съдържанието ни в социалните мрежи, е необходимо да бъде обвързано с конкретни дати и събития. Какво означава това? Ако в графика сме си планирали пост за петък, но точно тогава има известен празник или международен ден, тогава е хубаво съдържанието, което споделяме да бъде обвързано с датата. Например: 8 ми Март – Ден на жената; 1 ви Юни – Ден на детето и т.н. 

Conversation (комуникация)

Ключов фактор при създаването на съдържание в социалните мрежи е интерактивността и комуникацията. Един пост е добър тогава, когато има ангажираност към него и създава разговор сред общността от хора, до които е достигнал. Разкажете история, задайте въпрос на аудиторията си. Това дава добавена стойност на съдържанието.

Модел 3S:

Snackable (смилаем)

Съдържанието в социалните мрежи трябва да бъде поднесено на разбираем за аудиторията език, или да бъде “смилаемо”. Дългите, сложни изречения и специфични термини само натоварват аудиторията. Колкото и да е полезно това, което искаме да кажем, ако не е поднесено по лек и разбираем начин, няма как да привлече вниманието на последователите ни.

Shareable (възможност за споделяне)

Друг важен фактор, и вероятно най-труден за изпълнение, е да направим съдържанието си по такъв начин, че то да кара аудиторията да го споделя. Дали ще е нещо забавно, което да бъде споделено на приятел или пък интересно, което да ни помогне в работата, хубаво е да дадем причина за споделяне.

Searchable (лесен за търсене)

Накрая, но не на последно място – хаштагове! Особено за социални мрежи като Инстаграм и Тик Ток, хаштаговете са един основните начини за търсене на съдържание. Хаштаговете се делят на няколко категории – общи, средни и конкретни. Когато избираме какви хаштагове да използваме, най-добре е да се направи комбинация с по няколко броя от всяка категория. По този начин, съдържанието ни ще има по-голям шанс да бъде открито.

Идеалното съдържание в социалните мрежи би изглеждало като комбинация от двата модела 3C и 3S

Първоначално това може да ни звучи трудно и дори невъзможно, но с течение на времето и предварителното планиране, очакваните резултати ще са на лице.


Заявете час за разговор с нас, за да направим консултация как вашия бранд може ефективно да взаимодейства с инфлуенсъри и лидери на влияние. Последвайте 3CON в LinkedIn.