Какво да включим в успешната PR стратегия?

Ефективен PR

Дигитализацията и нейното развитие в следствие на пандемията доведоха до промени в потребителското поведение и бизнес активностите. Медийната среда не остана встрани –  работа предимно от вкъщи, хибридни новини, а в някои случаи и директна дезинформация в социалните мрежи.

В основата на успешните PR стратегии стои именно отчитането на тази динамика и тенденции, които не би трябвало да бъдат пренебрегвани. Като част от нашия опит, изведохме няколко ефективни стъпки за успешен PR план, които могат да ни помогнат да сме по-успешни.

Повече готово съдържание

Медиите ще разчитат все повече на предоставени готови текстове заради по-малкия брой журналистие на пълен работен ден в редакциите. Според последни данни на американския изследователски център Pew от 2008 г. насам заетостта в нюзрумите и редакции в САЩ е намаляла с 26%, докато търсенето на онлайн съдържание нараства драстично. 

Лайфстайл пространството става все по-наситено с инфлуенсъри. Това води до по-голямо търсене на външни автори – т. нар. leader opinion текстове, които са предпочитани все повече при B2B (business to business) сегмента. Търси се съдържание от експерти и информация от реномирани издания, например: Harvard Business Review, Forbes или “Капитал” и “Мениджър” в България. В тази връзка е желателно поне един представител от компания да бъде обявен като лидер на мнение и това да се налага в комуникацията за дълъг период от време или поне в продължение на цялата година.

Партньорствата с инфлуенсъри – все по-ефективни 

Голяма част от компаниите все още се участ да прилагат influencer кампании, но тази стратегия всъщност може да бъде изключително полезна. Добрият имидж и препоръките имат дори повече значение в B2B, отколкото в B2C (business to consumer) сегмента. Изборът на подходящ инфлуенсър с добри нива на активност, може да направят чудеса за  брандовете. 

Интервютата „лице в лице“ ще се завърнат

През 2022 г. се завръщат  интервютата лице в лице. Това е особено важно при развиване на теми, дискусии, дебати, защото информацията на живо е за предпочитане.  Провеждането нта интервюта в Zoom или Skype остават вариант, но резервен – в случай че срещата на живо е невъзможна. Подгответе се за повече участия „на живо“. Използвайте съвети на комуникационни или медийни експерти, които да ви дадат правилните насоки за езикът на тялото и дружги техники в публичнотго говорене.

Хоум офисът промени работните часове
на журналистите

Това е важен момент – точно, както дигитализацията  напълно промени крайните срокове на вестници и списания. Хоум офисът измени познатите правила за това кога и къде да бъдат изпращани прессъобщения. Традиционното време между 10 и 14 ч. вероятно вече не е най-подходящия диапазон, но това е добре да се провери със съответната редакция, нюзрум или журналист. 

Социалните мрежи остават един от най-бързите начини за достигане до традиционните медии

Това е тенденция, която продължава от години – социалните мрежи остават един от най-бързите начини за предаване на информация „тук и сега“. Те се приемат като  извънредни новини, които след това да достигнат до традиционните медии: ТВ, радио, вестници и списания. Публикувайте новините, които генерирате в корпоративните профили в социалните мрежи. Помолете служителите в компанията да ги споделят. Така може да сте сигурни, че ще достигнете до голяма аудитория, а медийните отразявания ще са като бонус.

Подкастите са все по-предпочитани за актуални теми

Забелязали ли сте, че непрекъснато се създават аудио и видео подкасти на всякакви теми  Обикновено те нямат огромен брой слушатели или абонати, но съществува сравнително по-голям шанс аудиторията, която е ангажирана с конкретния подкаст, да бъде точно тази, която търсим. Така се роди нова тенденция – слушаме радио и телевизия за извънредни новини и подкасти за актуални теми. Направете подкаст по важни теми свързани с компанията. Намерете експерти, които да разясняват тенденциите, да дават съвети и да отговарят на потребителски въпроси.

Kорпоративната социална отговорност нараства като значимост за компаниите

Обществото е все по-категорично, че компаниите трябва да имат силна социална отговорност. Данни от последни проучвания показват, че 46% от хората вярват, че компаниите трябва да поемат повече инициативи в полза на обществото. Общо 55% от хората казват, че е по-вероятно да направят покупка от такъв тип компания. За обществото също е важно компаниите освен да афишират подкрепа към дадена кауза, да бъдат и реално ангажирани със социалните дейности и по възможност това да се случа повече от веднъж годишно, а не еднократно. Изберете кауза, която е близка до мисията на компанията или до живота на служителите.

Оптимизирайте по-стари статии

Допълването и редактирането на стари статии може да осигури отлични резултати, често с по-малко усилия. Проверете старите статии. Кои са ключовите думи и продължават ли те да бъдат актуални? Ако не е така, поправете ги, защото единствено доброто и полезно изживяване в каналите за комуникация, подтиква аудиторията да се връща отново и отново.


Ефективната PR стратегия е важно да бъде съобразена с целия социокултурен дух на времето и средата, в която работят брандовете. Необходимо е да сме добре запознати с всички комуникационни канали – социални мрежи, създаване на подкасти, актуални тенденции при работа с инфлуенсъри и разбира се спефиката на медийната среда. Освен да сме информирани, важно е да сме любопитни, за да намерим баланса между тенденции и класически практики.


Заявете час за разговор с нас, за да направим консултация как вашия бранд може ефективно да взаимодейства с инфлуенсъри и лидери на влияние. Последвайте 3CON в LinkedIn.