Техники от старата школа, които да интегрирате във вашата инфлуенс маркетинг стратегия

инфлуенсър маркетинг

Въпреки, че можем да използваме много софтуерни инструменти, за да помогнем в управлението на инфлуенс кампаниите си, важно е да не забравяме да погледнем назад към изпитаните практики от бранша. Методите от старата школа могат да спомогнат за постигане на най-оптималните резултати и дори да увеличат ефекта.

Стратегиите, по които работим в 3CON почти винаги включват елементи от всички аспекти на комуникацията – маркетинг, PR, техники за популяризиране на бранда (brand awareness) или специални събития. Истината е, че всички нови механизми, всъщност са надграждане на изпитани практики и опит. Избрахме да споделим някои от съветите на едни от най-известните професионалисти в бранша на световно ниво:

Попитайте служителите за избора им

Джъстин Леви, директор на отдел social and инфлуенсър маркетинг, в Demandbase, споделя, че един от най-добрите ресурси за инфлуенс маркетинг е да попитате вашите служители в кого намират стойност. Когато идентифицирането на някого като инфлуенсър често се основава на подобни критерии като брой последователи, теми на съдържанието, разпознаваемост, и т.н., да научите наблюденията на вашите служители е още по-важно.

„В момента работим върху кампания, фокусирана върху професия, силно обвързана с продажбите  (лидери по продажбите, акаунт мениджъри, мениджъри развитие и други). Освен инфлуенсъри, с които вече имаме отношение, за да набера нов списък с предложения се срещам с членове на нашия екип по продажбите, за да разбера кого те следват и кои общности и групи намират за ценни. Обръщам специално внимание и на онлайн платформите, където се водят нишови разговори по конкретни теми.“

Фокусирайте се върху публиката

Ранд Фишкин, основател на SparkToro, споделя, че колкото и да е странно, всъщност не харесва модела „инфлуенсър маркетинг“, нито повечето инструменти за тази практика  по две причини:

„Традиционните ‚големи‘ инфлуенсъри рядко биват следвани заради собственото им мнение за определени продукти, а и рядко аудиторията има доверие в тяхната преценка и думи. Ако сте огромен бранд, който търси така наречения brand awareness (разпознаваемост), те могат да бъдат подходящ избор, но ако целта ви е по-конкретна, обикновено се получава несъответствие с резултата.

Почти всеки маркетингов инструмент за инфлуенсъри класира резултатите въз основа на броя на последователите и самоописаната област на фокус на инфлуенсъра. Но не от това трябва да се интересуват брандовете.“

Вместо това, Фишкин препоръчва да прецените дали аудиторията на дадено лице е подходяща за съобщението, което искате да бъде предадено.

  • Тези последователи наистина ли са хората, до които искате да достигнете?
  • И вярват ли те на този източник?

„Ето защо бих предпочел да използвам малък имейл бюлетин, който достига до целевата ми аудитория, отколкото да направя #viral вълна в TikTok или Instagram от много следван, но слабо ангажиращ акаунт.“

инфлуенс маркетинг

Общувайте

Според Йоана Вос, основател на johannavoss.com, най-добрият инструмент за постигане на страхотни резултати в инфлуенс маркетинга е комуникацията. За щастие, това е нещо, което всички имаме на разположение.

Когато инфлуенсър си партнира с марка/агенция за кампания, вникването в целите на кампанията е изключително полезно, така че инфлуенсърът да може да съобрази своите действия, нужни за постигане на желания резултат.

Това важи в пълна сила за кампании, които имат стриктно търговски цели. Например конкретен брой тегления на приложение, регистрация на нови потребители или продажби на продукт – инфлуенсърът би имал за задача определен брой операции, за да се обяви кампанията за успешна. Ако той обаче е направил хубаво съдържание, което носи разпознаваемост на бранда, но не и продажби,  то в крайна сметка целта не е постигната. В такъв случай отново се намесва комуникацията – важно е инфлуенсърът да прецени ситуацията и да се откаже от проекта, за да не остават всички страни с лоши чувства.

От първия момент на свързване между агенция/бранд и инфлуенсър/мениджър, трябва да започне комуникацията за изясняване на казуси и възникващи въпроси, за да се подсигури правилната перспектива над целия проект. Въпросите относно времето на изпълнение, ексклузивността, очакванията, целите и творческата визия от страна на марката и отворените въпроси като „Има ли нещо друго, което трябва да знам за този проект?“ ще бъдат полезни за постигане на целите. А разбира се, след изясняване на всичко е препоръчително да бъде описано в договор, подписан и от двете страни, който да подсигури и изясни допълнително правата и задълженията, както на бранда, така и на инфлуенсъра.

Бъдете автентични

Хилари Томпсън, ръководител на екипа за SEO и дигитален PR в Portent, казва, че

„Да разчитаме на един единствен инструмент за инфлуенс маркетинг е меко казано недалновидно. Ключът към успеха е изграждането на дългосрочни взаимоотношения и това може лесно да се направи без сложни или скъпи инструменти.

Имейлът и Zoom са нашите любими платформи за изграждане на взаимоотношения и установяване на доверие. Нищо не може да се сравни с разговор лице в лице, дори дистанционен.“

Автентичността е ключът към успешните партньорства с инфлуенсъри, според Томпсън. Когато един инфлуенсър се срещне с вас, за да обмените идеи относно продукта или бранда, да получите неговата обратна връзка директно или просто да си поговорите, тогава се създава връзка, ниво на доверие и усещане за автентичност. А ангажираността, която ще вложи той в кампанията, може да се окаже незаменима.

Правете подкасти

Тревър Олдам, основател на Podcasting You, споделя, че колкото и странно да ви прозвучи, то най-добрия инструмент за постигане на стабилни и дългосрочни резултати в инфлуенсър маркетинга, идва от подкастинг. Ако имате свой, можете да каните гости, или да участвате в чужди такива съответно.

„Къде другаде можете да прекарате 30-60 мин с някого, а единствената ви задача да е разговор?“

От тези разговори се изграждат сътрудничества отвъд най-смелите ви мечти. Ако нямате свой собствен подкаст или не посещавате подкасти на други хора, вие пропускате златна мина за сътрудничество.

Истинското влияние не започва с инструменти. Започва и завършва с мрежа от влиятелни хора, които водят ценни разговори с избраната от вас аудитория. Някои техники са необходими разбира се, за мащабиране на вашата маркетингова стратегия. Трябва да има проследяемост на процеса, стриктен анализ на данните, и цялостен поглед над кампанията.

Ние в 3CON вече повече от година успяваме успешно да прилагаме тези практики във всичките си инфлуенс кампании.

За нас голяма ценност е общуването, както и дългосрочните топли връзки с инфлуенсъри от всякакъв калибър. Целим не просто контакт, доколкото да предадем бриф и информация за конкретен проект, за сметка, на което да получим финансово предложение и потвърждение. Дългосрочните взаимоотношения са истински #gamechanger за много кампании – знаем и помним детайли за инфлуенсърите, с които сме изградили такива, говорим си и се срещаме често, познаваме метода им на работа, създаваме общи проекти или участваме заедно в различни презентации. Именно тези малки, но важни стъпки могат да преобърнат играта и резултатът да не е имагинерно понятие, а всичко това – в полза на клиента.


Заявете час за разговор с нас, за да направим консултация как вашия бранд може ефективно да взаимодейства с инфлуенсъри и лидери на влияние. Последвайте 3CON в LinkedIn.