Алергиите през лятото – сезонният ужас за родители и деца

От изключително значение е да потърсим лекар още при първите симптоми! –  съветва педиатърът д-р Калинова

В световен мащаб нарастването на разпространението на алергичните заболявания в индустриализирания свят продължава вече повече от 50 години. Според данни на Американската Академия по Алергология, Астма и Имунология (AAAAI) честотата на чувствителността към един или повече често срещани алергени сред децата в училищна възраст днес достига 40-50 %. За алергия говорим, когато организмът проявява свръхчувствителност към вещества, които се срещат в заобикалящия ни свят.

За много деца и родители сезонните алергии са истински ужас. Те са неприятни и трудни за овладяване.

Сезонните алергии се проявяват по различно време на годината. Познати са още като алергичен ринит или сенна хрема. Симптомите на алергиите се появяват, когато дразнители или алергени, пренасяни по въздуха, попаднат в очите, носа и гърлото, предизвиквайки алергична реакция.

Летните алергии обикновено започват през юни и свършват през септември.

Възможно е продължителността и интензитета им да варира в зависимост от местоживеенето, тъй като климатът може да повлияе на алергените, които предизвикват симптомите на летните алергии.

Д-р Ралица Калинова, педиатър в Медицински комплекс “Доверие” споделя, че много често алергичната реакция е генетично предразположение. Статистиката сочи, че с урбанизацията обаче всяко второ дете развива алергия към срещащи се в заобикалящата ни среда вещества. И то в семейства, в които няма проява на алергии. Най-често срещаните алергии са: от полените в периода, когато започват да цъфтят дърветата, храстите; хранителните алергии, както и от животинските продукти, от косми, слюнка, пера, пух; контактната алергия (от козметика или друго от околния свят).

Алергиите се проявяват не само при хора, които работят и докосват различни неща. Но също и при малките деца, при употребата на много козметични продукти. Бебешката кожа след раждането е много нежна. Тя трябва да се хидратира добре и затова започваме да мажем малките с различни козметични продукти като например бебешко олио. Често това е и първият знак, че има някакъв проблем с детето – започва да се появява кожен обрив и се развива непоносимост към определени козметични продукти.

През лятото най-често срещана е слънчевата алергия и тази от ухапвания от кръвосмучещи насекоми, членестоноги и други буболечки, които лесно можем да открием, особено ако не е окосено.

„Първата профилактика е детето да бъде мазано със слънцезащитен крем, фактор 50, не по-нисък. Важно е да не бъде извеждано навън в диапазона от 11:00 до 16:00 часа, когато ултравиолетовото излъчване е най-интензивно. Също така е препоръчително да седи на сянка, да носи шапка с широка периферия, която да предпазва очите и лицето. Слънчевата алергия също засяга и очите, като някои деца получават симптоми и от другите алергии.“ – препоръчва д-р Калинова

Хранителните алергии също могат да се проявят като симптоми по кожата – обриви, сърбеж безпокойство.

По-често се срещат под формата на повръщане, разстройство, засилване на коликите.

Това, което можеш да направим е да използваме внимателно козметика, както и да захранваме детето постепенно, за да можем да забележим, ако се появи някакъв сигнал, че нещо не е наред. – съветва д-р Калинова – Трябва да сме внимателни дори с адаптираното мляко, защото може да се прояви алергия към белтъка на кравето мляко. Това е първата среща на малчуганите с алергените. За децата, които не са кърмени, а се хранят с адаптирано мляко има специализирани продукти, изчистени от белтъка на кравето мляко.” – допълва тя в еп. 11 на аудиоподкаста “Беседи за здравето”.

Педиатърът съветва родителите да следят за обриви, зачервявания, петна, за изхожданията, защото обикновено те се променят. При най-малките се засилват коликите, може да има и повръщане. Непоносимостта и алергиите понякога са свързани с това, че децата още, когато навлезе неприятната храна в стомаха, я връщат обратно. Може да се появи кихане, сълзене на очите, търкане на очите, защото алергичните реакции понякога са от страна на горните дихателните пътища и започва запушване на нослето, кихане, водниста секреция от носа,  сълзене на очите. Децата изпитват дискомфорт, започват с ръчички да си търкат очите, да си дърпат ушите, което показва, че има нещо нередно.

Летните алергии може и да са неприятни, но с познания, подготовка и подходящо лечение, можем да ги задържим настрани. Алергените няма как да се избегнат, но родителите могат  да бъдат по-наблюдателни.

БЕСЕДИ ЗА ЗДРАВЕТО е аудиоподкаст, в който специалисти от Медицински комплекс „Доверие” разговарят по актуални и интересни за нашето здраве теми, както и споделят важни съвети за профилактика.

Маркетингова агенция 3CON се грижи за връзките с медиите и корпоративната комуникация на Медицински комплекс „Доверие“. Изграждането на цялостна стратегия за комуникация на бранда е една от ефективните стъпки за достигане до правилната аудитория. Комбинирана с точни послания по конкретните канали, тя е ключов инструмент за изграждане и утвърждаване позитивния имидж на бранда.

Заявете час за разговор с нас, в който заедно да потърсим работещите решения за вашия бранд. Последвайте 3CON в LinkedIn.