4 фактора за класиране на видео във Facebook, Re-post в Instagram и още…

3Con седмичен обзор на дигиталните новини корица

И тази седмица дигиталния свят беше изпълнен с актуализации. Информираността е едно от най-големите оръжия в дигиталния маркетинг. Днешната статия ще предостави доста добри попълнения в арсенала ви, така че следващите редове не са за изпускане.

Google актуализира ръководството си против спам и злоупотреба

Google с важни актуализации против спам

Google прави голяма стъпка в борбата срещу спама и злоупотребата. До сега наръчникът включваше единствено наблюдения на сайтове, които не си плащат за хостинг. Истината обаче е, че злоупотребите се случват и срещу най-защитените сайтове. 

Цитирано от Search Engine Journal препоръките на Google в новото ръководство включват:

 • Обявяване на ясна политика срещу спам още при регистрационния процес в сайта
 • Да се идентифицират спам акаунтите, според начина им на поведение
 • Да се включи ръчно одобрение при акаунти с необичайно поведение
 • Да се блокират акаунти, за да се предотврати повторната злоупотреба от тяхна страна 
 • Блокиране на автоматичното създаване на акаунт
 • Да се наблюдава сайта и самата платформа за злоупотреби

От Google ни дават няколко полезни съвета, с които да следим за потенциални спам акаунти:

 • За колко време се попълва формата за регистрация
 • Брой на подадените заявки от един и същ IP адрес
 • Дали се използват непозволени софтуери по време на регистрация
 • Какво име или каква друга информация е попълнена по време на регистрацията 

По този начин не само ще можем да проследим спам акаунти, но е и удобен начин за създаване на потребителско досие за всеки акаунт. Това ще ни помогне да се ангажираме по-добре с потребителите в бъдеще. 

От Google съветват да добавим noindex robots meta tag към коментарите на всички потребители, които нямат никаква история в нашата платформа. 

Актуализацията за полезно съдържание на Google с потенциал да засили силата си

Както ви съобщихме в миналия ни обзор, вълна от недоволство заля Google, заради новия им ъпдейт за полезно съдържание. Създателите на съдържание не виждаха почти никакви разлики в класирането. 

Още миналата седмица Дани Съливан от Google обясни, че работата по ъпдейта продължава. Цитирано от Entire Web, изявлението на Съливан в Туитър, относно новия ъпдейт гласи:

“Може би сигналите за полезно съдържание сами по себе си не са достатъчни да дадат необходимите резултати и да предизвикат подобрение в някои конкретни ситуации, но когато направим новите актуализации положителната промяна ще се засили значително. “

Съливан продължава изявлението си, като се обръща отново към всички, които имаха оплаквания от новата актуализация:

“Това, че казахме, че промяната ще е забележима, не означава, че всеки сайт ще я усети. А и защо трябва да се усеща от всички? Нима всички публикуват лошо съдържание?” 

С тази част той ясно заявява, че промяната ще се усети предимно от сайтове, на които главната им цел е по-добро класиране. Това само означава, че от Google са вдигнали летвата за качеството на съдържанието още преди да стартират този ъпдейт. Разбира се, възможността алгоритъмът да е пропуснал някой сайт, публикуващ лошо съдържание е голяма. 

Съливън ясно заявява, че от Google няма да позволят на никой да му се размине:

“Ако сте преминали през този начален етап и нямате промяна в класирането тогава поздравления, защото няма от какво да се притеснявате! Ако обаче, създавате съдържание, което не е полезно за никого, тогава е добре да преосмислите стратегията си…”

Google ще отхвърля реклами, водещи към страници, съдържащи досадно рекламно съдържание

Рекламодателите, които използват платформата на Google за техните цели, имат време до м. октомври да се адаптират към промените, съобщават от The Journal Tech. Не го ли направят, рекламите им ще бъдат отхвърляни. 

Google завишават стандартите за страниците, към които водят рекламите на рекламодателите. За да са сигурни, че всички, които използват тяхната платформа са уведомени, от компанията изпращат e-mail, който гласи:

“През м. октомври 2022 г. правилата за лендинг страниците ще бъдат преразгледани и ще включват нови, задължаващи рекламите да водят към страници, които се придържат към модела на “По-добрите реклами на Коалицията за по-добро рекламиране”. Сайтове, които не спазват новите изисквания ще получават известия по e-mail и рекламите им ще бъдат отхвърляни.”

От компанията ни предоставиха и списък с лоши практики, които ще доведат до отхвърляне на рекламата:

 • Изскачащи реклами
 • Автоматично стартиране на видео реклами
 • Реклами, които пречат на потребителя да види съдържанието на сайта
 • Реклами, съдържащи обратно броене
 • Големи рекламни банери, които остават в полезрението на зрителя, дори когато скролира в сайта
 • Повече от 30% плътност на рекламата
 • Анимирани фишинг реклами

Обобщено, имате ли реклами в сайта, които биха попречили на доброто потребителско изживяване, имате по-малко от месец да го промените. 

Нова глава за обучението в YouTube

На 8.09 YouTube обяви че работи по създаване на плеър, специално за хората, които използват платформата, за да научат нови неща, както и за създателите на обучително съдържание.

YouTube работи по плеър за обучение

Скорошно проучване показа, че 93% от потребителите, използват платформата, за да научат нещо ново. Това даде знак на YouTube в каква посока трябва да работи и продукта не закъсня.

Новият плеър дава възможност за по-интересно и интерактивно обучение по темите, които ви интересуват. Един от най-големите плюсове е, че няма да има никакви реклами. Ще може да се потопите на 100% в съдържанието, което ви интересува. Това се прави с цел да се подобри максимално преживяването в новата обучителна платформа. 

Куим Сабрия, изпълнителен директор и съосновател на EDPuzzle, които са партньори на YouTube в този проект, заявява: 

“Всеки ден, хора от целия свят използват YouTube за обучителни цели. Създаването на Образователен плеър, ще им помогне напълно да се потопят в обучението си, без да бъдат разсейвани от нищо друго. Радваме се, че сме един от първите партньори на YouTube в това начинание и ще можем да предоставим на потребителите обучително видео съдържание. ” 

Платформата ще позволи на създателите на съдържание да предлагат платени и безплатни курсове. Това е още един начин, по който създателите на такъв тип съдържание ще могат да получат приходи за работата си. 

От YouTube добавят и опция за он-лайн въпросници, което ще позволи на учащите да тестват знанията си. Всеки въпрос ще съдържа и линк към видеото, така че при грешка, лесно ще можете да се върнете и да прегледате наново това, което не сте разбрали.

Разбира се, плеърът е все още в бета вариант и е наличен само за определен брой създатели на съдържание в САЩ и Северна Корея. 

YouTube експериментира с нови инструменти за анализ на потребителското поведение

В скорошно видео бяха обявени новите инструменти, с които YouTube ще помогне на създателите да видят с какво се ангажират техните потребители. Watch interests, Watch activity и Personalized insights имат за цел да покажат в по-голям мащаб какви са интересите на тяхната аудитория. 

През 2017 г. от компанията стартираха Search insights и благодарение на положителната обратна връзка активно работят по подобряването на инструмента. Включването на повече езици е едно от нещата, по които работят, за да могат повече хора да се възползват от инструмента. 

За сега, Search insights показва единствено съдържание, от което се интересува аудиторията ви. Новите ъпдейти ще ви дадат възможност за добавяне на нови релевантни идеи към съдържанието ви, които ще резонират с нея. 

Watch interest ще помогне на създателите да видят кои са най-добрите и популярни видеа по дадена тема. 

Watch Activity ще показва какъв тип съдържание се гледа от аудиторията. 

Personalized Insights ще показва уникални данни само за аудиторията на вашия канал – какво гледат, с какво се ангажират и какви са техните запазени видеа. 

Новите опции са само началото на едно голямо подобрение, като YouTube ще продължава да търси начини за подобрение на работата на създателите с платформата. 

Meta с 4 важни фактора за класиране на видео във Facebook

Meta обяви четирите топ фактора за алгоритъма при класиране на видео във Facebook, обявиха от Search Engine Journal
Цитирано от Search Engine Journal, от Meta дадоха малко повече подробности:

Топ фактори за класиране на видео във facebook

“В екосистемата на Facebook се цени оригиналното съдържание, което кара потребителите да го гледат напълно целенасочено и предизвиква лоялност у тях. Искаме видеата на платформата ни да бъдат автентични и завладяващи и да карат потребителите да се превръщат в лоялни почитатели. ”

 • Оригиналност 

Facebook приоритизира видеа, които са направени от този, който ги публикува. Има лека вратичка, която ни дават от компанията. Видеото може да не е ваше авторско, но ако добавите нещо допълнително и полезно от себе си, алгоритъма ще го засече и ще го класира добре

 • Задържане на аудиторията 

Гледат ли потребителите видеото ви от начало до край? Ако да, това е достатъчен знак за Facebook, че съдържанието в него е завладяващо и ще го предоставя за консумация на все по-голяма аудитория 

“Задържането на аудиторията е един от най-големите показатели по-които разбираме дали едно видео се представя добре – бавен и постепенен спад в графиката, показва че съдържанието ви резонира добре с аудиторията, но ако се получи рязък спад още в началото, това означава, че видеото ви не е това, което потребителите искат. ”

 • Лоялност на аудиторията

За лоялност се счита честото връщане на потребителите на страницата ви, за да гледат още от вашите видеа. Този фактор се засилва дори повече ако потребителя сам търси вашата страница и вашето съдържание в търсачката на платформата. 

 • Ангажираност 

Ако видеото ви предизвиква дискусии и интеракции, това се приема добре от алгоритъма. Интеракциите между хората може да предизвикат споделяне на видеото от потребителите. 

Въпреки, че на ангажирането се гледа с добри очи от страна на алгоритъма, примамването на потребителите да се ангажират не се приема никак добре от Facebook.

Search Engine Journal ни предоставят лоши практики, които трябва да избягвате, ако искате добро класиране на видеото си:

 • Примамване на потребителите да се ангажират

 Целта е естествено ангажиране на аудиторията с видеото ви. “Примки”, като “Харесайте този пост ако сте съгласни” се приема зле от алгоритъма и ще предизвика единствено влошаване на представянето

 • Примамване за гледане на видеото 

Съзнателното укриване на информация, за да накарате потребителите да гледат до край е лоша практика . Не само, че видеото ви ще се класира зле, но и аудиторията ще се подразни и шанса да гледат ваше следващо видео намалява драстично. 

 • Примамване за кликове 

Не примамвайте потребителите да кликат за повече информация върху линк, който ги води към вашето видео. Резултатите няма да са никак добри. 

Освен ограничаване в показването, гореизброените лоши практики могат да ви попречат да си докарвате приходи чрез съдържанието, което създавате. 

От Instagram потвърдиха, че работят по “Re-Post” на съдържание

Instagram с опция за re-post

Изглежда, че Instagram не се трогва от оплакванията на потребителите, че виждат все по-нерелевантно съдържание на стените си. В обзора ни от миналата седмица може да прочетете пълното обръщение на изпълнителния директор на Instagram – Адам Мосери относно засилването на препоръчано съдържание. В него, Мосери дава ясно да се заяви, че иска потребителите да виждат по-резониращо с тях съдържание на стените си, за да прекарват повече време в платформата. 

Новата опция за re-post обаче, сякаш противоречи на това изявление и нова вълна от недоволства може би, очаква компанията. От Social Media Today ни напомнят, че: 

“През 2016 г. потребителите пропускаха повече от 70% от публикациите на стената си и почти половината от постовете на приятелите си.” 

Хората се оплакваха за това. Многократно. Но, компанията сякаш не я интересува. Веднъж влезе ли в сила новата опция за re-post, фийдовете ни ще бъдат залети със споделеното съдържание на акаунтите, които следваме. В комбинация със засилването на показване на полезно съдържание, публикациите, които искаме да виждаме най-много, тези от най-близките ни, ще се появяват на стената ни все по-рядко. 

Instagram тества опция за добавяне на тема в “Reels”

Консултантът по социални мрежи Мат Навара сподели в Туитър изображение, показващо новата функция, по която работят от Instagram. Добавянето на тема при качването на Reels ще позволи на създателите да стигнат до аудитория, която резонира максимално с тяхното съдържание. По този начин ще се увеличи ангажираността и респективно с нея достигането до повече хора. 

Както уточнихме и в миналия ни обзор, показването на релевантно препоръчано съдържание е една от най-главните цели на компанията. Желанието на Instagram да прилича все повече на TikTok я изправя и срещу неговия гениален и бърз алгоритъм. За да бъде достоен конкурент, почти всеки ъпдейт от тук нататък, който правят от Instagram, ще работи в посока показване на съдържание, които те смятат, че ще ни е интересно. 

Проучване показва, че TikTok е най-иновативната рекламна платформа

Проучване на Kantar ‘Media Reactions’ показва че TikTok се счита за най-иновативната мрежа сред рекламодателите в глобален мащаб, споделят от Social Media Today

В него влизат 18 хиляди потребители и 900 маркетолози, които определят рекламите в платформата “по-забавни и занимателни”. Освен това, доверието в рекламите чрез TikTok се е увеличило драстично, както в потребителите, така и в маркетолозите. 

От платформата коментират:

“Това е от изключителна важност, защото докато доверието в TikTok се увеличава, при другите социални мрежи намалява. Докато се адаптираме към непрекъснато променящия се пейзаж, ще продължаваме да изграждаме доверие в маркетолозите, чрез нашия отдаден екип по сигурност и безопасност. Ще продължаваме с действията си по запазване на сигурността в рекламирането, като ви осигурим преживяване, което ще увеличи не само доверието, но и резултатите на бизнеса ви.”

Напомняме, че в най-скоро време очакваме опцията за пускане на TikTok реклама да бъде налична и в България. Пълната инфографика предоставена от компанията, може да видите тук.  


Заявете час за разговор с нас, за да направим консултация как вашия бранд може ефективно да взаимодейства с инфлуенсъри и лидери на влияние. Последвайте 3CON в LinkedIn.