Промени в Google Search при iOS и Local Search, LinkedIn стартира Document Ads и още…

Дигитални новини от седмицата с 3CONNewsroom cover

WordPress 6.1 с огромно подобрение в производителността на базите данни

Цитирано от Search Engine Journal, от WordPress заявиха, че значително ще се подобри производителността като се кешират заявките към базите данни. Това ще доведе до забързване на скоростта на всички WP сайтове.

По какъв начин работи платформата сега?

Различни части от даден уебсайт се съхраняват в бази данни. Те съдържат информацията за съдържанието на уебсайта в таблици.

Когато някой посети дадена уеб страница, WordPress ще изпрати запитване към базата данни, за да намери и предостави търсеното съдържание. При хиляди подадени заявки в минута, се получава голямо натоварване за сървъра, което забавя работата им, а от там и на самия сайт.

С новата функция за кеширане на базите данни, при заявка първо ще се търси дали информацията я има в кеша и ще се изтегли директно от там. Това ще доведе до милиарди по-малко обработвани заявки на ден.

Как да улесним имплементацията на hreflang?

Hreflang е един от най-сложните аспекти на техническото SEO, но и един от най-важните. Разбирането на правилната имплементация би спестило редица главоболия.

Hreflang е хипервръзка, която информира Google какъв е езика на страницата. Важно е данните, които се изпращат да са точни, за да може да се отведе потребителя до правилната страница. Без hreflang, Google може да го изпрати до такава с език, който той не разбира.

Във форума r/TechSEO на Reddit, потребител зададе въпроса, дали може частично да се имплементира hreflang. Например, да се настрои за версиите на уебсайта, които са на един език, като Германия и Швейцария.

Алтернативата е да се сложи hreflang на всички версии на уебсайта, но за това се изисква огромно количество работа и усилия.

“В един идеален свят, ще сложите hreflang на всички версии на уебсайта си. Това е най-чистия подход, но понякога обаче се изисква и страшно много работа, а поддържането на всеки сайт поотделно е просто… Успех с това!” – Цитира Fwilt, посланика на Google Search, Джон Мюлер

“На практика, може и да опростите нещата. От къде всъщност идва проблема с хората, които идват в страницата на грешната държава или език? Там е мястото, където трябва да сложите hreflang (както и разбира се JavaScript за разпознаване на държавата/езика и изскачащ прозорец, който улавя всички директни посещения) . Най-вероятно голяма част от случаите ще се отнасят до ситуации, където държавите са различни, но езика е един и същ, така че при казуса с Швейцария/Германия, използването на немски език е добро начало. Няма никакъв проблем ако сложите hreflang на 2 версии и имате 4 варианта, които не са свързани.

Ако имате вече такива сайтове, които са активни, на ваше място бих проверил анализа на трафика от Search и бих сравнил държавата от която идват и версията на държавата, в която се озовават (изберете една държава, филтрирайте трафика и вижте в кои домейни отива). Ако не откриете много грешки, най-вероятно няма да имате много работа (почти никаква) по hreflang. Няма някакъв бонус за използване на hreflang, но тай е важен, за да изпратите потребителите на най-правилната за тях страница спрямо езика/държавата.”

Google с 5 ключови промени в показването на Google Search при iOS

Google

Промените са за приложението на Google при потребителите, използващи операционна система iOS. Това бе съобщено на годишната конференция на Google “Search on”.

От AsianaTimes ни предоставят пълен списък с подобренията:

• Преки пътища при търсене в Search – Освен въвеждането на текст в search bar, има и други начини за търсене в Google. Чрез прикачване на screenshot могат да се търсят продукти, да се превежда текст чрез Google Lens и дори да се намира песен само с тананикане на микрофона. С преки пътища тези функции лесно ще могат да бъдат откривани от потребителите на Google app в iOS.
  • Резултати в Search bar – Google ще започне да показва резултата от търсенето автоматично, директно в search bar. Така търсенето ще се забърза още повече.
  • Подобряване на уточненията при заявките – По този начин ще се улесни търсенето на релевантните за нас резултати. При въвеждане на заявката за търсене в search bar, Google ще ни предложи идеи за допълване, които да я направят дори по-специфична.
  • Google Web Stories – Google засилва визуалното преживяване с още по-добра интеграция на Web Stories.

“Улесняваме проучването на даден въпрос като даваме релевантна и полезна информация, включително и съдържание направено от създатели в мрежата. За теми като “градове”, може да видите кратки истории и видеа от хората, които са ги посетили, съвети за разглеждане на града, нещата които да правите, как да стигнете до там и други важни аспекти, които може да искате да включите в плана ви за пътуване.”

• Комбиниране на текст, снимки и видео – Вече няма да има нужда да се клика на отделни табове, за да се видят резултатите в web, снимките и видеата. С тази промяна на Google, всичко ще се изобразява на главната страница. От компанията представят тази промяна, като “преосмисляне” на начина, по който се предоставят резултатите.

“Също така, преосмисляме начина по който показваме резултатите, за да рефлектират още по-добре на начина, по който потребителите проучват дадени теми. Ще се вижда най-релевантното съдържание, предоставено от различни източници, независимо от формата му – текст, снимки или видео.”

Тези промени ще бъдат активни за потребителите на iOS в идните месеци.

Google със 7 промени в Local Search

Тази седмица от компанията ни заливат с актуализации. На годишното събитие “Search on” от Google анонсираха тези доста интересни промени в Local Search. Всички те ще бъдат налични, както за Android, така и за iOS през идните месеци.

От Search Engine Journal дават светлина за тези актуализации:

• Възможност за търсене на ресторант с въвеждане на ястието – Google улеснява намирането на точния за нас ресторант, като вече не е нужно да ровим безкрайно в менютата на различните вериги, за да видим дали предлагат това, което ние искаме. Вече ще бъде напълно достатъчно само да въведем наименованието на ястието, което желаем и в резултатите ще видим единствено ресторанти, които го предлагат
  • Какво прави ресторанта специален – Много често се случва добър ресторант да получава негативна критика в Google. Това е причината, поради която  показаният рейтинг там не винаги да е най-точния източник, от който можем да съдим за качеството на заведението. От компанията работят по справянето с този проблем. От сега нататък, първо ще се показват най-добрите потребителски мнения, определени от алгоритъма.
  • Повече подкрепа за онлайн менюто – От Google съобщиха как могат да се добавят още дигитални менюта, без да се налага собствениците на ресторанти да извършват допълнителна работа:

“Комбинираме информацията за менюто предоставена ни от търговци, като ги намираме в уебсайтовете, които са разрешили споделянето на данни. За да бъде възможно това, използваме най-съвременна технология за разбиране на изображения и език, включително и нашият Multitask Unified Model”

• Подобрения на Live View в Google Maps – В допълнение към Google Live View, от компанията имплементират възможността да се търсят локации, в близост до мястото, на което се намираме. Те ще бъдат изобразени директно на Live View интерфейса, за по-добро навигиране до определеното местоположение. Освен локацията, ще се изобразяват и работните часове, както и колко е натоварено в момента. Тази актуализация ще бъде налична за момента само в Лондон, Лос Анджелис, Ню Йорк, Сан Франциско, Париж и Токио.
  • Изгледи на забележителности от небето – От днес Google предоставя реалистична гледка от небето на над 250 забележителности. Точните наименования не се упоменават, но от компанията казват, че “обхващат всичко от Кулата в Токио до Акропола”
  • Изглед “от вътре” – Тази актуализация позволява да се отиде отвъд изгледа на улиците, като отвежда потребителите и в сградите и други заведения. Тази функция ще показва какво е времето на дадената локация в определеното време и час, както и колко натоварено е в момента. Тя ще бъде налична за сега само в Лос Анджелис, Ню Йорк, Сан Франциско, Токио и Лондон, както за Android, така и за iOS.
  • Проверка на настроението в квартала – Тази функция, дава възможност да се провери какви са настроенията в даден квартал, преди да се посети. Google ще показва какво ново има и кои места биха били интересни. Освен това, ще се показва и полезна информация за различните локации, които да помогнат при решението какво да се посети. Очаква се да влезе в сила в идните месеци и ще бъде налична за Android и iOS

YouTube ще показва лични истории при търсене на въпроси, свързани със здравословни проблеми

Цитирано от Search Engine Journal от компанията обявиха, че ще показват лични истории на пациенти по даден проблем. Те ще се показват при търсене на ключови думи, свързани с него.

“Често се случва потребителите изобщо да не търсят в YouTube информация за здравословни проблеми. Вместо това задават въпроси като: “Как да живея с този проблем?” По този начин искат да си помогнат взаимно, как да продължат живота си. Нуждата от тази връзка и принадлежност дори, е доказана с данни – науката за групова подкрепа казва, че социалната свързаност влияе положително, както на психичното, така и на физическото здраве.”

За да се засили още повече тази връзка, от YouTube активират функцията за лични истории. Така при хората, които имат вродени или впоследствие получени заболявания, които ще носят цял живот, ще се засили още повече усещането, че не са сами. По този начин от компанията целят да им помогнат да се справят психически с проблема по-лесно.

LinkedIn с нови актуализации

• Темплейти за публикации в бизнес страници – Така бизнеса може да създаде още по-персонализирано съдържание в платформата. Функцията е налична директно през приложението на LinkedIn и не е нужно да се правят допълнителни инсталации. При стартиране на нова публикация вече ще бъде наличен бутон “use template”. Там може да се избира фона, шрифта, да се добави текст, линкове и др.
  • Закачане на коментари – Ще имаме възможност да сложим “pin” на коментара, който ни харесва най-много и искаме да се появява преди всички останали.
  • Добавяне на ценности – LinkedIn добавя нов раздел, посветен на подчертаването на фирмените ценности. Той се казва “Our featured commitments” и ще цели да покаже на бъдещите потенциални колеги или партньори, кои са най-важните ценности за нашата компания. Ще могат да се посочат до пет, като например: Разнообразие, справедливост и участие; Кариерно развитие и обучение; Баланс между работата и личния живот; Социално въздействие; Екологична устойчивост;

Тази функция ще бъде отворена в “About” секцията на страницата.

Ще могат да се добавят и видеа, репорти, награди и блог постове, които изразяват ценностите на компанията.

Освен това, от компанията обявиха и стартиране на Documents Ads, интеграция на Offline Conversion Data и Медийна библиотека

С Documents Ads ще могат да се рекламират дългоформатни документи, като ще може да се сложи и “sign-up” за още по-добро ангажиране на аудиторията.

Рекламата ще показва изглед на документа директно на фийда на потребителите. Целта е да се привлече вниманието им и да го изтеглят целия.

Ако изберем да добавим и формуляр за събиране на leads, ще получим повече данни за потребителите, които са изтеглили документа. С възможността за изтегляне на документа директно през рекламата, LinkedIn ще ни предостави информация кои потребители са го изтеглили.

Рекламата ще бъде под формата на карусел. Форматът се оказва изключително ефективен. Според данни на Social Insider, цитирано от Social Media Today, каруселите генерират 3 пъти повече кликове от всеки друг тип публикация, дори видео.

LinkedIn добави и възможността да включим Offline Conversion Data в процеса по рекламиране.

“Offline Conversion Data ви позволява да свържете офлайн реализациите, които проследявате с други инструменти директно в LinkedIn. Може ръчно да качите CSV файл директно в Campaign Manager или да използвате маркетинговите партньори на LinkedIn. Партньорите ни са Adverity, HubSpot, LeadsBridge, LiveRamp и Make.”

Процесът ни позволява да включим допълнителни данни за ефективността, като транзакции на живо, телефонни обаждания или продажби през CRM, в процеса на анализиране и оптимизиране на нашите LinkedIn кампании.

От компанията добавят и функция за медийна библиотека, като ни предоставя възможност да запазим всички медийни елементи, които използваме в LinkedIn кампаниите ни.

“Медийната библиотека е място, където се качват и съхраняват изображенията и видеата, които използвате в рекламите си. Това ви помага да пестите време, подобрява представянето и сътрудничеството ”

Така ще се улесни повторното им използване за други кампании.

“Можете да създадете до пет реклами. Единственото, което трябва да направите е да изберете изображението или видеото, което искате да използвате или преизползвате от медийната библиотека. Тъй като всеки маркетолог с достъп, може да влиза спокойно в медийната библиотека, колаборацията между екипите ще се улесни много повече.”

От компанията ни предоставят пълно ръководство за Document Ads