Creators portfolio в Instagram, множество линкове в БИО и още…

Най-важното от дигиталната седмица с 3CON Newsroom

Google Ads: Таргетирайте потребители, кликащи на реклами в приложения

Цитирано от Search Engine Journal, новата функция на Google ще ни позволи да таргетираме потребители, които са склонни да кликат на рекламите в приложенията. Тя цели да увеличи целевата възвръщаемост от разходите за реклама, или по-познатото ни target ROAS.

Google

Когато се използва функцията tROAS, цената на реклама се определя според това, до колко вероятно е потребителя да кликне върху нея.

За да се възползваме, е добре да се обърнем към специалист, който да прехвърли данните от AdMob или други трети страни за офериране към Google Analytics.

За тази цел, се изисква да свържем нашето Google Analytics property към Google Ads и да изпратим Google Analytics ad_impression ивент към Google Ads.

Функцията е налична за всички, които използват App campaigns.

Google Analytics прекратява отчитането на посещения във физически обекти

Това беше отчетено от Чарлз Фарина в LinkedIn

Съобщението, което е получил от Google гласи:

“Считано от 31.10.2022, посещенията във физически магазини спират да бъдат отчитани. От тази дата, няма да се генерират данни, като предишните такива ще продължат да бъдат налични. Молим да се свържете с Вашия Account Manager ако имате допълнителни въпроси.”

Това не е непременно лоша новина, тъй като все още могат да се отчитат посещенията в магазините.

Както знаете, този отчет показва, кои потребители са посетили физически обект, след посещение в уебсайта. Това са само тези, които са си включили споделянето на локацията, но все пак е един много ценен отчет.

Особено за търговци, които разчитат ако не само, то главно на приходите от физическия си обект.

Отчетът ще бъде наличен в статистическите данни на Google Ads.

Така че, всеки който разчита на Google Analystics за отчитането им, е време да премине към Google Ads.

Големи компании обединяват сили за добра кауза

Google, Apple, Meta, Microsoft и Amazon се обединяват за проект, целящ да подобри разпознаването на гласа при хора с увреден говор, съобщават от Search Engine Journal

В днешно време, много хора използват гласови команди, за да извършат желано действие. Особено в силно натоварено ежедневие е изключително удобен инструмент, тъй като спестява време.

Има здравословни състояния, обаче, при които говорът се нарушава и използването на гласова команда е почти невъзможно.

В уебсайта на проекта дават подробно обяснение:

“Днешните системи за разпознаване на гласа, като гласов асистент и инструментите за превод, не винаги разпознават промените на езика, особено при хора, причинени от здравословни заболявания.

Тези заболявания включват, болест на Лу Гериг или наричана още амиотрофична латерална склероза, болест на Паркинсон, церебрална парализа и синдром на Даун.

Поради тази причина, много потребители, които са част от тези общности, не могат да се възползват пълноценно от гласовото разпознаване.”

Проекта цели да събере различни гласови модели и да създаде анонимен набор от данни. След това, той ще се използва за създаване на модели, чрез машинно разучаване, за да се разберат по-добре различните гласови модели, които в момента не се използват достатъчно.

Google улеснява инсталирането на Google Tag

Таговете са изключително важни, за да можем да разберем потребителското поведение на сайта. Често обаче, трудно успяваме да се справим с инсталацията сами, без намесата на специалист.

От Search Engine Journal ни припомнят, че през август, Google вече направиха първата крачка към опростяването на работата с Google tag. Един единствен gtag, ни позволява да настройваме и управляваме таговете в целия сайт.

От компанията отключват допълнителни възможности, с които ще опростят още повече процеса по настройване. Същевременно ще предостави и по-добра видимост на покритието по измерванията на сайта.

Този нов процес се нарича Tag Coverage Summary. От Google ни предоставят добър пример, как да се възползваме от тази нова възможност:

“Ще може да видите къде са имплементирани вашите тагове в “предложени страници”. Освен това, ще имате възможност да ги резюмирате, за да разберете по-добре покритието на таговете в страниците. Ако забележите, че в предложенията не влизат всички страници, просто ги добавете ръчно чрез URLs или CSV файл. Кликнете върху иконата за Tag Assistant до страницата, за да видите дали кода е имплементиран правилно.”

За да се улесни още повече използването му, от Google работят по интеграция на Google Tag в Google Ads и Google Analytics. Това ще премахне нуждата от допълнително кодиране на страницата.

За бизнеси, които използват CMS или website builders, вече ще могат да инсталират Google Tag без да се налага да правят ръчни промени.

Instagram с 4 нови актуализации

В блог статия от компанията обявиха новите възможности, по които работят, за улесняване на създателите на рекламно съдържание:

• Музика за Reels Ads – Тъй като reels стават все по-популярни, не е изненадващо, че първата актуализация обхваща точно тях. От компанията ще предоставят възможността да се избере музика за reels-a, директно от Meta Sound Collection. Тя ще бъде напълно безплатна и с много високо качество, което допълнително да подобри представянето на видеото. Ако не можем да преценим, коя песен е най-подходяща, приложението ще ни даде няколко препоръчани, от които да изберем.
  • Реклами в Explore home и profile feed – Целта на рекламата в Explore home е потребителите да се докосват до ново съдържание още с влизането в приложението. Рекламите в profile feed са опит на компанията да донесат допълнителна монетизация на определени акаунти. Те ще се показват в профили на потребители, които са над 18 год, с публичен акаунт и създават задържащо вниманието съдържание. За сега тази възможност се тества, с малък кръг създатели на съдържание в САЩ.
  • Multi-advertiser ads – Когато потребител се ангажира с дадена реклама, той дава сигнал към платформата, че е в процес на избор на покупка. Така се активира машинният алгоритъм, който ще започне да показва реклами, които смята, че са релевантни за него. Отключването на този формат, позволява на Instagram да показва нашата реклама, заедно с тези на подобни бизнеси, например реклама на булчинска рокля до реклама на сватбена торта. Multi-advertiser ads не дава гаранции, че рекламата ще се покаже на 100%, като това зависи изцяло от машинния алгоритъм на Meta.
  •  AR Ads – Формата е още в бета вариант и е наличен, както във feed-a, така и в stories. Той ни предоставя възможността да рекламираме продукта си в добавена реалност. Това цели да насърчи хората да взаимодействат с него, чрез ефекта на заобикалящата ги среда. Пълният ефект на този рекламен формат вижте тук.

Instagram напредва в създаването на “Creators portfolio”

Целта на това портфолио, наречено още “Media Kit” е да помогне на създателите на съдържание да представят себе си по начин, който да им осигури добри сделки с влиятелни брандове.

От Social Media Today отбелязва, че функцията е навлязла в тестова фаза миналия месец. Тази седмица обаче, от Instagram отбелязаха значителен напредък в развитието й. Добавянето на екрана за “Добре дошли” и прегледа на това как точно се извършва процеса е голяма крачка напред.

От компанията обясниха, че предимството на портфолиото е, че създателите могат да го изпращат директно на брандовете, с които желаят да работят.

Битката на Instagram с TikTok продължава. Тази нова функция е поредният инструмент да задържат създателите на съдържание и бизнесите в платформата.

Звучи наистина интересно, като идея, но ще мине време докато се докоснем до него. “Creator portfolio” е все още в бета вариант. От компанията не са обявили, кога ще бъде достъпен за всички.

Instagram разширява тестването на множество линкове в био-то

Тази новина не е нова, тъй като от компанията го тестват от известно време.

От Social Media Today обаче, обявиха, че от Instagram разширяват обхвата и повече хора имат достъп до тази нова възможност.

Няма точно информация до колко линка ще може да се качва. Но, едно е ясно, от компанията искат да ограничат използването на Linktree и ще вложат усилия в тази посока.

И Facebook по пътя на монетизиране на Reels

Краткоформатното видео съдържание е нещото, което компаниите ни натискат все повече и повече да правим. Точно затова не е изненадващо, че една по една започват да работят по монетизирането му.

Наскоро ви споменахме, че YouTube потвърди, че работи по поделяне на приходите от реклама със създателите на Shorts.

Meta обявиха, че facebook поема по същият път, като представиха нови типове реклами, които да се появяват в Reels.

• “Post-loop ads” ще бъдат между 4 и 10 секунди, като ще има възможност да се skip-ват. Този тип рекламен формат ще се показва след края на reels-а.
  • “Ad starting soon” вече се показва при някои видеа, най-долу на екрана, точно преди краят им. Веднъж започне ли рекламата, тя е във формат post-loop. При приключването й, видеото може да се догледа и да се пусне отначало.

Малко е спорно как ще се приеме това от потребителите, тъй като reels-a ще бъде прекъсван точно преди края му. Можем да приемем, че сме претръпнали от YouTube skippable in-stream, и няма да ни направи, кой знае какво впечатление.

А може би грешим…

И все пак, този рекламен формат е все още в тестова фаза, така че  има време докато стигне до нас.

• Image carousel ads – И каруселните реклами са в тестова фаза. От Meta обявиха, че ще могат да се качват до 10 изображения на реклама. Тези реклами ще бъдат свързани директно с представянето на самия reels, което е още един чудесен начин за монетизацията му. Освен това, дава възможност на брандовете да се показват в най-популярните видеа.

YouTube Shorts добавят нова функция, взета от TikTok

От компанията обявиха, че отключват възможността да се озвучи вече направено видео. Така може да изкажем мнение по интересен или дори забавен начин или коментар по даден въпрос, както и да подтикнем потребителите да напишат такъв.

До сега единствения начин, по-който можехме да добавим гласа си към видеото, беше докато го записваме.

За щастие тези дни бавно отиват в миналото, като тази възможност вече е отключена за потребителите на iOS.

Как да добавим озвучаване?

• Натискаме отметката в долния десен ъгъл на камерата
  • Натискаме бутона за озвучаване
  • Придвижваме вертикалната бяла линия на върху видео лентата, до мястото от което искаме то да започне
  • Натискаме червения бутон, за да стартира записа. Повторното му натискане го спира.
  • Натискаме бутона ”undo” ако искаме да премахнем последния запис и “redo”, ако желаем да го възстановим
  • Използваме voice панела за регулиране на аудиото на самото видео, както и на озвучителния ни запис