5 съвета за SEO за изображения, TikTok в партньорство с Linktree и още…

Седмичен обзор на 3CON

5 SEO съвета за изображения

От Three Sixtee предоставят инфографика с 5 полезни съвета за SEO оптимизацията на изображения. Освен по-добро представяне от SEO гледна точка, следването им ще забърза значително уебсайта ни. Тези съвети обхващат:

• Формата на изображението
  • Размерът на файла
  • Размерите на изображението
  • Компресията
  • ALT тагове

Пълната инфографика може да видите тук.

TikTok с възможност за публикуване на статични изображения

Ето, че дойде време и TikTok да си вземе нещо от Instagram.

След като Instagram изкопира всички възможни функции от TikTok, китайския гигант няма да им остане никак длъжен.

Цитирано от Social Media Today от компанията обявиха:

“Режимът за снимки ви позволява да публикувате карусели със статични изображения, като те ще се показват автоматично едно след друго. Може да добавяте и саундтрак към карусела, докато потребителите го разглеждат със собствено темпо.”

Както сами виждаме, TikTok добавя нещо и от себе си към тази нова функция. Възможността за саундтрак е едно чудесно допълнение към карусела и от компанията отново надвиха Instagram. Този път в собствената им игра.

Как ще подходят от Meta предстои да разберем.

TikTok обяви партньорството си с Linktree

Изображение: linktr.ee

Създателите на съдържание ще имат възможността да покажат последните си или най-популярните видеа, или ръчно да изберат тези, които искат да излизат в Linktree.

Linktree обявиха, че TikTok е най-използваната платформа, като акаунтите им генерират повече от 5 милиона гледания всеки ден.

На фона на тези числа, тази колаборация изглежда напълно логична.

Нека не забравяме, че в предишния ни обзор споменахме, че Instagram иска да се отдръпне от Linktree и работи усилено по добавяне на множество линкове в био. Това неимоверно ще намали трафика към най-голямата свързваща платформа. Така партньорството ѝ с най-популярната социална мрежа в момента е едно добро побутване напред.

YouTube добавя @handles на всички канали, с цел по-лесно популяризиране на присъствието

В блог пост от компанията обявиха, че всички канали ще имат уникални профилни имена, с които лесно да бъдат намирани.

Както на всички ни е ясно, понякога е трудно да открием канала, който търсим, тъй като много често имената се повтарят. От компанията намериха решение за проблема и вече всеки канал ще има свои собствен handle, който ще се изписва под името му.

“Handles са нов уникален идентификатор (напр. @youtubecreators) и ВСИЧКИ YouTube канали ще имат такъв. Благодарение на вашия уникален handle, потребителите ще могат лесно да ви намират и да се ангажират с вас и канала ви. Точно защото handles са уникални (за разлика от имената на каналите), ще бъде много по-лесно да се уверите, че се ангажирате с правилния канал.”

Нашият handle ще ни служи и като уникален URL адрес. До сега до тази функция имаха достъп само канали с над 100 абонати. От тук нататък, YouTube я отключи за всички потребители на приложението.

Instagram разработва баджове за Reels

Наскоро Алесандро Палузи в Twitter ни разкри тази нова добавка, която разработват от Instagram.

Двата налични баджа за момента са: Trendsetter и Creative Streak. Всеки reel ще си има отделен бадж, но те ще бъдат видими само за нас.

С тях от Instagram целят, разбира се, да стимулират създателите да правят все повече и повече reels. Дали ще успеят?

Може би да.

Всички платформи се стремят към монетизация на краткоформатните си видео съдържания, точно с цел да се насърчи създаването им. Може би с тези баджове Instagram ще разбере кои reels се представят по-добре от други и ще отвори път към монетизирането им.

Facebook работи по възможността да добавяме съ-автор на нашите reels

Отново Алесандро Палузи споделя в Twitter за тази нова разработка на Facebook.

Тази стъпка на компанията не е никак изненадваща. Последните подобрения и нови функционалности винаги са в полза за създателите на видео съдържание.

Възможността за колаборация с друг създател би донесла дивиденти и за двамата, като всеки от тях се докосва до аудиторията на другия.

Тази функция е в процес на разработване и не се знае кога ще бъде налична при нас, но е една добра възможност, която не бива да се изпуска.

Google Display с ново таргетиране

Цитирано от Search Engine Journal, Google въвежда начин за използване на данни от първа ръка за предоставяне на
по-персонализирана информация чрез Display&Video 360. Това ще се случи без да се налага използването на бисквитки от трети страни.

Тази нова възможност се нарича Publisher Advertiser Identity Reconciliation или накратко PAIR.

Google

Тя предоставя данни от първа ръка за аудитории, които са посетили както сайта на рекламодателя, така и на издателя.

До сега използването на тези данни не беше никак лесно, тъй като издателите трябваше да споделят потребителска информация директно с рекламодателите.

Сега, както рекламодателите, така и издателите, ще активират криптирана информация от първа ръка, директно чрез агрегирани данни през техните сайтове.

В блог пост от Google разясняват:

“PAIR дава възможност на рекламодателите да се свържат още повече с тяхната аудитория, без да ги следят из интернет пространството. В резултат на това, ще могат да предоставят още по-релевантни реклами на най-заинтересованите потребители. Така ще се спомогне да се увеличи представянето на рекламите и да се постигнат поставените маркетингови цели, като същевременно се уважава личното пространство на потребителите.”

Google с нова актуализация на структурираните данни за изображения

Според Search Engine Journal, Google добави три нови properties, които да се използват с ImageObject type, за да улесни добавянето на информация за кредит, създател и авторски права.

Това е значително подобрение от предишния метод, който разчиташе на IPTC (International Press Telecommunications Council) метаданни на снимките. IPTC е начина, по който даваме кредит на автора на снимките.

От Google обясниха:

“Когато посочвате метаданните на изображенията, Google Images може да покаже още метаданни за тях, като например кой е създателя, как хората могат да използват изображението и да се даде кредит. Новите структурирани данни ще включват: creditText, creator, copyrightNotice

Бисквитките от първа ръка на Google AdSense вече поддържат персонализация

От Search Engine Journal съобщиха, че Google актуализира бисквитките на AdSense и по този начин ще могат да се показват по-персонализирани реклами.

Целта тук, разбира се, е главно да се стимулира използването на бисквитки от първа ръка, вместо от трети страни.

Въпреки това, от компанията дават възможност да се избере или едното, или другото, като добавя превключвател. С него може да се включат или изключат бисквитките от първа ръка.

За достъп до контрола им, отидете в своя AdSense акаунт. След това, стъпките са: Brand safety > Content > Blocking controls > Manage Ad serving.

Плюсът на тези бисквитки е, че позволява да се ограничи честотата на показване на реклами, тъй като дава информация точно какви реклами потребителите виждат на уебсайта.

Ограничаването на честотата, може да повиши приходите на потребителите на Google AdSense.