Google с промяна в Search резултатите, Moment blast в YouTube и още…

3CON digital marketing news cover

Визуална промяна в Search резултатите

Според Search Engine Journal, промяната в дизайна включва нови визуални елементи, които подчертават името на бизнеса и логото.

Наскоро от Google промениха снипетите на резултатите, като вместо заглавието на страницата, ще се изписва името на бизнеса. Останалата информация остава непроменена. Целта тук е единствено фокуса да пада върху името на бизнеса.

Google 3d logo

Другата промяна, която правят от Google е добавяне на лого към search резултата.

И двете актуализации обхващат както платените, така и органичните публикации.

Не на последно място, от компанията заменят “Ad” етикета със “Sponsored”. Така платените резултати ще могат по-ясно да се разграничат от органичните.

Тези промени обхващат мобилната версия на Google Search, но се очаква скоро да бъдат активни и на декстоп.

Изписването на имената на бизнесите и изобразяването на логата все още е в бета вариант и са налични само за такива, които покриват определени критерии на Google:

• Акаунтът да е бил активен повече от 90 дни
  • Не са отчитани нарушаване на правилата
  • Да има активни кампании в момента
  • През последните 28 дни да е имал активни реклами в Search и разходи за такива
  • Акаунтът не промотира съдържание 18+, алкохол, хазарт и здравеопазване
  • Преминал е проверката на Google за рекламодатели

5 нови рекламни видео темплейта

Search Engine Journal ни запознава с петте нови темплейта, които Google пуска по-случай идните празници.

Целта им е разбира се, да помогне на бизнесите да увеличат продажбите и разпознаваемостта.

Те могат да бъдат персонализирани, като само е нужно да се добави лого, бранд палитра и текст.

Всички темплейти, освен този за Black Friday, включват до две изображения, едно лого и шест тестови полета.

И в двете версии на Black Friday (хоризонтална и вертикална) могат да се слагат до пет изображения, едно лого и шест тестови полета.

Тези видеа ще бъдат налични за използване във всички кампании, поддържащи видео формати, като например Performance Max, Video action и app campaigns.

Повече за темплейтите, може да видите тук:

Налични са за всички рекламодатели.

Аудио реклами – достъпни за всички

Аудио рекламите на Google, които целят да достигнат аудитории, слушащи музика и подкасти в YouTube, вече са достъпни за всички.

От платформата добавят и нова опция за таргетиране. Вече ще можем да се целим единствено в потребители, слушащи подкасти.

Подкастът стана един от най-популярните начини за консумиране на съдържание. Тази нова актуализация, дава на рекламодателите още една възможност да достигнат до точната аудитория в точния момент.

От Search Engine Journal ни предоставят страхотен наръчник за използване на YouTube Audio Ads.

Moment Blast

В блог пост от компанията обясняват:

“Moment Blast е създаден за брандове, които искат да увеличат разпознаваемостта в ключови моменти. Такива са например, големи спортни събития, премиери на филми или обявяване на нови продукти. Moment Blast дават на рекламодателите главно място сред YouTube Select при потребителите, свързани с телевизор или други устройства, плюс брандирана главна карта и възможност за място на главния банер на YouTube Select.”

YouTube logo

YouTube Select е подбрано място за видео съдържание от платформата. То дава възможност на рекламодателите да достигнат до специфична аудитория, въз основа на различни ниши и категории.

С Moment Blast, брандовете ще могат по добър начин да увеличат предаваните съобщения към аудиторията, което би довело и до повишение на достигането до потребителите.

Meta – Facebook

Тагове за брандирано съдържание – достъпни за всички

Тези тагове са още една възможност за монетизиране на краткоформатното видео съдържание.

Facebook logo

“Reels е един от най-бързо развиващите се формати във Facebook, а сега създателите ще могат да използват и с инструмента за таг на брандирано съдържание. Чрез тагване на брандове в органичните видеа, те лесно могат да се превърнат в реклама на брандирано съдържание. Тук се добавя и етикета “Sponsored”. ”

От Meta обясняват, че този таг, ще изпраща нотификация на дадения бранд и той ще може да проследява метриките на представянето на съдържанието.

От компанията уточняват, че всеки, който създава съдържание, включващо даден бранд или повлиян от него, в замяна на определена стойност, трябва да спазва препоръките на Meta за промотиране.

Нови възможности за Facebook групи

На шестото издание на “Communities summit event” от компанията обявиха новите инструменти, с които ще зарадват създателите на групи и общности.

• Reels само за групи

Какво по-добро ангажиране от възможността потребителите да споделят истории и да се сближават на по-дълбоко ниво?

Така общността ще стане дори по-сплотена, а с останалите страхотни инструменти, които ни дават от Meta, могат да стават страхотни viral видеа сред общността.

• Споделяне на Facebook events в Instagram story

Освен, че се увеличава достигането до потребителите, с тази нова възможност можем да увеличим и самата общност във Facebook групата ни.

• Актуализация на “About section”

От компанията тестват нови възможности за персонализирането на About section, спрямо това към коя общност спадаме. Така ще се подчертае по-добре релевантната информация за всяка аудитория.

Meta добавят и индикатор, с който можем да упоменем дали сме отворени за лично съобщение или не.

• Изпращане на затворени съобщения до членовете на групите

От компанията тестват възможността, админите и модераторите на групите, да изпращат съобщения до членовете им. Те ще бъдат затворени, без право на отговор от страна на аудиторията.

Освен това се добавя нов процес за награждаване на потребителите с най-голям принос за общността. Всеки от тях ще има възможност да печели точки, спрямо това какви действия предприемат за ангажиране на аудиторията.

• Автоматично изтриване на публикации

Facebook изпробва нов елемент към Admin Assist, който ще позволи на администраторите да активират автоматичното изтриване на публикации, които Meta счита за неподходящи.

С това си действие, компанията цели да намали публикуването на лъжливо или подвеждащо съдържание.

Нови функции за достъпност

Октомври месец се счита за месеца на осведомеността относно заетостта при хора с увреждания. За да го отбележи подобаващо, от LinkedIn обявиха няколко важни ъпдейта, целящи да подобрят работата с платформата, за хората с увреждания.

LinkedIn logo

Първият от тях е автоматичното добавяне на текст към видеото. Така и потребителите с увреден слух, ще могат да се насладят на качествено видео съдържание.

Освен за тях обаче, функцията е полезна и за хора, които няма как да го гледат със звук в дадения момент.

При публикуване на видео клипа, ще ни се даде възможност да отбележим дали искаме да се появява автоматично текста или не.

Като допълнение към това, от LinkedIn отключват и възможността да се увеличи контраста на екрана при гледане на видео през приложението. Така картината ще стане по-ясна за хора с проблеми със зрението.

И не на последно място, от компанията забелязват, че има покачване на обявите за работа, свързани с достъпността. Наблюдаването на тази тенденция, я подтикна да добави термина “accessibility” в имената на работните позиции.

“Ако работите в индустрията по достъпност, вече може да си го изберете, като стандартизирана работна позиция, например: “accessibility designer”, “chief accessibility officer” или “accessibility engineer”. Това е ценно, защото така може да бъдете лесно открити за длъжност, която ви приляга или по-лесно да откриете работа, която отговаря на уменията ви”

LinkedIn добавят и възможност за alt-text през Campaign Manager. Това ще позволи на рекламодателите да го слагат в рекламите с изображения.

В LinkedIn Learning са включени нови курсове, които да помогнат за разбирането на достъпността при всички работни позиции.