Google спира UA 360 през 2024, Instagram подобрява сигурността и още…

Новините от 3CON корица

Google

Отлага се спирането на Universal Analytics 360 за 2024

Това ще даде повече време на маркетолозите и търговците да свикнат с Google Analytics 4. 

За да не става объркване, това се отнася само за по-корпоративната версия на Universal Analytics. Добре познатия ни UA, спира да отчита данни на 1 юли 2023.

google logo 2

От Search Engine Journal цитират изявлението на Google:

“Фокусираме усилията и инвестициите си в Google Analytics 4, за да предоставим продукт, който се адаптира към променящата се екосистема. Поради тази причина, през 2023 г. ще прекратим поддръжката на Universal Analytics 360 и фокусът ще се премести изцяло към GA4 през 2024.”

Новината със сигурност ще зарадва всеки, който разчита на Universal Analytics 360. Маркетолозите и търговците ще имат достатъчно време да свикнат да работят с GA4. Google, от своя страна, ще разполага с допълнително време, в което да направи Google Analytics 4 максимално полезен и удобен за ползване. 

Актуализации на GA4 през 2023:

 • Автоматично миграция – Ако не сме създали GA4 property до 2023, Google Assistant ще създаде вместо нас. Разбира се, ще имаме възможност да си изберем да го създадем лично.
 • Моделиране на поведението – За определянето му ще се използва машинно обучение, което ще запълва празнините тогава, когато бисквитките и други идентификатори не са налични.
 • Персонализирано групиране на канали – Избираме си селекция от канали и проследяваме общата им ефективност. 
 • Интеграция с Campagn Manager 360 – Позволява на маркетолозите да наддават спрямо конверсиите, отчетени в GA4 при автоматизираните стратегии за офериране на Display&Video 360

Bumper Ads Tool – достъпен за всички

След близо 3 години, прекарани в тестове, Google най-накрая прави достъпен Bumper Ads Tool за всички, съобщават от Red Mention .

Чрез този инструмент, можем да изрязваме дълги видеа да 6 секундни такива, които да използваме за Bumper реклама. 

Инструментът е по-познат още, като trim video. От Google го описват по следния начин:

“Trim video е инструмент за създаване на реклами, който помага на рекламодателите бързо да създават нови bumper ads от по-дълги видеа. Инструмента използва Google machine learning, за да отчете най-важното от дългоформатното видео и да го съкрати в 6 секунден Bumper ad. Снабден е и с много лесни инструменти за редакция, с които рекламодателят ще може да подобри финалната версия.”

Наличната версия на инструмента е с по-добър machine learning от тестовата, което ще улесни максимално създаването на bumper реклами. 

Какви са предимствата на Trim video?

 • Спестява време и ресурси 
 • Вдъхновява нови идеи и концепции за реклама
 • Подобрява представянето на рекламата

Повече за инструмента, четете в блог статията на Google “About Trim Video”.

Нови възможности при Performance Max

Google обяви нови функции на 26 октомври, като целта им е да помогнат да рекламодателите в идните празници. 

 • Performance Planner – С него ще можем по-ефективно да планираме рекламите си в най-натоварения период. Performance Planner показва и примерни резултати, които можем да очакваме, като черпи информация от предишен период. Големият плюс на инструментът е, че можем да зададем, като стойност бюджета от същият период миналата година. Така ще имаме по-ясна представа колко да инвестираме, за да имаме положителен ROI.
 • Customize your asset strategy – Можем да добавяме автоматични правила към нашите групи активи в Performance Max кампанията ни. Тези правила ни позволяват да ги планираме, така че да бъдат активни само в определен часови диапазон от деня, например. Другата добра новина е, че вече ще имаме възможност да добавяме до 15 заглавия, вместо само 5, както беше до сега. Това ще даде още повече възможности на Google да тества голям набор от различни комбинации, както и повече възможности да се обърнем към аудиторията с подобаващ микс от заглавия.
 • Evaluate your results – От Google ни дават възможността лесно да проследим дали кампанията ни се справя добре, чрез “обяснения”. Тези обяснения, ни предоставят информация за това какво влияе върху ефективността, какви са проблемите в производителността, да диагностицираме промени и да получаваме препоръки. Ние все пак съветваме да не се разчита само на тези обяснения. Репортите са също изключително ценен ресурс, с който ще добием цялостна представа за картината пред нас.

LinkedIn

Нови инструменти за улесняване на личното промотиране

LinkedIn добавя нов елемент Spotlight за вътрешни кандидати в Recruiter, за да помогне за открояването на потенциални възможности. Той ще подчертава потенциални вътрешни кандидати, които биха могли да изпълнят изискванията на дадената роля. Това ще помогне на специалистите, набиращи персонал да се информират за такива възможности сред персонала, което ще подпомогне за поощряването и възнаграждението му.

LinkedIn logo 2

От компанията искат да помогнат и на служителите да намерят отворени позиции в организацията, в която работят, които съответстват с техните умения в LinkedIn Learning Hub. От тук нататък, когато поемем по даден път за придобиване на умения в LinkedIn Learning, LinkedIn ще подчертае какви са ни възможностите в работното ни място, спрямо тези умения. 

“Role Guides” е още един страхотен наш помощник. В него, от LinkedIn ни предоставят пълен набор от умения, които трябва да притежаваме за дадена роля. Така всеки, който иска да се преквалифицира или да се издигне до по-висока позиция, ще знае от къде да започне и какво му е необходимо.

Meta

Подобряване на представянето с Advantage+ Shopping Campaigns

meta logo 2

Празничните дни наближават и Advantage+ Shipping Campaigns е начинът на Meta да улесни рекламодателите. Тук се разчита изцяло на автоматизации, за да открие точната аудитория пред, която да представи рекламата, а не на ръчно таргетиране. 

Този тип реклами са направени, за да улеснят максимално процеса по създаване на реклама, като правят таргетирането и използваните медии в нея, вместо нас.

От нас се изисква единствено да зададем бюджет, дати за кампанията и да качим криейтивите си. Останалото ще го свърши Meta. 

Системата ще генерира до 150 различни комбинации, като ще подбере тези, които се представят най-добре и ще ги сервира пред аудиторията. 

Ние не препоръчваме използването на този тип реклама при нисък бюджет. По време на празниците, потребителите са най-отворени за покупка. Ако бюджетът ни е ограничен може да се получи така, че точно когато платформата се е ориентирала, кое работи и започва да показва него, ние да нямаме повече пари. 

Advantage+ Shopping Campaigns звучат добре, но преценете дали сте готови за тях. 

Instagram

Налични нови и подобрени възможности за сигурност

Instagram се бори всячески да подобри преживяването на потребителите в платформата.

От компанията обявиха нови функционалности, които имат потенциала да се справят значително с проблема с омразната реч и акаунти тролове.

Instagram logo 2

Първата от тях е подобряване на блокирането на потребители. Ако биваме тормозени по един или друг начин от някого, вече ще можем да блокираме не само профилът, от който го прави, а и всички други, които притежава, както и бъдещи такива, които евентуално ще създаде. Буквално блокираме IP адреса на потребителя и той повече няма как да достигне до нас от него. 

Instagram подобрява и функцията “Hidden words”, която има за цел да скрива обидни думи. Имаме възможността да ги скриваме както ръчно, така и автоматично. 

От компанията видяха добрият ефект от “Hidden words” и ги добави и към Creator Accounts. Instagram, добавя функцията и към коментари на stories, както и разширява обхвата, като я прави налична за повече езици. 

Още нещо малко, но полезно за запазване на добрият тон, е посланието, което компанията включиха към личните съобщения. С него, Instagram, призовава потребителите да се държат уважително един с друг и да не използват речта на омразата. 

TikTok

TikTok logo 2

Нова платформа за обучение по маркетинг – TikTok Academy 

Изпитвате затруднения при работа с платформата? TikTok Academy ще се превърне във вашето ново любимо място. 

“С TikTok Academy се стремим да предоставим качествени възможности за обучение и да помогнем на екипите да станат добри специалисти по TikTok маркетинг. Те ще получават, както полезни съвети от практиката, така и ключови инсайти, които ще подпомогнат медийното и творческо усъвършенстване на платформата. Знаем, че TikTok общността обича да се ангажира с любимите си брандове, затова искаме да дадем инструментите, които са нужни, за да създадат още по-уникално и ангажиращо присъствие” 

Платформата ще предостави ключови уроци за оптимизиране на кампаниите, като същевременно дава задълбочени съвети за използването на трендовете и промяната в поведението, които са ключови за използването на TikTok. 

Free holiday playbook

На 27 октомври, TikTok публикува подробно безплатно ръководство, което ще помогне на маркетолозите по време на празниците. То представя общ преглед върху:

 • Ключови статистики за ангажираността около сезонните събития
 • Информация за критичните моменти, влияещи на ангажирането във всеки определен период
 • Контролни списъци за планиране
 • Разяснения от TikTok за различните рекламни опции и др. 

От тук можете да изтеглите безплатният “Holiday Playbook”.


Заявете час за разговор с нас, за да направим консултация как вашия бранд може ефективно да взаимодейства с инфлуенсъри и лидери на влияние. Последвайте 3CON в LinkedIn.