TikTok тества хоризонтално видео, Facebook и Instagram с ново таргетиране и още…

Корица на новините на 3CON Newsroom за периода 5/12-18/12

Много интересни новини има около дигиталния свят от последната седмица. Една от тях със сигурност е, решението на TikTok да тества нова функционалност за хоризонтално видео във Full-screen mode. През тази година от компанията обявиха също, че ще включат статичните изображения като възможност публикуване на съдържание в платформата.

TikTok се стреми да привлече усилено нова аудитория, такава, която харесва статични изображения и дългоформатни видеа. Това, от своя страна, е страхотен плюс за създателите, които използват платформата, но повече за това след малко.

Meta, от своя страна, предоставя на рекламодателите възможността да таргетират в рекламите си последователите от Instagram.

Новата година със сигурност ще започне ударно, затова не спирайте да четете. Бъдете наясно с най-актуалните тенденции в дигиталния маркетинг и ги прилагайте.

TikTok

Новини около TikTok за периода 5/12-18-12

TikTok тества нова възможност за хоризонтално видео във Full-screen mode

До сега TikTok задаваше тенденциите, но дойде момент, в който ще копира функционалност на YouTube.

Тази нова възможност ще бъде доста удобна за по-дълго видео съдържание и се активира като просто си завъртим телефона. Така то се изобразява на целия екран в хоризонтален формат.

Тази нова функция се тества с определен брой създатели на съдържание в глобален мащаб. Все още не се знае кога ще бъде налична за всички.

Meta

Новини от Meta за периода 5/12-18/12

Ключови елементи влияещи на потребителските решения

Според съвместно проучване на Meta с Publicis Data Intelligence, ключовите елементи, които влияят най-много на потребителските решения са:

 • видео
 • социална търговия
 • препоръки

От Meta споделят:

“Видеото има най-висок процент на ангажираност от всички типове съдържание. Докато телевизията се смята за медията с най-голямо влияние, Facebook е един от най-ефективните видео канали. Това е поради ускорената дигитализация и увеличеното потребление на видео формати от мобилни устройства.”

Телевизията остава основният рекламен канал за тези, които могат да си го позволят. По-доброто таргетиране и увеличената дигитализация обаче, прави видеорекламите в дигиталното пространство по-ефективни. Това е както от гледна точка на разходи, така и на ползи.

А и нека не забравяме, че един от огромните плюсове на дигиталния маркетинг е възможността да измерим и анализираме всяка една активност.

Таргетиране на Instagram аудитория за Facebok и Instagram реклами

От този момент Meta активира нова функция, която ни позволява да показваме реклами във Facebook и Instagram, които таргетират изцяло Instagram последователите ни.

Edit an Instagram Custom audience
https://twitter.com/coryhenke

На примера, предоставен ни от Corey Henke в Twitter, виждаме, че вече ще можем да насочваме рекламите си към хора, които следват нашия Instagram акаунт, което ни дава изцяло нова аудитория, която да имаме предвид в рекламната си стратегия.

Нови възможности за монетизиране по празниците

Meta обяви нови инструменти за монетизация на създателите на съдържание във Facebook за празниците. Фокусът този път пада върху даренията със “Зведи” (“Stars”). В същото време от компанията съобщиха, че подобряват и системите си за изплащане на възнаграждението. Това се прави с цел да се изплащат парите на създателите на съдържание по-бързо, което ще подобри и връзката им с платформите на Meta.

От сега до края на годината от компанията ще предоставят коледни виртуални подаръци, които са налични само за определен период от време, с което да подтикнат още повече даренията чрез звезди.

В същото време добавя и нови бонуси “Stars Party” за създателите на съдържание, което ще им помогне да покачат дори още приходите си чрез звезди. Тези бонуси се дават, когато се достигне определен праг, при който Meta ни дава бонус още звезди. На примера по-долу може да видите какъв брой звезди на каква сума се равнява.

На каква сума се равняват Звездите във Facebook
https://m.facebook.com/star/

Instagram

Репорт за тенденциите през 2023 г.

Instagram публикува доклад за тенденциите през 2023 г., който има за цел да подчертае водещите, нарастващи промени за следващата година сред потребителите от поколение Z. Той е изготвен въз основа на анализи на потреблението, данни от проучвания и др.

Докладът от 22 страници обръща внимание на пет ключови теми:

 • Рециклиране, повторно използване, реконструиране
 • Предприемане на действие
 • Климат и експресивна красота
 • Силата на Метавселената
 • Финансов ренесанс

Нови етикети за лични съобщения, подобряващи комуникацията с клиенти

Instagram тества нови етикети, за да помогне за управлението на взаимодействията с клиентите в приложението.

Add a label on Instagram
https://twitter.com/ItsSachinShah

Както можем да видим в примера, предоставен ни от Sachin Shah, Instagram работи по добавянето на пет нови етикета за нашите директни съобщения. Целта на тази нова функция е да помогне на бизнесите да управляват по-добре комуникацията си с клиенти в приложението.

За сега новите етикети са налични само за определен кръг от хора, тъй като са още в тестови период. Следете нашия седмичен нюзлетър, за да разберете кога функцията ще бъде налична и за нас.

Нова insight функция в Instagram

От компанията продължават да търсят начини, с които да предоставят повече прозрачност на бизнесите и създателите на съдържание. Новата актуализация, която обявиха тази седмица ще ни позволи да видим дали съдържанието, което публикуваме е годно да бъде препоръчано на потребители, които не ни следват.

Какво представлява тя се вижда ясно на примера, предоставен ни от Instagram:

Нова Insight функция в Instagram
https://about.instagram.com/

Новата функция е достъпна на: Profile > Menu > Settings > Account > Account Status

YouTube

Новини от YouTube за периода 5/12-18/12

YouTube обяви редица от нови актуализации, които са изключително важни, особено ако искаме да сложим Shorts във фокуса ни през новата година.

Компанията улеснява процеса по добавяне на thumbnail от клипа, към нашето Short видео. За сега новата актуализация е налична само за потребителите с операционна система Android:

 • Записваме или качваме нашето Short видео и отиваме директно до финалния екран за качване
 • Кликаме върху “молива”, който се намира на нашия клип
 • Избираме коя част от видеото искаме да бъде наш thumbnail и кликаме “Done”
 • Качваме нашия Short

От компанията уточняват, че за момента не е възможно да се правят промени по thumbnail, след като видеото е качено, но работят и по това. За сега, много внимавайте на какъв ще се спрете.

Още нещо, което ще ни помогне да засилим представянето си с Shorts е новата поредица на YouTube. В нея се разбиват митове, относно кракоформатните клипове, дават се съвети, коментират се най-добри практики и се отговаря на ключови въпроси, свързани с алгоритъма.

Със сигурност си струва да й се обърне внимание.

Отчитане на времето за обработка на видео

YouTube добавя нова възможност в YouTube Studio, която ще ни помогне да проследяваме колко време ще отнеме обработката на видеоклиповете, които качваме в приложението.

Времето за качване при различните формати е различно и това ще се вземе в предвид при индикирането, както се вижда на примера, предоставен от YouTube.

Отчитане на времето за обработка на видео в YouTube
@creatorinsider/YouTube

“Вече можете да задържите курсора на мишката върху иконите в лентата в долната част на диалоговия прозорец за качване, за да видите повече подробности за състоянието на обработката и очакваното време за завършване. Колко време отнема обработката зависи от няколко фактора, като видео формат, дължина на видеото, кадрова честота или качество.“

До края на седмицата новата функция ще бъде достъпна за всички създатели на съдържание.

LinkedIn

Нова възможност за таргетиране, която защитава поверителността

От компанията обявиха нови възможности за таргетиране, които защитават все повече поверителността на потребителите в платформата.

Първата възможност е “Group identity”:

„Чрез Group Identity използваме данни, като професия, индустрия, интереси и т.н., за да ви помогнем да достигнете до потенциални купувачи, да измерите ефективността на кампанията си и да оптимизирате към целите, които са значими за вашия бизнес.”

По този начин се доверяваме на LinkedIn за позиционирането на рекламите ни пред правилната аудитория, въз основа на first-party attributes, вместо да таргетираме чрез ръчно въведени от нас такива.

Новини от LinkedIn за периода 5/12-18/12

От компанията също така тестват повече начини за интегриране на вашите данни от първа страна, чрез актуализиран API за конверсии. Той ще ни позволи да включим своите данни за конверсии директно в системата на LinkedIn.

И на последно място LinkedIn стартира On-Device Experimentation на своите инструменти за Brand Lift и A/B test. Това ще предостави още един начин за поглед върху представянето на рекламите, като същевременно се запази поверителността на потребителите.

Ако LinkedIn е част от вашия маркетингов микс не пропускайте да прочетете и обзора ни от миналата седмица. Там ви предоставяме линк към пълния доклад на Richard van der Blom за алгоритъма на платформата, както и още интересни новини.


Заявете час за разговор с нас, за да направим консултация как вашия бранд може ефективно да взаимодейства с инфлуенсъри и лидери на влияние. Последвайте 3CON в LinkedIn.