Училищата във Враца се присъединяват към кампанията ‘Знаеш ли какво дишаш?’

Враца

След срещата представители на местната общественост подкрепиха кампанията със закупуване на 20 устройства за детските градини и началните училища във Враца.

Юлиян Ефтимов, управляващ партньор на маркетингова агенция 3CON, която работи по изграждането на комуникационната стратегия на националната информационна кампания „Знаеш ли какво дишаш?“, участва в срещата дискусия във Враца, посветена на качеството на въздуха в класните стаи. Той представи целта на социалната кампания и обърна внимание на значението на чистия въздух  за нашето здраве.

„Целта на кампанията е да обърнем внимание на проблема, който е много простичък – имаме ли достатъчно кислород за дишане в едно затворено помещение. Ние сме се насочили към началото на всичко – образователните институции, колкото повече кислород има, толкова ние се чувстваме по-добре. Със срещите в тази кампания искаме да обърнем внимание на нещо много простичко – когато видите, че няма достатъчно кислород за дишане, отворете прозореца, за да можете да проветрите. Защото за децата и за преподавателите това е работно място и те много по-често и много по-дълго са в това помещение.“ – сподели той специално за БНР.

Враца е третият град, в който представители на училища и детски градини обсъждат с институциите и бизнеса възможностите за подобряване качеството на въздуха в затворените помещения. След срещата представители на обществеността във Враца – Мартин Харизанов, Красен Кръстев и кмета на Враца Калин Каменов дариха на 20 учебни заведения първите смарт устройства, които измерват качеството на въздуха в класните стаи.

Инициативата има за цел да повиши информираността за рисковете за здравето, криещи се зад лошото качество на въздуха. Мисията обединява усилията на обществени организации, институции и представители на бизнеса в цялата страна.

В хода на кампанията вече са инсталирани безплатно 130 сензора в три русенски училища и една детска градина. През февруари се включи и 51-во СУ „Елисавета Багряна“ в София. Устройства вече има поставени и в СУ „Хр. Г. Данов“ Пловдив, където предстои среща на 30-ти март.

„Здравето на децата е на първо място за нас“, посочи в началото на срещата кметът на Враца Калин Каменов. В дискусията се включиха още зам. кметът Петя Долапчиева, директори и представители на учебни заведения от общината.

„Целта е да създадем обществена платформа с общодостъпна информация, за да можем всички заедно да допринесем за вземането на адекватни мерки. Рядко обсъждаме качеството на въздуха в затворените помещения, макар че то е от голямо значение за здравето.“ – подчерта Христо Атанасов, визионер на кампанията „Знаеш ли какво дишаш?“. Той обърна внимание на факта, че когнитивните способности на децата намаляват с 10% при лоши показатели на въздуха, а това може да повлияе върху постиженията им.

По време на срещата беше представен датчик, който може да се монтира във всяка класна стая и да измерва нивата на въглероден диоксид, температура и влажност в помещенията. При лоши показатели датчикът подава звуков сигнал, а решението е лесно – проветряване на помещението. Като се добавят и здравословните проблеми, които възникват, става ясна сериозността на проблема с лошия въздух в затворените помещения. Прилагането на мерки за енергийната ефективност може да доведе до намаляване на сметките за ток, но и до влошаване на показателите на въздуха. Затова навременното проветряване на класните стаи ще доведе до подобряване на средата, както за децата, така и за учителите, които работят с тях.


Създаването и реализирането на социално отговорни кампании е част от експертизата на маркетинговата агенция 3CON. Ние имаме богат опит в провеждането на успешни кампании, които подпомагат обществени ценности и предават визията на нашите клиенти. Комбинирането на точни послания, изпратени по конкретни канали, социално отговорните инициативи са ключов инструмент за изграждането и утвърждаването на позитивния имидж на бранда.ата аудитория. Комбинирана с точни послания по конкретните канали, тя е ключов инструмент за изграждане и утвърждаване позитивния имидж на бранда.

Заявете час за разговор с нас, в който заедно да потърсим работещите решения за вашия бранд. Последвайте 3CON в LinkedIn.