Кога е дошъл подходящият момент за рефинансиране на жилищния кредит?

Венелин Маринов, кредитен консултант в Кредитланд, с анализ на основните фактори, които трябва да вземем предвид

Последните години се характеризират със спад на лихвите по жилищните кредити в България, като днес те са достигнали най-ниските си нива – около и под 3%. Венелин Маринов, кредитен консултант в Кредитланд, пояснява, че тази тенденция е на път да се промени и още в края на 2019 г. лихвите да тръгнат нагоре, поради което много хора обмислят рефинансиране на ипотечните си кредити.

„Бързият и кратък отговор на въпроса дали това е изгодно е „зависи“ – отговор, валиден и за много други неща в живота!“ – смята Венелин. Той допълва, че преценката дали решението за рефинансиране в момента е най-доброто зависи от няколко основни аспекта.

На първо място, следва да се вземе предвид колко ще ни струва рефинансирането като цяло. Венелин Маринов пояснява, че по своята същност това е теглене на нов банков заем, дори банката да е същата, което води със себе си допълнителни разходи – учредява се нова договорна ипотека, прави се доклад за пазарна оценка на имота, като освен това самата банка има такси при отпускане на нов заем.  „Важно е тези разходи да се изчислят коректно, преди да започне процедурата по рефинансиране“ – съветва той.

Следващият аспект, който е необходимо да предвидим, след като сме изчислили допълнителните разходи, е коя е най-подходящата банкова оферта за нас. Венелин Маринов съветва да анализираме както таксите, които всяка банка начислява, така и дали някоя от тях не предлага да поеме част от нотариалните разноски за учредяване на нова ипотека. „След като получим банковите оферти и сме наясно какви разходи ще има за рефинансирането, е време да ги сравним с настоящия ни кредит – именно това ще ни даде отговор на въпроса дали е изгодно да рефинансираме жилищния си кредит“, допълва той и препоръчва калкулатора за рефинансиране на сайта www.moitepari.bg, който позволява сравнението на отделни параметри като вноската и общо погасените суми.

Венелин Маринов обобщава, че в дългосрочен план рефинансирането обичайно е изгодно и би спестило големи суми от лихви и такси, но може да оскъпи цената на настоящия кредит, ако имаме намерение да го погасим в следващите две-три години.

Други анализи и решения на реални казуси можем да намерим на сайта на Кредитланд – водеща фирма за кредитно консултиране. Компанията помага на физически лица в търсене на най-изгодното предложение за кредит, съобразено с доходите и желанията. Кредитланд вече 12 години работи с 13-те водещи банки в България и с помощта на консултантите са усвоени кредити за над 300 милиона лева.

Заглавна снимка:  Alex Rodríguez Santibáñez on Unsplash