Зад завесата на агресивната публична комуникация

Социалните мрежи ли са виновни за все по-агресивната комуникация. Как да погледнем през завесата на омразата в публичното пространство?

„Публичното говорене като порок“ бе темата на предаването „Директно“ в ефира на Bulgaria on Air, където гости бяха Надежда Ванева, управляващ партньор и директор комуникации  в маркетингова агенция 3CON и доц. Нели Стефанова, ръководител Магистърска програма РЕТОРИКА къв ФФ на СУ.

Защо като потребители сме уязвими именно там? По данни на годишния доклад на Ройтерс за дигиталните новини цели 88% от сънародниците ни предпочитат Интернет като източник на информация, а 31% се доверяват на новините в социалните медии.

„Малцина проверяват и се заслушват в детайлите на това, което чуват. Ако човек иска да научи повече и да вземе правилно решение, той трябва да прочете повече. Аз не бих се доверила на човек, който говори негативно за някой друг“, подчерта Ванева.

По думите й днес всеки човек може да бъде медия и същевременно сам да прецени какво би искал да слуша и чете. Нивото на езика според специалиста по комуникации е израз на себеуважение.

Правят ли ни пасивни консуматори агресивните рекламни кампании?

По думите на комуникационния експерт активният избор предпазва човек от сляпото му асимилиране в консуматорското общество. „Просто гледаш избирателно.“

Лоша реклама все пак има! Но има и антидот.

Противно на широкото схващане, лоша реклама все пак има. Надежда Ванева уточни, че за да бъде възстановен опетненият имидж, съществуват средствата на „кризисния ПР“. Всяко негативно изречение е петно по нечия репутация, подчерта тя. На мястото на негативните послания и езика на омразата реториката предлага други средства, допълни доц. Стефанова.

Вижте цялото интервю >>>

Следете още новини и съвети от маркетингова агенция 3CON:
Facebook ǀ LinkedIn ǀ Newsletter