Партньорства, а не спонсорства през 2021 г.

Споделените ценности обединяват целите в сътрудничеството между бранд и инфлуенсър

„Балонът ще се спука“

Това чувахме всички в онлайн пространството преди COVID. Големите инфлуенсъри ще изгубят своята сила и влияние, заради прекомерно рекламно съдържание в профилите си и все по-слаба връзка с последователите си. Точно в този момент светът се промени из основи! Но за мъничкото кътче в интернет, където властват инфлуенсърите, от чудовищната промяна се появи нещо хубаво и различно в начина ни на живот. И това е връщането към автентичността.

От години инфлуенсър маркетингът е станал поле на безкрайни транзакции. Фокусът е върху възвръщаемостта за рекламодателя, а не върху истинската връзка на инфлуенсъра с аудиторията му.

В 3CON обръщаме внимание на силата на човешкото влияние и анализираме как това влияние се използва за достигане до реални хора. Разглеждаме човешките връзки, а не просто рекламни кампании. Това, което искаме да ‘double click’-нем ( ❤️ ) е партньорството, а не спонсорството. Точно заради това разглеждаме промените в представите за инфлуенсър маркетинга и ви даваме няколко важни съвета за вдъхване на доверие у аудиторията.

Нека да се върнем преди десетина години, когато инфлуенсър маркетингът направи своя ‘бум‘, за да се превърне в гиганта, който е днес. Изведнъж в блогове и Twitter се появиха тези гениални хора, които измислиха как да превърнат своите специални умения и хобита в печеливши лични брандове. А маркетинг специалистите, които бързо повярваха в нарастващата им сила, им дадоха  персонални задачи и ги оставиха да правят своето съдържание, както намерят за добре.

Тогава дойде и алчността. Съдържанието трябваше да бъде повече, по-бързо. Така дойде и възходът на микро- и нано- инфлуенсърите, с които беше по-евтино да се работи. Появиха се и най-различни инструменти, за да направят рекламодателите по-ефективни. Изчезнаха дните на персонализирани телефонни обаждания и започна изпращане на брифове до десетки хора едновременно.

И познайте какво – съдържанието им отново изглеждаше еднакво. Започнахме да плуваме в море от сходства, инфлуенсъри, които изглеждат еднакво, промотиращи продукти, които дори най-вероятно не харесват, но въпреки това да ги популяризират.

Потребителите предпазливо вече не вярват на постове с  #sponsored. И разбираемо.

Но какво се случи с #partnership?

Как да се отнасяме с инфлуенсърите като с хора и как да получим доверието на тяхната аудитория в замяна?

#partnership точки, които да следвате при работата си с инфлуенсъри:

• Направете си проучване. Трябва да разбирате аудиторията на вашата марка, преди да опитате да създадете кампания. Не става въпрос само за демографските данни, а за тези нюансирани психологически данни, които превръщат вашите „потребители“ в реални хора, които имат покупателна способност и биха използвали вашия продукт.
  • Обърнете внимание на културата. Тази таргет група хора не се интересува само от продуктите. Те се интересуват от изкуство, спорт, политика и много други. Разберете какво ги вълнува, плаши и/или ги кара да се смеят. Използвайте конкретни, а не обобщени идеи.
  • Изберете партньор. Едва сега всъщност можете да изберете хората, които ще разкажат историята на вашата марка. Те могат да бъдат служител на компанията, пациент, автор, tiktok-er или youtube-er.
  • Създайте история. Направете бриф. Не се впускайте в дълги прозаични презентации, опишете най-важните точки накратко. Включете само необходимата информация и нищо допълнително.
  • Оставете инфлуенсърите да го редактират. Все пак има причина, поради която сте ги избрали. Вероятно това е така, защото създават красиво съдържание, което резонира с публиката. Оставете ги да направят магията си и за вашата марка.
  • Обърнете внимание. Има още много неща, които могат да се случат, след като инфлуенсърите публикуват поста/видеото си в Instagram/Tik Tok/You tube. Поискайте право от инфлуенсъра да споделите снимката/видеото в своите социални медии.  Прочетете коментарите! Ами ако има потребителски отзив от техните последователи, който ви вдъхнови да създадете изцяло нов продукт или ви даде ценно мнение или гледна точка? Огромни суми се дават на годишна база за най-различни потребителски проучвания, а в коментарите, вие ще имате директно това, за което в друга ситуация, бихте платили. Подходящият инфлуенсър също би обръщал внимание на въпросите и би комуникирал с аудиторията си.

В обобщение, в този модел на дирижиране на партньорства, всичко е свързано със споделени ценности. За обединението на целите на марката с тези на тяхната аудитория (както психологически, така и демографски), е важно истински да разберете интересите им и след това да намерите този перфектен човек, който да сподели посланието. Чрез тези споделени ценности, искаме не да отблъскваме хората и да ги караме да включват своя филтър за опасност, а напротив, да ги привлечем в своя кръг на влияние и да вървим по пътя си заедно.

Нека повторим: партньорства, а не спонсорства през 2021 г.

Деляна Немска (LinkedIN) е Digital Marketing Manager в маркетингова агенция 3CON. С богат опит в модния сектор, самата тя набира популярност в социалните мрежи Instagram и TikTok. В нашите проекти тя управлява Influencer Marketing кампании за различни марки, сред които L’Oréal, Natura Bisse, Mesoetetic.