Подкаст – новото старо оръжие на комуникацията

radio-microphone-laptop

Любовта на хората към историите винаги се оказва най-верния път за свързване,  създаване на общност и предаване на послания.

Общуването с потребителите, в същността си е базирано на основните стълбове на общуването между хората. Любопитство, автентичност и завладяващо представяне – трите ключа на ефективната комуникация. Лесен за създаване и разпространение, подкастът съдържа и трите и се превръща във все по-предпочитан канал за комуникация.

Експертите очакват използването на подкасти в маркетинговите стратегии да се увеличи  драстично през 2022 г.

Причината е, че аудио съдържанието става все по-популярно и много удобно за консумиране. Подкастите могат да ни помогнат да увеличим аудиторията си, да установим връзка със слушателите, да повишим разпознаваемостта на марката и да покажем експертност.

Според последното проучване на PRWeek през 2022г., 38,7% от професионалистите по PR и комуникации определят подкастите като важен канал за представяне на съдържание и свързване с аудиторията. За сравнение през 2020г. техният процент е бил 18,8%. Анкета на платформата за подкасти bcast посочва, че слушателите на подкасти са се увеличили с 29,5% от 2018 до 2022 г.

Какво представлява подкаста?

Това е аудио файл, подобен на радиопредаване и е достъпен за онлайн слушане. След като членовете на нашата аудитория ни намерят, благодарение на нашето конкретно съдържание, те могат да се абонират за нашия канал. Когато качим ново съдържание, то автоматично ще се изтегля на техните устройства или ще получат известие в платформите, които използват. Сред най-популярните платформи в България са Spotufy, SoundCloud, You Tube, Google Podcast и Apple Podcast. Добрата новина е, че епизодите могат да се вграждат в статии в нашия сайт, в които да опишем основните акценти, за които говорим. Това съдържание е чудесна основа за създаване и на текстове, които допълнително да улеснят потребителите.

За да запишем подкаст имаме нужда от добър микрофон (заради качеството на звука), компютър и регистрация в една или няколко платформи. Разбира се, ако искаме епизодите ни да звучат по-професионално, можем да използваме добавяне на музикален фон, различни аудио сигнали. Добре е да имаме звуково начало и финал, които да придадат на епизодите идентичност. За записа на подкаста ни е необходима подготовка по конкретната тема, за да може съдържанието да бъде предадено ясно и да бъде леко и приятно за слушане.

Добра практика е включването на гости в подкаста, разговорите, с които разнообразяват темата и придават допълнителни ползи за слушателя. Дължината на епизод на подкаста може да е от 10 мин. до час и половина, дори два. Единственото, което има значение е информацията да е интересно и увлекателно поднесена.

подкаст

Защо подкастът е добър комуникационен канал за бизнеса?

Подкастите са чудесна възможност да сме автентични и да се свържем с нашата аудитория. Потребителите ще са по-лоялни към дадена марка, когато им покажем, че имаме експерти, които се грижат за тях. Когато знаем своята ниша и се чувстваме „в свои води“ да говорим по основните теми в нея, най-лесно е да предадем тези знания в един разговор.

В епизодите на нашия корпоративен подкаст можем да отговаряме на най-често срещаните въпроси в нашата бизнес сфера. Можем да каним експерти от партньорски организации или доволни клиенти, които да споделят своя опит откровено и интересно. След като имаме записания епизод, можем да го вградим в каналите си в  социалните медии и да разширим допълнително общността си. Това е чудесен начин да профилираме казусите, в които сме специалисти и ни интересуват. С подкаста  създаваме нов ефективен онлайн канал, който може да бъде направен с малка част от разходите за производство на видео.

С нашия дългогодишен клиент консултантска компания CONSENDO започнахме подкаста „Парите на предприемачите“, именно с идеята да им помогнем да споделят на разбираем език сложната терминология на счетоводството и финансите. Димка Кънчева – управляващ партньор на компанията във всеки епизод разглежда актуална тема и дава ценни препоръки. Целта е да дадем нов поглед върху управлението на финансите на бизнеса и да покажем експертния опит на компанията. Епизодите достигат до нови потребители и с течение на времето те започнаха да изпращат въпроси за конкретни казуси, чиито отговори искат да чуят в следващите епизоди.

Друг вариант за компаниите е да създадат брандиран подкаст.

Темата е необходимо да има пряка връзка с ценностите на бранда. Чрез разказването на истории и представяне на различни личности, които имат същите ценности можем да създадем страхотно съдържание. The Journey е такъв брандиран подкаст на KLM – представя истории и е „спонсориран от KLM“. Брандирането показва обвързаност на марката, но акцентът във всеки епизод е в историите. Изборът на теми е неограничен от „енергийната революция“, „устойчивост“, „етичен бизнес“ или „жени в индустрията“ – свържете темата с визията на компанията и започнете да разказвате истории. Ключът за успешен  подкаст е във визията и създаването на общност, споделяне на знания по автентичен и задълбочен начин, който да изгради доверие.

Подкастът може да има и информационна насоченост – всъщност това е основно заимствано от радио модела. Различни експерти от компанията под формата на интервю разглеждат една тема, стремейки се да дадат повече информация за нея и да бъдат полезни на повече хора. Пример за това е подкастът, който правим с Медицински комплекс „Доверие“„Беседи за здравето“. Във всеки епизод гост е различен лекар, с който разговаряме за конкретни здравословни проблеми, симптоми и основни начини на превенция и лечение. Всеки епизод се разпространява през различните канали на здравното заведение, увеличава аудиторията и популярността на лекарите.

Как подкастът може да се използва за подобряване на потребителското изживяване – User Experience UX?

Освен интересната информация, поднесена по автентичен начин, епизодите на подкаста могат да са чудесен инструмент за потребителското изживяване. UX играе основна роля при определянето на посоката на подкаста. Като използваме данни от анкети, тестове, анализи и други източници, можем да създаваме подкасти, които резонират с нашата аудитория и засягат теми, които са важни за нея.

За да е ефективен нашия подкаст е важно да опознаем аудиторията си. Основният инструмент при изграждане на маркетингова стратегия – Buyer persona може да бъде чудесен начин за персонализиране. Това ще ни помогне да измисляме теми, които разглеждат болките на нашата аудитория и съответно ни помагат да сме полезни.  Важно е да отделим време, за да съберем обратна връзка от слушатели си. Целта ни е епизодите да са стойностни и така да имаме винаги лоялна група от слушатели.

За да гарантираме, че нашите слушатели имат най-доброто потребителско изживяване, е добре да се уверим, че всеки епизод е ангажиращ от самото начало.

Платформи за промяна

Подкастите са изключителен инструмент за раждане на дискусии по актуални теми и разпространение на послание – толкова широко, колкото технологиите и социалните мрежи позволяват. Подкастите могат да се превърнат във форуми за различни гледни точки, за информиране и повишаване на осведомеността относно важни обществени и социални проблеми. Форматът за тези подкасти е различен и може да включва задълбочени дискусии за икономика, политика или социалното общуване на работното място и начина, по който различните преживявания се проявяват в ежедневния живот. Подкастите се превръщат в отлично средство за разговори, които могат да помогнат за инициирането на промени към по-добро.

Подкастите са гъвкави и могат да се използват за редица стратегически комуникационни цели. Вграждането им в цялостната комуникационна стратегия ще помогне да изградим истинска връзка с нашите слушатели. Те са много рентабилна форма на маркетинг – сравнително лесни и евтини за създаване са и ако са направени добре, хората искат да ги слушат.

Както Алиса Мередит пише в статия за HubSpot, „Пътуващите, бегачите, заетите майки и татковци, всички искат съдържание, но не винаги имат време да седнат с книга или видео. Можете да почистите къщата, да разхождате кучето, да шофирате до работа и да научите нещо невероятно, вместо да слушате типичното сутрешно радио шоу. Работата на търговеца е да се приспособи към нуждите на потребителите и ако тази тенденция продължи по същия път, вие ще искате да се включите, тъй като все повече потребители се настройват в любимите си подкасти всеки ден.“

Любопитно: Терминът podcast е образуван от думите iPod (преносим мултимедиен плейър) и broadcast (телевизионно и радиоизлъчване, медийно разпространение). Въвежда го журналистът в The Guardian Бен Хамерсли през 2004 г.

Надя Ванева е съосновател и директор комуникации в 3CON. Тя е журналист и комуникационен експерт с повече от 20 г. опит. Екипът на 3CON е специализиран в изграждане на цялостни комуникационни стратегии за повишаване разпознаваемостта на бранда, медийни стратегии, популяризиране на работодателската марка и кампании за корпоративно социална отговорност.  

Заявете час за разговор с нас, за да научите как може да подобрите комуникационната си стратегия. Последвайте 3CON в LinkedIn.