Посланици на марката Vs Инфлуенсъри

Когато търсим някой, който да популяризира нашата марка, има два типа популярни хора, към които да се насочим. Какви са разликите и приликите между посланиците на марката и инфлуенсърите, които е добре да имаме предвид?  

Безспорно те са изключително ефективен начин за привличане на нови клиенти. В крайна сметка хората се доверяват повече на препоръките от техните контакти, отколкото на традиционните реклами. Много компании използват тези термини „посланик на марката“ и „инфлуенсър“ като взаимозаменяеми. Това е така, защото всъщност те служат на едни и същи основни цели. Те споделят продукта си със своята аудитория, а това ни помага да разширим клиентската си база. Няколко ключови фактора обаче ги разграничават.

Кой е посланик на марката?

Посланиците на марките са истински хора, които обичат нашата марка и нашите продукти. Те активно ги използват и са ни почитатели и приятели. Често посланиците са също експерти в споделянето на нашите продукти. Не винаги са известни личности и не винаги имат много последователи в социалните медии. Но те обикновено са авторитети в своята област, а често тя е близко до сектора, в който ние работим. Например, зъболекар би направил надежден посланик на марка за вода за уста.

Посланикът на марката е по-добре да не бъде известен авторитет. Това могат да бъдат нашите служители, партньори или клиенти.

Те с удоволствие се съгласяват да говорят за нашата марка и да я популяризират в социалните мрежи, на събития или в нетуъркинг. Вместо по подготвен от нас текст, те обичат да говорят искрено, със свои думи. Те разказват своята история и преживявания с марката ни и точно това ги прави изключително ценни  за маркетинговата ни стратегия. В повечето случаи, посланиците на марката са повече от щастливи да ни помогнат, без да очакват нещо в замяна – чувството на полезност, когато наблюдават успеха ни, е достатъчен стимул за тях.

Кой е инфлуенсър?

Инфлуенсърът е човек със значителна репутация, с много последователи в социалните мрежи или блогър, който е специализиран в конкретна сфера.  Те не просто говорят за нашата марка, но го правят със своя личен пример – показват как използват продуктите и споделят мнението си в собствените си канали. 

За разлика от връзката ни с посланиците на марката, нашите отношения с инфлуенсъри са по-скоро  краткосрочни. Те обикновено популяризират даден продукт само веднъж или два пъти. Не е задължително преди да са използвали продуктите ни. Ние ги избираме, заради тяхната репутация и кръгът им на влияние, заради отношенията им с техните последователи и способността да достигнат до целева аудитория. Например козметична компания търси връзка с инфлуенсър, който е гримьор или дерматолог, за да покаже и да сподели мнението си техните продукти във видео.

Инфлуенсърът очаква някакъв стимул за популяризиране на продуктите.

Това може да са пари, но може и да са безплатни продукти за тях и техните фенове, отстъпки или друго. Той винаги избира да популяризира даден продукт само ако му хареса и е убеден, че има връзка с неговия стил на живот, който го е направил известен.

Как да създадем успешна маркетингова кампания с помощта на посланици на марката и инфлуенсъри?

Според статистиките около 40% от потребителите, закупуват продукт, след като са видели, че инфлуенсър го използва в социалните медии, а 60% биха помислили за покупка на продукт, който е популяризиран от инфлуенсър, когато го видят в магазин. Според SEO експерта Нийл Пател девет от десет души се доверяват на препоръки от някой в ​​социалните мрежи, които следят – „71% от потребителите са по-склонни да направят покупка въз основа на препоръки в социалните медии.“

Брандовете набират посланици и инфлуенсъри с една и съща крайна цел – да споделят продукт с аудиторията си и да помагат за генерирането на нови клиенти. Те са ключов инструмент за изграждане на доверие в нашия продукт сред целевата ни аудитория. Обикновено се създават официални споразумения с компаниите – създаване и споделяне на съдържание за марката или продуктите.

Посланиците и инфлуенсърите работят най-добре, когато популяризират само продуктите, на които наистина се радват. Важно е те да използват собствения си глас. Те имат установена позиция в своята област, а техните препоръки могат да бъдат генератор за привличането на нови клиенти към нашия бизнес.

В нашата работа, когато изграждаме комуникационна маркетингова стратегия винаги търсим ключови партньорства с посланици или  инфлуенсъри – зависи от спецификата на продуктите и услугите. Свържете се с нас, за да разгледаме възможностите и да намерим най-ефективните решения за вас и вашата марка.

ВЪЗМОЖНО ЛИ Е ВЪЗПРИЕМАНЕТО НА ЧУЖДИ УБЕЖДЕНИЯ ДА ПОВЛИЯЕ НА КРАЙНОТО РЕШЕНИЕ НА ПОТРЕБИТЕЛЯ?

В електронната книга 3 КЛЮЧА ЗА ЕФЕКТИВНА РАБОТА С ИНФЛУЕНСЪРИ И ПОСЛАНИЦИ НА МАРКАТА, споделяме случаи от нашата практика и отговаряме на ключовите въпроси:

  • Защо и от кога бранд комуникацията използва лидерите на влияние?
  • От какво зависи кой път ще изберат потребителите?
  • Какви са разликите и приликите между посланиците на марката и инфлуенсърите, които е добре да имаме предвид?



Надя Ванева е съосновател и директор комуникации в 3CON. Тя е журналист и комуникационен експерт с повече от 20 г. опит. Екипът на 3CON е специализиран в изграждане на цялостни комуникационни стратегии за повишаване разпознаваемостта на бранда, медийни стратегии, популяризиране на работодателската марка и кампании за корпоративно социална отговорност.  

Заявете час за разговор с нас, за да научите как може да подобрите комуникационната си стратегия. Последвайте 3CON в LinkedIn.