Бранд журналистиката – в сърцето на историите на бранда

Това е важен инструмент, с който можем да изведем разпознаваемостта на марката  ни на лидерски позиции в медиите.

За бранд журналистика обикновено говорим, когато съдържанието ни е ориентирано основно към маркетинг цели, изграждане на имидж или популяризиране пред настоящи или потенциални клиенти.

Как да направим така, че бранд журналистиката да работи ефективно за външната ни комуникация?

Най-добре да започнем като усъвършенстваме подходите на вътрешната комуникация. А там именно живеят историите. Много хора са на мнение, че бранд журналистика е инструмент на разказването на по-интересни истории. Но това не е всичко.  

Всички се стремим да разказваме по-добри истории, защото те ни помагат да информираме по-добре, да ангажираме своята аудитория, да привлечем вниманието на медиите и да засилим репутацията на компанията. Интересното, завладяващото разказване на истории е нашата цел. То е сърцето на ефективната бранд журналистика. Необходимо е да се огледаме, да намерим история за историята – вътре, в самата компания. Тогава ефектът ще заработи и навън. Не е добра идея да мислим за вътрешната и външна комуникация като две отделни звена в общуването.

Където има хора, там има истории – само трябва да ги намерим.

Когато опознаем  аудиторията си, започваме да пишем това, което тя иска да прочете, а не това, което предварително сме решили да кажем. От голямо значение е да подчиняваме всяка история, всяко послание на цялостната визия на компанията. Тогава съдържанието, което пишем няма да е само за себе си (независимо колко е хубаво), а ще е част от една обща картина, с която ще изградим по-добро общество, по-добър екип. Не случайно днес повече компании започват да говорят за свои общности, изградени на основа на разказани истории и споделени ценности между служители, клиенти и партньори. За да е ефективно това общуване  трябва да сме сигурни, че всички са наясно с целите и подхода към тях. Това съвсем не означава, че всички трябва да правят едно и също нещо, а означава правилно да се фокусират върху своята роля, по начин, който да се интегрира с работата на всички останали.

Бранд журналистиката отдавна се е превърнала в инструмент за управление, който окончателно да разбива изолираните звена и да ги заменя с комуникационна стратегия. Всички части се съчетават в едно цяло – без значение дали целта е ангажиране на служителите по време на пандемията или демонстриране на експертните ни умения пред света.

Проектите, които включват всички канали на комуникация – служители, HR, маркетинг, PR, връзки с клиенти и т.н. – работят по-добре от проектите, които започват поотделно и се стремят да предадат ангажираността на останалите.

Според Джим Юлисела последната година промени всичко в начините на общуване на организациите. Той споделя, че пандемията предостави на комуникационните експерти една необикновена възможност да преформатират методите, по които работят:

  • Вътрешните комуникации се радват на най-добрата репутация, която някога са имали – и то заслужено – заради критично важната си задача, да държат свързани всички в компанията по време на пандемията.
  • Светът е пълен с дигитален безпорядък. И това означава, че разказването на истории – универсалният език на свързаността – е по-важен от всякога. На този етап се очаква организациите да имат определена гледна точка и да я изказват смело – на служители, на клиенти и на всички други свои аудитории.

Започва се с честната оценка какво работи и какво не (и защо), както и кои стари практики трябва да се обновят и кои да бъдат изцяло премахнати. Всеки един от комуникационните канали е необходимо да започне да работи в синхрон с останалите. Резултатът е по-интегрирана и последователна комуникация, с по-малко застъпващи се или противоречащи си съобщения. Това създава по-добро съдържание, което може да бъде използвано многократно, на различни места.

„Ако искате да бъдете най-добрият разказвач на истории за вашият бизнес, започнете от вътре.“ съветва писателят Джим Юлисела, съосновател и старши партньор на Ragan Consulting Group.В продължение на 13 г. той преподава журналистика в Medill School of Journalism в Северозападния университет в Еванстън, САЩ. Журналист с богат опит, Джим Юлисела е писал за вестници, списания и телевизия, работил е като редактор консултант в The Chicago Reporter, в продължение на 10 години.

КАК ДА СЪЗДАДЕМ НАЙ-ДОБРИЯ БЮЛЕТИН КЪМ СЛУЖИТЕЛИТЕ СИ – 7 СЪВЕТАНадя Ванева е съосновател и директор комуникации в 3CON. Тя е журналист и комуникационен експерт с повече от 20 г. опит. Екипът на 3CON е специализиран в изграждане на цялостни комуникационни стратегии за повишаване разпознаваемостта на бранда, медийни стратегии, популяризиране на работодателската марка и кампании за корпоративно социална отговорност.  

Заявете час за разговор с нас, за да научите как може да подобрите комуникационната си стратегия. Последвайте 3CON в LinkedIn.