4 тенденции за успешна комуникация през 2022

комуникация

През първия месец на новата година все още се усеща настроението за преодоляване на кризи, вместо да се влее свежа струя на надежда и позитивизъм. Големи събития в световен мащаб все още се  отменят, а у нас медиите редуват пластове информация за недостиг на легла в болниците, „стъпките на криво“ на новото правителство, цените на тока и главоломно растящата инфлация. Оптимизмът сякаш остава на заден план, а междувременно компаниите финализират годишните комуникационни стратегии и чертаят нови пътища за среща с аудиториите си.

Комуникация

Предизвикателният старт на 2022 г. очерта необходимостта бизнеса да преразгледа и преосмисли тона на общуване с потребителите, възможностите за моделиране на комуникациите с екипите и фокусиране на усилията в социално отговорни каузи. Клиентското преживяване вече е сбор от емоционални избори, моралът на марките и мултиканални послания. Ако през изминалата година все още е имало съмнения за важността на дигиталните канали, всеки изминал ден доказва, че ако искаме да бъдем фактор в пазарен или институционален план, от значение е колко сме видими и разпознаваеми във виртуалното пространство. Независимо от големината на компаниите, годините в бранша или „уникалните“ нови продукти, марките осъзнават значението на имиджа и индивидуалността в представянето си – онлайн и офлайн. 

Основна тенденция е желанието на потребителите за кратко видео съдържание. Социалните медии са абсолютен владетел на вниманието  на аудиториите, а компаниите инвестират все повече в платформи като Facebook, Instagram и TikTok. Според прогнозата на Zenith през 2022 г. разходите за реклама в социалните медии ще достигнат 177 милиарда долара – надхвърляйки тези за телевизия, а дигиталните канали като цяло се очаква за първи път да надхвърлят 60% от глобалните рекламни разходи.

Успешните комуникации през 2022 г. ще използват повече визуализации, ще вложат усилия в по-добро разказване на истории и ще разчитат на по-професионална експертиза в кризисния PR. Спасяването и възстановяването на онлайн репутация ще имат нужда все повече от устойчиви отношения с медиите, задълбочено познаване на нуждите на аудиторията и експертен анализ на цялата гама от активности.

Ето четири тенденции за успешна комуникация през 2022 г., които могат да помогнат за автентично и устойчиво представяне на бранда.

ПРОСТО СЪДЪРЖАНИЕ

Съдържанието, което ражда доверие е автентично, семпло и директно. Помпозните изрази и възхваляващи фрази отдавна не носят стойност. Аудиторията има нужда да разбере по прост начин, какво предлагаме. От друга страна, директното съдържание е много по-оценявано и от търсачките, за сметка на сложните, дълги и често неясни изречения. Използвайте данни и други детайли, само за да внесете яснота. 

ЗАВЛАДЯВАЩИ РАЗКАЗИ

Разказването на истории продължава да бъде незаменим инструмент за свързване с потребителите. Автентичността и индивидуалните характеристики придобиват човешки облик и влизат – буквално – в личния свят на всеки читател. Личностите, които са двигатели на бранда (мениджъри или посланици) е изключително важно да споделят своя опит и чрез история да се покаже отличителната черта на бранда. Създайте отношения с лидери на влияние (инфлуенсъри), които са близки до марката и до потребителите. Поддържането на аудиоподкаст е идеален инструмент за спокойно и задълбочено разказване на истории. Непринуденият разговор (дори и с предварително поставени опорни точки) притежава силата да преодолява бариери и да създава истинска близост.


Изтегли безплатно електронната книга 3 КЛЮЧА ЗА ЕФЕКТИВНА РАБОТА С ИНФЛУЕНСЪРИ И ПОСЛАНИЦИ НА МАРКАТА


ВИДЕО, ВИЗИИ, ВИЗУАЛИЗАЦИЯ

Покажете, вместо да обяснявате. Включете динамиката на визуалното представяне, колкото се може повече. Социалните мрежи ще продължат да толерират реални видеа на обикновени хора, които споделят истински впечатления. Не пренебрегвайте значението на визията – в комуникацията не съществува израза „просто една картинка“. Цветовете, подредбата и фокуса на добрата визия са от решаващо значение за всяко послание. Използвайте видеа и снимки, за да подчертаете силните страни на марката, да допълните историите и да привлечете внимание.  Включете видеа в публикациите в корпоративния сайт, в промоционалните кампании и в профилите в социалните медии – направете го колкото се може по-видимо.

ПРОФЕСИОНАЛИЗЪМ В ОТНОШЕНИЯТА С МЕДИИТЕ

Уменията за общуване с медии и представяне в различни медийни формати е по-важно от всякога. Медийния пазар се размества всяка година и актуалния мониторинг и професионален поглед е от ключово значение за изграждането на имидж.  Потърсете експерти по комуникации или стратегически PR. Уверете се, че имат журналистически опит и знаят как да представят идеите ви във вид, в който медиите ще проявят интерес. Тези умения са изключително полезни и при общуването с потребители в социалните мрежи, т.нар. Community Management.  Отговор на коментари в социалните мрежи или удар по имиджа ви от нелоялна конкуренция – това са води, в които професионалистите по комуникация умеят да плуват.

Бизнес климатът е все по-динамичен, затова е важно всеки ход да бъде добре подготвен и реализиран. 3CON е агенция за маркетингово комуникационни стратегии с екип от професионалисти с богат опит в отношенията с медиите, реагиране при кризи и изграждане на разпознаваемост на марката. Стратегиите, които изграждаме, имат за цел да персонализират посланията на марките, така че да достигнат до точната аудитория и да създадат отношения, които ще останат дълго време. Ние знаем как да изградим ефективния медиен план за представяне на вашата компания. Нашият екип използва умело правилните инструменти и работи с всички комуникационни канали – съдържание, социални медии, инфлуенсър маркетинг, дизайн и събития. 

Свържете се с нас.


Надя Ванева е съосновател и директор комуникации в 3CON. Тя е журналист и комуникационен експерт с повече от 20 г. опит. Екипът на 3CON е специализиран в изграждане на цялостни комуникационни стратегии за повишаване разпознаваемостта на бранда, медийни стратегии, популяризиране на работодателската марка и кампании за корпоративно социална отговорност.  

Заявете час за разговор с нас, за да научите как може да подобрите комуникационната си стратегия. Последвайте 3CON в LinkedIn.