Роботът Да Винчи спаси два бъбрека след отстраняване на 5 см. тумори

Повторна операция след 20 години премахна тумори от двата бъбрека на 71 годишна пациентка

Екип уролози в Медицински комплекс „Доверие“ под ръководството на проф. Марин Георгиев извърши две сложни органоспасяващи операции с роботизираната система Да Винчи за отстраняването на туморни образувания.

Преди 43 години Лила Гюрова претърпява двустранна бъбречна операция за премахването на отливъчни камъни. Тежка и травмираща операция, която вече почти не се извършва, но тогава е била изключително иновативна в урологията. В началото на тази година, 71-годишната вече жена прави своя редовен профилактичен преглед, на който се вижда образувание на единият бъбрек. Туморът на другия бъбрек се вижда едва след ехографски преглед по препоръка на д-р Явор Семерджиев, началник на отделението по урология в болницата. Пациентката претърпява нови две операции и на двата бъбрека. Този път с роботът Да Винчи – най-модерната технология.

Първо е бил опериран левият бъбрек, туморът е премахнат и органът съхранен. Втората операция е по-сложна, тъй като размера на образуванието е доста голям – около 5 см. Именно роботът Да Винчи позволява да бъде извършена операцията и да бъдат съхранени и двата бъбрека.

 „В повечето случаи, до преди 5 години на пациентите с туморни образувания в бъбреците беше премахван целия орган, а това е  изключително инвалидизиращо – споделя проф. Георгиев – Здравият бъбрек донякъде поема функцията и на двата. С течение на времето, в крайна сметка се достига в някаква степен до бъбречна недостатъчност. Затова запазването на органа е изключително важно.“

Използваната технология на роботизираната хирургия позволява успешно да бъде извършена тази сложна операция, при която е отстранено голямото образувание. Запазването на органа предотвратява състоянието на бъбречна недостатъчност за пациентката. Интервенцията е допълнително усложнена от предходната операция преди 20 г., в резултат на която са се получили тежки сраствания, които са много трудни за преодоляване по време на роботизираната операция.  Безопасното освобождаване на целият бъбрек е необходимо да бъде извършено бързо, за да бъде спряно кръвоснабдяването му за възможно най-кратко време – а то се налага по време на изрязване на тумора. Екипът успява да извърши отстраняването за 14 мин., което е ключов фактор за бързото възстановяване нормалната функция на органа.

Вече повече от 8 години Медицински комплекс „Доверие“ работи с роботизираната хирургична система Да Винчи – най-напреднала компютърно асистирана технология за минимално инвазивни операции.

Тя дава огромни предимства, заради много по-голямата прецизност, по-малката травма, по-големия ефект в лечението и изключително бързото възстановяване. Целта на високотехнологичната медицина е по-бързо пациентът да се върне към пълноценен професионален и личен живот.

***

МК „Доверие“ е модерен медицински комплекс, който обединява функционално диагностично-консултативен център и многопрофилна болница за активно лечение. МБАЛ „Доверие“ е една от първите частни болници в България, създадена в края на 2005 г. и е част от „Доверие Обединен холдинг” АД. Медицинският център разполага със собствени лаборатории и високотехнологично диагностично оборудване, 9 специализирани отделения за болнична помощ и 4 операционни зали и стационар от над 100 легла. МК „Доверие“ е едно от първите лечебни заведения в България, които предлагат на своите пациенти оперативно лечение със системата за роботизирана хирургия „Да Винчи”. Над 80% от всички диагностични и лечебни процедури се извършват чрез прилагане на минимално инвазивен (безкръвен) метод от висококвалифицирани екипи чрез съвременна ендоскопска апаратура. Обновеният център по асистирана репродукция в МК „Доверие“ бе отличен в категория „Успешно развитие на бизнес организация“ на Годишните награди на b2b Media 2021.

Прессъобщенията са част от дейностите по управление на връзки с медиите – основна услуга в портфолиото на маркетингова агенция 3CON. Комбинирани с ефективна стратегия и правилните послания, те са ключов инструмент за изграждане и утвърждаване позитивния имидж на бранда.

Заявете час за разговор с нас, в който заедно да потърсим работещите решения за вашия бранд. Последвайте 3CON в LinkedIn.

Вашият коментар