„Система за превенция на корупция и измами“ в 26 елемента

„Корупцията засяга всеки един от нас!“ – категоричен е авторът на книгата Йордан Карабинов

На 15-ти ноември от 19:00 в клуб „Перото“ в София ще бъде представена първата по рода си книга, която дава практичен инструментариум за оценка на наличието и/или липсата на различните елементи за превенция на корупционни практики и измами.

Книгата „Системата за превенция на корупция и измами“ посочва и описва подробно 26 елемента. Всеки един от тях има 5 секции:

1. Цел

2. Описание

3. Как политиците могат да променят законите за да изградят елемента на държавно ниво?

4. Как се идентифицира елемента в дадена организация?

5. Как се определят точки за наличие и ефективност за описания елемент?

Книгата е насочена към всички граждани, експерти, политици, журналисти и др., които се интересуват от темата за корупцията и как тя може да бъде минимизирана в дадена частна организация, в държавни и общински фирми и структури.

Автор на книгата е един от основателите на Антикорупционния фонд в България (АКФ) Йордан Карабинов, MBA, ACCA, CIA. С над 20 години професионален опит, той стартира кариерата си като одитор в ПрайсуотърхаусКупърс България през 1997 г. В периода 2001-2008 г. е прекарал в Нидерландия, където е работил както мениджър Вътрешен одит за Lucent Technologies, General Electric и ArvinMeritor. Ръководил е екипи за вътрешен одит в 14 страни в Европа, САЩ и Австралия. Йордан Карабинов има образователна степен MBA от IMD, Швейцария. В периода 2013 г. – 2022 г. е бил Председател на Управителния съвет на Института на вътрешните одитори в България.

Що е то корупция?

Всяко искане, предлагане, даване и вземане на парични средства или услуги в замяна на даване или получаване на облаги се определя като корупция, според Гражданската конвенция за корупцията, ратифицирана със закон. Всеки подкуп предложен пряко или косвено срещу действие, бездействие или противодействие на наложащо изпълнение е противозаконно.

Корупционния пейзаж у нас

България отбеляза 43 точки от 100 в Индекса за възприятие на корупцията за 2022 г., отчетен от Transparency International. Индексът на корупцията в България е средно 39,36 пункта от 1998 г. до 2022 г., достигайки най-високата си стойност за всички времена от 44,00 пункта през 2020 г. и рекордно ниско ниво от 29,00 пункта през 1998 г. По този индекс от 0 до 100 точки оценките на държавите вървят във възходящ ред.

Индексът за възприятие на корупцията (CPI) се публикува от Transparency International в началото на всяка година. Докладът се основава на анкети на експерти от цял свят по теми като свободна преса, почтеност и независима съдебна система. В CPI по-ниско класираните страни се сблъскват с „ненадеждни и зле функциониращи публични институции като полицията и съдебната система“.

В класирането 180 държави България е 72ра в реда, като страната на първо място е с най-честен публичен сектор.

Корупционните практики еволюират. Стават все по-скрити, гражданинът все по страхлив да докладва, а парите за подкупи все по-високи. Купуването и продаването на гласове е най-явният пример за корупция, а наказанията са нищожни. Язвите в съдебната система се отварят от случаи, които се крият зад правни формулировки неразбираеми за широката общественост, не стават публично достояние “парите под масата” на съдията.

„Според мен корупцията е проблем № 1 за България. – споделя Йордан Карабинов – Корупцията засяга всеки един от нас под формата на лошо здравеопазване, липса на професионални възможности, замърсени храни, мръсен въздух, замърсена околна среда, тънки магистрали, пътища осеяни с дупки, лошо правосъдие, и липса на доверие в институциите. Всичко това кара младите да имигрират в търсене на по добри професионални възможности и условия за живот на тях и техните деца.“

В книгата е посочен максимален брой точки, които могат да се дадат за всеки елемент и е обяснено как се определят точките за всеки отделен елемент. Максималния брой точки от сбора на всички елементи е 140 т. Легенда разяснява сбора на оценените точки за всеки елемент. Ако след анализ на системата за превенция на корупция и измами в дадена организация, сборът от точките на всички оценени елементи е под 70, това означава, че в организацията няма система. Резултат между 70 – 90 т. показва наченки на система. Резултат между 90 – 110 т. означава, че има система само ако Елемент 1, „Тон на върха“ има максимален брой точки. Резултат над 110 т. означава, че има система, която може да се подобри.

„По този начин всеки читател може след като прочете книгата и извърши своя собствен анализ с определяне точки на всеки отделен елемент, да оцени напълно обективно дали в дадена организация има или няма система за превенция на корупция и измами и да направи препоръки за нейното подобрение. Когато ръководството е корумпирано и крадливо, служителите го виждат и те самите са по-склони да участват в корупционни схеми и да крадат. Корупцията и измамите могат да се минимизират стига ръководството да не иска да краде. Ако ръководството не иска да краде то ще изгради ефективна система за превенция на корупция и измами. Ако то не знае как, то ще наеме експерти в областта, които ще му помогнат. За мен това е толкова просто и лесно, но е очевидно e невъзможно защото не се случва вече 30 години след промените през 1989. Просто ни управляват корумпирани и крадливи политици.“ – допълва авторът на книгата „Система за превенция на корупция и измами“.

Книгата ще бъде представена на 15-ти ноември от 19:00 в клуб „Перото“ в София. Входът е свободен.


Създаването и реализирането на социално отговорни кампании е част от експертизата на маркетинговата агенция 3CON. Ние имаме богат опит в провеждането на успешни кампании, които подпомагат обществени ценности и предават визията на нашите клиенти. Комбинирането на точни послания, изпратени по конкретни канали, социално отговорните инициативи са ключов инструмент за изграждането и утвърждаването на позитивния имидж на бранда.ата аудитория. Комбинирана с точни послания по конкретните канали, тя е ключов инструмент за изграждане и утвърждаване позитивния имидж на бранда.

Заявете час за разговор с нас, в който заедно да потърсим работещите решения за вашия бранд. Последвайте 3CON в LinkedIn.