Българските работодатели влизат в битка за титлата “Успешен работодател”

Годишните награди на b2b Media отличават бизнеси и личности за постижения в областта на изграждането и утвърждаването на работодателския бранд.

Хората са най-важният ресурс за всеки успешен бизнес. Без качествени служители една фирма не би могла да се развива. Осъзнавайки значението за привличане на “таланти” и изграждането на добра репутация, водещи компании търсят най-добрите методи да наложат свой добър работодателски бранд на трудовия пазар.

Кои са фирмите в България, които избират най-добрите, иновативни и ефективни методи за привличане и задържане на “таланти”? Годишните награди на b2b Media за Employer Branding ще отличат точно тях. Това е третото издание на конкурса, а партньор отново е маркетингова агенция 3CON. Сред членовете на журито е Юлиян Ефтимов, управляващ партньор на маркетингова агенция 3CON. През призмата на своя дългогодишен опит той ще търси таланта да откриваш “таланти”. Компаниите, които се грижат най-много за своята работодателска марка, ще бъдат оценявани от Методи Георгиев, Детелина Смилкова, Светлозар Петров, Светлана Проданова, Надя Маринова, Елеонора Иванова, Катя Димитрова и Деян Василев.

През декември се проведе и конференция “Битка на талантите”, в която Надежда Ванева, управляващ партньор на 3CON, беше лектор. Лекцията й беше свързана с ефективното общуване в рамките на една компания. Надя подчерта техниките за изграждане и поддържане във времето на комуникационната култура, която е душата и животът на една компания.

Категориите обхващат иновациите в управлението на талантите, новите успешни стратегии в HR и др. В случай че и вие сте един от работодателите, които активно работят за привличане, запазване и допълнително развитие на “таланти”, можете да се възползвате от ранното кандидатстване до събота 25 януари.

Всеки бизнес работи със свой ритъм и по свои правила, но успешният е този, който спазва своя етичен кодекс, привлича таланти, за да намери паралелно развитие на служителя и фирмата. Успешните работодатели окриляват своите екипи, позволявайки им да преминат собствените си ограничения. Служителите на свой ред са ядрото на развитието на един бизнес.

Конкурсът е разделен на 17 категории – от иновации в изграждането и поддържането на работодателския бранд, през добри практики в управлението на талантите до HR стратегии за развитие на бизнеса.

Намерете своята и кандидатствайте! Знаем, че вашата награда са доволните ви екипи, но не пропускайте да получите отличието, с което да докажете своя работодателски бранд.