Как работи Tik Tok – трикове и съвети

Tik Tok днес е един от безапелационните лидери в социалните мрежи. Дълго време обаче ‘тайната формула за успех’ е обект на обсъждане и много експерти само предполагаха кои биха могли да са факторите, за да се озове един тиктокър на страницата For You.

For You страницата всъщност е мястото, за което всички създатели в платформата се “борят”. Тя играе ролята на landing page и е първото нещо, което виждате, когато отворите приложението. Всеки потребител вижда различно персонализирано съдържание, избрано точно за него от т.н. “recommendation engine”.

Тук можете да откриете най-важните детайли, на които да обърнете внимание, докато градите своята Tik Tok аудитория.


HASHTAGS

Както вече споменахме, For You страницата е мястото, в което всички се целят. Попаднете ли там, видеото има огромния шанс да бъде бързо популяризирано. Именно поради тази причина често може да видите хаштаговете – #ForYou, #4you, #4U и т.н., и въпреки, че това не е сигурен знак, че ще класирате съдържанието си, все пак е едно добро начало. Както във всяка една друга платформа, където таговете играят важна роля, и тук правилните и релевантни за нишата такива, ще ви помогнат за по-голяма видимост.

Един от триковете за популяризиране в TikTok се крие в trending hashtags.
За да ги намерите, трябва да отидете в Discover, където освен тях, виждате и видеата, които са маркирани с този таг. Добра идея е често да разглеждате именно тези тагове и да помислите дали можете да създадете съдържание за бранда си, свързано с тях.

Ето и тези, които се справят най-успешно сред българските потребители в последния месец:

Как да проверим колко разпространен е един хаштаг в Tik Tok?

Напишете го в search bar-а, а след това отидете на Hashtags. Така ще можете да видите колко пъти е гледан, най-популярните видеа с него и да го добавите към ‘любими’.


CAPTIONS

Tik Tok позволява едва 150 символа да бъдат използвани в описание!

Огромна разлика спрямо другите, силно популярни социални мрежи Instagram и Facebook, където са актуални дългите постове. В Tik Tok less is more – залага се на видео съдържанието и крайно се отхвърля всичко прозаично. Точно, кратко и ясно!

Ако искате да направите описанието си по-ангажиращо, задайте въпрос към аудиторията. Провокирайте ги да ви напишат коментар, да харесат видеото, ако са съгласни с твърдението ви или да последват профила.

Друг трик, с който можете да повлияете на потребителите да се върнат отново в профила ви е като не казвате наведнъж. Често тиктокърите разказват историите си в няколко отделни видеа, за да могат да изградят по-продължителна комуникация и да си осигурят допълнителна гледаемост.

SOUNDS

През 2014-та Tik Tok се наричаше Musical.ly и вече беше изключително популярен сред 13-18 годишните. Най-популярната употреба на приложението беше да се създават видеа с lip sync и танци. До средата на 2017 г. приложението Musical.ly имаше над 200 милиона потребители.

Имайки предвид първоизточника си, не е трудно да се досетим, че в Tik Tok звуците и песните, които избираме за съдържанието ни, са от огромно значение.

Бърз начин да изстреляте видеото си във For You е да използвате trending песни в точния момент, когато набират популярност. Затова е важно често да преглеждате платформата и какво се върти из нея (сякаш би било по-трудно да не я преглеждате J)


Тенденциите в TikTok се сменят бързо и трябва да следите внимателно, коя може да бъде трамплинът за вашия бранд. Ако харесате някоя от песните докато гледате Tik Tok видеа – можете да я запазите, за да я използвате лесно по-късно.

Tik tok е сцена, на която блести креативността. Интересът към тази социална мрежа нараства и все повече кампании на най-разнообразни продукти се позиционират именно там. Нека разгледаме един пример за успешна кампания в Tik tok в профила на нашата любима Стефани Петкова (@stefiex1 ) . Тя промотира маска за коса на Garnier Fructis – Watermelon hair food в едно кратко 15-секундно видео успява освен да комуникира трите възможности за използване на продукта, да включи интересен transition с истинска диня и да представи всичко по изключително забавен начин. Видеото и събира 83.3 хиляди гледания и почти 11 хиляди харесвания, което е по-висок резултат дори от някои нейни нерекламни видеа и е

изключителен успех за промотирането на маската за коса. Аудиторията и съдържа 134 хиляди последователи, голям процент, от които са жени на възраст 18-25г. , локализирани в България, което от своя страна е най-подходящата таргет група за Garnier Fructis. Кампанията е пример, че с правилния подбор на инфлуенсър, като личност и като аудитория, както и със страхотно позициониране на продукта, магията се случва и усилията се увенчават с успех.

Видеото можете да гледате ТУК https://bit.ly/3zgz43O

Съвет към рекламодателите в Tik tok :

Tik tok е най-динамичната социална мрежа, там всичко се случва бързо – видеата са кратки и интензивни, профилите могат да съберат няколко хиляди последователи дори след първия си пост, стига той да е толкова завладяващ, че да стане viral за броени дни. Класациите с инфлуенсъри често се менят, а алгоритмите са до голяма степен непознати за масовата аудитория. Ние от 3CON съветваме за професионален подход при стартиране на кампания в Tik tok, нужно е внимателно да бъдат подбрани лицата, които ще представляват бранда, внимателно да се проучи аудиторията и статистиките им, да се проследи позиционирането на продукта. Видеата са изключително кратки и няма място за грешки. В 3CON, като специалисти в областта на инфлуенс маркетинга във всички социални мрежи, поддържаме своите контакти с ТОП инфлуенсъри за България и благодарение на това, успяваме бързо да реализираме редица успешни кампании за своите клиенти.


Заявете час за разговор с нас, за да направим консултация как вашия бранд може ефективно да взаимодейства с инфлуенсъри и лидери на влияние. Последвайте 3CON в LinkedIn.