В търсене на най-добрите онлайн магазини за дома и личната грижа

eCommerce категории

Категориите „Мебели, дом, градина и ремонт“ и „Лайфстайл и лична грижа“ на eCommerce Awards 2024 ще срещнат тенденциите с потребителските желания. 

В забързаното ни ежедневие онлайн пазаруването се превръща в предпочитана алтернатива, предлагаща редица предимства. Едно от тях е възможността да разгледаме изобилие от стоки по всяко време на деня, което ни спестява време. Онлайн магазините предлагат и по-богат избор от продукти, в сравнение с физическите магазини, а доставката може да се извърши директно до дома.

Освен традиционните продукти, става все по-популярно онлайн закупуването на стоки за дома: мебели, осветление, декорации, както и лайфстайл артикули – дрехи, козметика, аксесоари, но поради големия интерес към тези стоки се засилва и конкуренцията. Трудно е да се откроят качествените онлайн магазини, а популяризирането на такъв бизнес става все по-сложно.

Затова е важно да се търсят нови решения, които да помогнат на онлайн магазините да се отличават и да достигнат до по-широка аудитория.

Такава възможност предоставя конкурсът eCommerce Awards. И тази година основната цел на събитието е да открои най-добрите електронни магазини на България в 8 категории. Участие може да заяви всеки сайт, който отговаря на определението за електронен магазин – има т.нар. количка и процес по приемане на поръчка – Check out. Няма ограничения по отношение на платформата, на която са направени магазините, пазарите, които таргетират или продуктите, които продават.

Две от категориите, които фигурират в тазгодишното издание са “Мебели, дом, градина и ремонт” и “Лайфстайл и лична грижа”.

Какво включват те?

Мебели, дом, градина и ремонт

Мека мебел, спални, трапезария, офис мебели, детски мебели, мебели за баня, градински мебели и аксесоари, декорация, осветление, текстил, домашни потреби, градинско оборудване, материали за строителството, инструменти, електроинструменти, ръчни инструменти, битова електроника и други.

Лайфстайл и лична грижа

Дрехи, обувки, бельо, бански, чанти, слънчеви очила, бижута, часовници, подаръци, козметика, уреди за лична грижа, хранителни добавки, процедури за разкрасяване, онлайн аптеки, био продукти, почистващи препарати, ароматизатори и други.

Защо участието в конкурса ще е полезно на онлайн търговците?

Участниците ще имат възможност да получат индивидуална обратна връзка от експертното жури, публикации в партньорските медии на събитието, ваучер за хостинг услуги, одит на уебсайта за Accessibility спрямо ниво WCAG 2.1 AA, нов трафик към магазина и безплатен достъп до eCommerce Academy Conference 2024 и церемонията за награждаване.

Кой са ключовите фактори при оценяването в конкурса?

Повече от 30 представители на водещи организации и компании в областта на електронната търговия ще оценяват кандидатурите. Сред тях е Мартин Желязков с над 12 години опит в SEO оптимизацията на онлайн магазини и корпоративни сайтове. През 2024 година попада в ТОП 100 на най-влиятелните IT личности в България. Кои ще са неговите ключови критерии?

Повече от 30 представители на водещи организации и компании в областта на електронната търговия ще оценяват кандидатурите. Сред тях е Мартин Желязков с над 12 години опит в SEO оптимизацията на онлайн магазини и корпоративни сайтове. През 2024 година попада в ТОП 100 на най-влиятелните IT личности в България. Кои ще са неговите ключови критерии?

“При оценяването на кандидатите за наградите eCommerce Awards 2024, ще обръщам специално внимание на няколко ключови фактора:

  • Доказателства за истински иновативни решения – било то в продуктовото портфолио, обслужването на клиенти, маркетинговите кампании или някое друго ключово направление. 
  • От гледна точка на SEO ще проследя как се движат органичните показатели по всеки един от проектите. 
  • Техническа оптимизация – Ще проверявам дали сайтовете са изградени с добри практики за SEO – бърза скорост на зареждане, оптимизиран код, правилно структурирани URL адреси, гъвкавост при преминаване между устройства и др. 
  • Стратегия за съдържание – Качественото, релевантно и редовно обновявано съдържание е от решаващо значение. Ще оценявам стратегиите на кандидатите за създаване, оптимизация и разпространение на полезно съдържание, което привлича потребителско внимание и подпомага SEO усилията.
  • Изграждане на авторитет – Критично важен фактор за позиционирането в органичните резултати е авторитетът на домейна. Ще анализирам профилите на обратните връзки, присъствието в авторитетни издания, цитиранията и общата онлайн видимост на кандидатите.
  • Потребителско преживяване – Google все повече оценява сайтовете, които предлагат несравнимо удобно и ангажиращо изживяване. Дизайнът, навигацията, интерактивността ще бъдат разгледани внимателно при оценяването.”

eCommerce Awards 2024 дава възможност на собствениците на онлайн магазини да се издигнат над конкуренцията и да утвърдят и развият своя бизнес и открива своето трето издание с нова енергия и амбиции.

Кандидатстването за наградите е отворено до 31 август, а обявяването на победителите ще се проведе във форум “Джон Атанасов” в София Тех Парк на 10 октомври 2024 година.


Изграждането на цялостна стратегия за комуникация на бранда е част от услугите в портфолиото на маркетингова агенция 3CON. Това е една от ефективните стъпки за достигане до правилната аудитория. Комбинирана с точни послания по конкретните канали, тя е ключов инструмент за изграждане и утвърждаване позитивния имидж на бранда.

Заявете час за разговор с нас, в който заедно да потърсим работещите решения за вашия бранд. Последвайте 3CON в LinkedIn.