PR обхватът – кога и до колко има значение?

обхват и медийно покритие

Много често измерваме успеха на работата си в броя медийни публикации. Колкото повече – толкова по-добре.

Няма нищо по-хубаво от момента, в който виждаш, че това, което създаваш за своя клиент дава резултат. Че многобройните часове на проучване, писане и изготвяне на стратегия се отплащат. Много често обаче, се сблъскваме с липсата на отразяване в медиите или пък малко такива. В ситуации като тази си казваме „Значи този път не се справих достатъчно добре“, или пък „Идеята ми не беше достатъчно добра, за да получи голямо внимание“.
Въпреки това в някои случаи много медийно отразяване не означава подходяща аудитория и правилен обхват. Не е важен само броят, но и мястото.

По-добре качество, пред количество, нали?

И все пак – как да измерим до колко е успешен нашия PR материал и какъв е обхвата, който постигаме? Не говорим за „потенциалния обхват“, нито за съмнителни софтуери, които показват данни. Данни, които могат да бъдат истинни, но и неистинни – няма как да бъдем сигурни. Говорим за действителния обхват – точния брой хора, които са прочели статията за наш клиент, или са гледали негово участие в медиите.
Без вътрешни данни от медията е трудно да се определи общия обхват. Истината обаче е, че reach (обхвата) не е толкова ценен показател за успеха на нашия PR материал или за медийна кампания.


Обхват спрямо други показатели


Потенциалният обхват не е толкова добър, колкото точния. Логично, ако се замислим. Достъпът до тези данни обаче е доста ограничен, защото:
Невъзможно е да се проследи пълният обхват без вътрешните данни на медиата
Обхватът е най-ценен, когато успеем да достигнем до точните хора, в точното време, с правилното послание

Ако говорим за кампании, които са дългосрочна инвестиция, например социалните, има и други показатели. Всъщност, най-добрите PR кампании са тези, в които ние, специалистите, влагаме часове проучване, труд, идеи и реализация. А това всичко предполага дългосрочна инвестиция, съответно поради тези фактори има и други показатели:

SEO стойността на пресата

За клиенти, които разчитат до голяма степен на трафика от търсения в Google има два фактора, които могат да създадат не само обхват на отразяване, но и възможност за неговото увеличаване. Важно е качеството на обратната връзка, както и случаите, в които материала се публикува повторно от други издания. Това може да се случи чрез ефективна SEO стратегия и подбор на медии с добро SEO.

Доверие в пресата и влиянието и върху репутацията на клиента

Позиционирането на не толкова популярен клиент в големи медии с национален обхват изпраща посланието ни до огромен брои хора, независимо от „обхвата“, който може да се „изчисли“. По този начин, с помощта на медията, автоматично изграждаме доверие към клиента ни. Използването на добре познати медии, с добра репутация на достоверен източник, несъмнено рефлектира и върху начина, по който аудиторията и потенциалните клиенти гледат на бранда, който представяме.

Огромен vs правилен обхват

Нашата публикация може да достигне до 100, 200, 300 хиляди души. И какво от това, ако тези хора не са правилните и никой от тях не е заинтересован от това, което клиента ни предлага. Достигането до 10 пъти по-малко, но правилните хора, може да има много по-голямо въздействие. В този случай, обхвата не е толкова голям и впечатляващ, но е правилния. Достигаме до аудитория, която може да има значение за клиента, който представяме.

Медиите и ефективния маркетинг

За да достигнем нужната аудитория за нашите нужди, да я накараме да остане, да превърнем клиентите си в доверен източник на информация, е необходимо да боравим с различни инструменти. Хората могат да бъдат достигнати много пъти с различните методи, които PR и маркетинга предлагат.

„Без ефективен маркетинг, вие оставяте голяма част от стойността на медийното разположение на масата“, казва президентът на Pinkston Кристиан Пинкстън и допълва – „Социалните медии и имейл маркетингът, подобреното SEO и пренасоченото съдържание на уебсайта са част от превръщането на PR материалите в съобщения, които достигат до повече хора с течение на времето.“


Заявете час за разговор с нас, за да направим консултация как комуникацията на вашия бранд може да има ефективен обхват и да достигне до правилната аудитория. Последвайте 3CON в LinkedIn.