Защо да включим имейл маркетинга в комуникационната си стратегия?

cover-men-holding-letter-email-marketing

Имейл маркетингът е мощен инструмент в репертоара на съвременния маркетинг. Този метод на комуникация предлага множество предимства и възможности за бизнесите, които искат да подобрят своите комуникационни стратегии и да постигнат по-голям успех. 

Едно от основните предимства на този вид комуникация е ефективността в комбинация с ниски разходи. В сравнение с други маркетингови канали, като например телевизията или рекламата, имейл маркетингът е изключително икономичен. Самият процес на изпращане на имейли е нискобюджетен, и могат да се използват различни софтуерни решения за автоматизация на кампаниите, което пести време и ресурси.

Имейл маркетингът позволява на бизнесите да насочат комуникацията си точно към определена целева аудитория. Можете да създадете персонализирани съобщения, които да се адаптират специално към нуждите и интересите на вашия потребителски сегмент. Това увеличава вероятността за ангажираност и е отличен начин за изграждане на дългосрочни отношения. Чрез редовни имейли можете да поддържате връзка с тях и да им предоставяте стойност и информация, която е полезна за тях.

Вътрешен бюлетин

Този вид имейл е един от основните. Това е много добър инструмент за вътрешна комуникация със служителите. Този бюлетин има за цел да информира и ангажира персонала, да споделя важни новини и обновления в компанията, както и да насочва вниманието към приоритетните цели на организацията, както и да фокусира вниманието върху основите на фирмената култура. Вътрешните бюлетини могат да бъдат полезни за укрепване на екипната работа, подобряване на вътрешната комуникация и изграждане на по-ефективни отношения между служителите и ръководството.

Външен бюлетин

Това е вторият основен вид на бюлетина. Той е  маркетингов инструмент, който компаниите използват за комуникация с външните им аудитории, като клиенти, инвеститори, партньори и обществеността. Този бюлетин има за цел да предоставя информация и новини свързани с дейността, продуктите и постиженията на организацията на широката общественост.

Развитието на имейл маркетинга в последните години наистина стана огромно. Той вече има много добри възможности като автоматизации и различни подвидове, които да бъдат изпратени към една определена целева група. Различните видове бюлетини са безкрайно много, но най популярните сред тях са:

  • Newsletter – Това е редовен имейл, който компаниите изпращат на своите абонати ежеседмично или ежемесечно. Тяхната цел е информиране за последните новини, събития и актуално съдържание. Този вид имейли обикновено включва ресурси като статии, блогови публикации, продуктови обновления и други полезни информации, свързани с бизнеса или интересите на абонатите.

Има различни платформи, чрез които може да се изпращат такъв вид бюлетини, сред тях са Mailchimp и Klaviyo, като в Linkedin също има функцията да се пускат бюлетини, които да получават в платформата и на имейл.

  • Welcome series – Този вид имейли се изпращат автоматично след регистрацията на нов абонат. Welcome серията има за цел да приветства новите потребители, да ги запознае с продуктите и услугите на компанията и да ги насочи към важни ресурси или действия. Например, много често срещан похват е в тези welcome имейли, да подаряват 5% или 10% отстъпка при следваща покупка. По този начин те приветстват новия потребител, но и му дават стойност.
  • Promotion – Промоционалните имейли се използват за рекламиране на специални оферти, намаления, продажби и други маркетингови кампании. Те целят да стимулират клиентите да се ангажират с продуктите или услугите на компанията по време на промоциите. Този вид имейли са насочени към конкретна промоция, като например Black Friday, намаления в края на сезона, специални намаления за празници и т.н. За да се откроява имейла от всички останали, той трябва да има специфичен дизайн с внимание върху промоциите.
  • Seasonal campaigns – Този вид имейли се изпращат във връзка със сезонни събития, като Коледа, Нова година, Великден и др. С цветни теми и съдържание, свързано със сезона, те създават атмосфера на празничност и създават лоялност в клиентите. Този вид имейли се отличат с конкретна сезонна кампания, като например слънцезащитата през лятото. Тогава може да се създаде имейл изцяло с промотиране на слънцезащита. Когато става въпрос за празници се включват продукти и услуги, свързани с конкретния празник. За козметиката е характерно за Коледа да обявяват популярните Advent Calendar, календар, в който отваряте всеки ден до 24 декември различен продукт.
  • Post-Purchase campaign flows – Тази серия имейли се изпращат след успешна покупка. Те включват потвърждение на поръчката, информация за доставката и дори предложения за свързани продукти или аксесоари, които клиентът може да закупи след покупката.
  • Cart Abandonment – Имейлите при напускане на количка се изпращат на клиентите, които са добавили продукти в количката си, но не са завършили покупката. Те целят да напомнят на клиентите за незавършената им покупка и да ги насочат към завършването на процеса.

Това са само част от видовете външни бюлетини, като повече могат да бъдат напълно автоматизирани и да спестите време и усилия.

Основни елементи на бюлетина

Subject line-ът и Preview текстът са ключови в имейл маркетинга, тъй като първото нещо, което потенциалният читател вижда, е заглавието на имейла. Те трябва да бъдат привлекателни и информативни, за да привлекат вниманието на получателя и да го подтикнат да отвори съобщението. Subject line-ът трябва да бъде кратък, ясен и да дава представа за съдържанието на имейла. Preview текстът, който се вижда в инбокса, трябва да допълва subject line-а, като предоставя допълнителна информация или стимулира интереса. Убедителните и креативни заглавия и preview текстове могат значително да увеличат отварянето на имейлите.

Относно съдържанието на имейла, то трябва да бъде структурирано логично и лесно разбираемо. Обикновено, успешният имейл се състои от следните компоненти: заглавие, въведение, основно съобщение, изображения или мултимедийни съдържания, call-to-action (призив към действие), контактна информация и опция за отписване. Въведението трябва да бъде кратко и да въведе темата на имейла, основното съобщение трябва да предоставя стойност и информация, а CTA (Call to Action) трябва да насочва читателя към желаното действие (като например покупка, регистрация или кликване за повече информация). 

За да улесните процеса на абониране, би било добре да имате налична регистрационна форма на уебсайта на компанията, както и индивидуални форми, които могат да се изпращат като линк.

Анализ

Бюлетинът предлага богати възможности за измерване и анализ на резултатите. Можете лесно да следите метриките като брой на отваряне на имейлите, кликове, конверсии и други. Тази информация ви позволява да оцените ефективността на вашите кампании и да коригирате стратегията си спрямо реалните резултати.

Този метод на комуникация предоставя редица предимства, включително ефективност, персонализация и възможности за автоматизация. Чрез разнообразни видове бюлетини и използването на ключови елементи като заглавия и CTA, имейл маркетингът може да бъде изключително ефективен в установяването на връзки с клиентите и постигането на целите на бизнеса. Освен това, анализът на резултатите предоставя възможност за непрекъснато подобрение на стратегията и достигане на по-голям успех в маркетинга.

3CON с гордост работи по създаването на разнообразни видове бюлетини за множество клиенти, сред които са Natura Bisse, Factor I.N., „Знаеш ли какво дишаш?“, Lot-Consult, Consendo, Vais Vending, Нов Дом 1 и други. Можете да се свържете с нас, за да обсъдим кой бюлетин би бил най-подходящ за вашата компания и какво може да съдържа. Нашите експерти с удоволствие ще ви консултират и ще ви предложат персонализирани решения, които да отговарят на вашите цели и нужди.


Изграждането на цялостна стратегия за комуникация на бранда е част от услугите в портфолиото на маркетингова агенция 3CON. Това е една от ефективните стъпки за достигане до правилната аудитория. Комбинирана с точни послания по конкретните канали, тя е ключов инструмент за изграждане и утвърждаване позитивния имидж на бранда.

Заявете час за разговор с нас, в който заедно да потърсим работещите решения за вашия бранд. Последвайте 3CON в LinkedIn.